Skip to main content

Το YES to Shipping Forum είπε το μεγάλο «ναι» στη ναυτιλία

Από την έντυπη έκδοση

Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]

Κάλεσμα στους νέους Έλληνες να τολμήσουν να κάνουν το δικό τους ταξίδι του Οδυσσέα, να «ανοίξουν πανιά» και να διεκδικήσουν το καλύτερο για τη ζωή τους απηύθυνε σύσσωμη η ναυτιλιακή κοινότητα, στη διάρκεια του YES to Shipping Forum, που ήταν η τελευταία εκδήλωση που φιλοξένησε η διεθνής ναυτιλιακή έκθεση Ποσειδώνια 2018.

Σε μια εκδήλωση που φιλοξένησε μεγάλα ονόματα του ελληνικού εφοπλισμού, την παράσταση έκλεψε η παρουσία της Αθηνάς (Νουνού) Μαρτίνου, της μεγάλης κυρίας της ελληνικής ναυτιλίας, που σήμερα βλέπει να αναλαμβάνουν τα εγγόνια της τα ηνία των ναυτιλιακών ομίλων που αναπτύχθηκαν με βάση όσα η ίδια δημιούργησε.

Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου, στο οποίο χορηγός επικοινωνίας ήταν η «Ν», ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Η ποντοπόρος ναυτιλία και το ευρύτερο ναυτιλιακό πλέγμα, το οποίο αναπτύσσεται και τροφοδοτείται από αυτήν, μπορεί να αποτελέσει αναπτυξιακό πόλο για τα επόμενα χρόνια εφόσον διαφυλαχθεί η ανταγωνιστικότητα και άρα η βιωσιμότητα του κλάδου, δημιουργώντας προοπτικές ενίσχυσης της προστιθέμενης αξίας της οικονομίας και ταυτόχρονα σημαντική μείωση της ανεργίας.

Στόχος του ελληνικού εφοπλισμού είναι η διατήρηση της ηγετικής υπόστασης της ναυτιλίας στο παγκόσμιο ναυτιλιακό γίγνεσθαι, με παράλληλη μεγιστοποίηση των συνακόλουθων ωφελειών, οικονομικής, κοινωνικής και στρατηγικής διάστασης, για τον τόπο μας».

Επίσης, ως γενική παρατήρηση, επεσήμανε ότι «τα πανεπιστήμια στην εποχή μας πρέπει να στοχεύουν στη διασύνδεση των σπουδών με τις πραγματικές ανάγκες των παραγωγικών πυλώνων, στους οποίους θα κληθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους οι σημερινοί σπουδαστές τους, τα αυριανά επαγγελματικά στελέχη. Ιδιαίτερα ο τομέας της ναυτιλίας, έχοντας το προβάδισμα στην τεχνολογική εξέλιξη, στην περιβαλλοντική απόδοση των πλοίων και στην ευέλικτη διοίκηση, είναι υπέρμαχος της καινοτομίας σε όλους τους τομείς εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης των στελεχών του».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Βενιάμης σημείωσε: «Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η θάλασσα και ειδικότερα η ελληνική ποντοπόρος ναυτιλία αποτελεί διέξοδο για την ανεργία, την οικονομική κρίση, αλλά και για την παραμονή και επαγγελματική καταξίωση νέων Ελλήνων επιστημόνων στην πατρίδα. Οι ανοικτοί ορίζοντες και η εξωστρέφεια της ναυτιλίας μας σας περιμένουν. Πρόκειται για μια επιλογή που έχει μέλλον και προοπτικές, γιατί η ναυτιλία των Ελλήνων έχει μέλλον».

