Σε τροχιά κερδοφορίας, με ισχυρή ρευστότητα και σαφές αποτύπωμα ανανέωσης στόλου, κινήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2026 η Costamare Bulkers, συμφερόντων Κωστή Κωνσταντακόπουλου.
Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εταιρεία ανακοίνωσε για το α’ τρίμηνο καθαρά κέρδη 9,9 εκατ. δολαρίων, που αντιστοιχούν σε κέρδη 0,41 δολ. ανά μετοχή, ενώ τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 12,4 εκατ. δολάρια, ή 0,51 δολ. ανά μετοχή.
Σε επίπεδο εσόδων, η εταιρεία κατέγραψε συνολικά revenues 111,5 εκατ. δολαρίων, εκ των οποίων 104 εκατ. δολάρια προήλθαν από έσοδα από ταξίδια, 1,6 εκατ. δολάρια προέκυψαν από έσοδα τόκων, ενώ καταγράφηκε κέρδος 7,7 εκατ. δολαρίων από την πώληση των bulkers Clara και Miracle.
Ταυτόχρονα, η εικόνα της κερδοφορίας αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα αν ληφθεί υπόψη η