Παρέμβαση στην εκδήλωση έκαναν και οι Αναστάσιος Παπαγιανόπουλος, πρόεδρος της BIMCO, και Γιώργος Προκοπίου, επικεφαλής του ομίλου Dynacom. Ο κ. Παπαγιανόπουλος προέτρεψε την κατάμεστη από περισσότερους από 1.000 νέους ανθρώπους αίθουσα να αφήσουν τη βολή τους και να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, να κάνουν τη δική τους Οδύσσεια, να τολμήσουν για να κερδίσουν ένα καλύτερο μέλλον. Από την πλευρά του, ο κ. Προκοπίου αποκάλυψε ότι έχει ήδη φέρει στην Ελλάδα ένα εκπαιδευτικό ιστιοφόρο σκάφος που βρίσκεται στη Γλυφάδα και το οποίο θα είναι ανοικτό στη νέα γενιά προκειμένου να έρθει σε επαφή και να μάθει τη ζωή στη θάλασσα. Στην ουσία θα είναι ένα εκπαιδευτικό πλοίο, το οποίο θα ενισχύσει τις προσπάθειες που γίνονται να διατηρηθεί η ναυτική παράδοση της χώρας μας.

Η συζήτηση

Το πρώτο πάνελ του Yes to Shipping Forum ξεκίνησε υπό τον συντονισμό του Γιώργου Τεριακίδη, Regional Business Development Manager του DNV GL, ο οποίος συντόνισε τη συζήτηση που έγινε ανάμεσα στον Νικόλαο Βενιάμη, CEO της Starboard Shipping and Trading (Golden Union), την Ιωάννα Προκοπίου, Managing Director – Prominence Maritime, τον Γιώργο Παπαγιαννόπουλο, Principal της Common Progress Compania, και τον Βασίλη Σακέλη, Managing Director της Alassia.

Ο κ. Τεριακίδης παρακίνησε τους νέους να εκμεταλλευτούν οποιαδήποτε ευκαιρία τους δοθεί, ενώ ο κ. Βενιάμης τους παρότρυνε να έρθουν κοντά στη ναυτιλία, τονίζοντας πως κάθε μέρα στη ναυτιλία είναι μια διαφορετική ημέρα, ανεξάρτητα από τη θέση που υπηρετεί κανείς τον κλάδο. Ο κ. Παπαγιαννόπουλος στάθηκε στον ανθρώπινο παράγοντα και τόνισε πως ήταν, είναι και θα παραμείνει ο καθοριστικός παράγοντας για την ποντοπόρο ναυτιλία, ενώ ο κ. Σακέλλης έστειλε το δικό του μήνυμα στους νέους λέγοντας να μην κάνουν τίποτα με γνώμονα τα χρήματα και να κάνουν τα πάντα για τη γνώση και για την εμπειρία. Τέλος, η κ. Προκοπίου παρότρυνε τη νέα γενιά να ασχοληθεί με τη ναυτιλία.

Το δεύτερο πάνελ ξεκίνησε υπό τον συντονισμό της Κατερίνας Σταθοπούλου, Executive Director της Investment and Finance, ενώ αποτελούνταν από τον Γιώργο Αλεξανδράτο, αντιπρόεδρο του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΝΝΕ), τον Φίλιππο Ιουλιανού, ιδρυτή και αντιπρόεδρο του YoungShip Cyprus, τον Πέτρο Κόκκαλη, εντεταλμένο σύμβουλο του Δήμου Πειραιά, τον Μάρκο Κιοσσέογλου, Co-founder και μέλος της διοίκησης του Reload Greece, και τον Μιχάλη Φουστάνο, διευθυντή του Greek Shipping Miracle. Ο κ. Φουστάνος μίλησε για την ιστορία και το παρελθόν, όπου η γνώση της ιστορίας και η συλλογικοποίηση των εμπειριών μάς δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε και τι να αποφύγουμε γιατί η ιστορία επαναλαμβάνεται. Ο κ. Αλεξανδράτος παρουσίασε το ελληνικό maritime cluster που αναπτύχθηκε από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, το ΝΕΕ και το ΕΒΕΠ.

Ο κ. Ιουλιανού παρουσίασε το Young Ship Cyprus, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό για νέους στην ευρύτερη ναυτιλιακή κοινότητα, ο οποίος λειτουργεί σε εθελοντική βάση, ενώ ο κ. Κόκκαλης αναφέρθηκε στις ενέργειες που γίνονται στον Πειραιά σε σχέση με τη θάλασσα, καθώς και τον ρόλο που μπορεί να παίξει η πόλη του Πειραιά στην προσπάθεια των νέων να βρουν δουλειά. Παράλληλα, ο κ. Κόκκαλης μίλησε για τη γαλάζια οικονομία και τη δημιουργία καινοτόμου και ανταγωνιστικού κέντρου στην πόλη του μεγάλου λιμανιού. Ο κ. Κιοσσέογλου παρουσίασε το reload Greece (κέντρο αναφοράς επιχειρηματικότητας των νέων στο Λονδίνο), αλλά και τα προγράμματα που έχουν δημιουργηθεί και ποιοι μπορούν να συμμετέχουν.

Επαρκείς επενδύσεις και κίνητρο για εργασία

Κατά τη διάρκεια του YES to Shipping Forum, οι διοργανωτές παρουσίασαν τα αποτελέσματα έρευνας, η οποία διεξήχθη με την αρωγή της Focus Bari, σχετικά με ζητήματα που απασχολούν τους νέους που ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με τη ναυτιλία και εταιρείες του ναυτιλιακού κλάδου. Από την έρευνα βγήκαν πολύ σημαντικά συμπεράσματα για τη ναυτιλία, με κάποια από αυτά να δείχνουν πως σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη της ναυτιλίας είναι οι επαρκείς επενδύσεις για τη δημιουργία και την επέκταση υποδομών, ενώ κοινό σημείο ανάμεσα σε εργαζόμενους και εργοδότες αναδείχθηκε το ισχυρό κίνητρο για δουλειά.

Αισιοδοξία για το μέλλον

Το τρίτο πάνελ του YES to Shipping Forum συντόνισε ο Γιώργος Ξηραδάκης, Managing Director της XRTC Business Consultans και πρόεδρος του Propeller Club Port of Pireaus, ενώ συμμετείχαν οι Αθηνά Κανελλάτου, Regional Director της Macgregor, Δωροθέα Ιωάννου, Chief Commercial Officer SCB Inc., Manager The American P&I Club, Κώστας Κόντες, General Manager V.Ships Greece, Κωστής Φραγκούλης, CEO του ομίλου Granman, και Wanda Κωστοπούλου, Managing Director της Arkas Hellas. Ο κ. Ξηραδάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον της ελληνικής ναυτιλίας, τονίζοντας ότι η ναυτιλία είναι μια βιομηχανία που κινείται συνεχώς. Αισιόδοξη δήλωσε, επίσης, η κ. Κανελλάτου καθώς «η ελληνική ναυτιλιακή διατηρεί την πρωτιά της εδώ και πολλά χρόνια», ενώ η κ. Ιωάννου σημείωσε πως η ναυτιλία προσφέρει σήμερα περισσότερες ευκαιρίες απ’ ό,τι όταν ξεκίνησε η ίδια, προσθέτοντας πως ο κλάδος μπορεί και πρέπει να έχει ανθρώπους από όλους τους εργασιακούς τομείς.

Ο κ. Κόντες τόνισε ότι κάθε νέος που θέλει να πετύχει μπορεί να τα καταφέρει, επισημαίνοντας πως η εμπειρία του του έχει δείξει πως οι Έλληνες είναι πραγματικά οι καλύτεροι στη ναυτιλία. Τέλος, ο κ. Φραγκούλης εξέφρασε την πεποίθηση πως η ελληνική ναυτιλία θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί και τα επόμενα χρόνια, ενώ και η κ. Κωστοπούλου δήλωσε πως η ναυτιλία έχει χώρο για όλους.

Οι συμμετέχοντες στο τρίτο πάνελ εξήγησαν στους νέους που παρακολουθούσαν την εκδήλωση ότι πίσω από τα πλοία και τις διαχειρίστριες εταιρείες έχει απλωθεί ένα τεράστιο και πολύχρωμο μωσαϊκό εταιρειών που καλύπτουν όλες τις ανάγκες που παρουσιάζει η ναυτιλιακή βιομηχανία.

Το YES to Shipping Forum έκλεισε με την παρουσίαση όλων των εθελοντών επί σκηνής και ανανέωσε το ραντεβού του για τα Ποσειδώνια 2020 για ακόμη ένα μεγάλο «ναι» στη ναυτιλία.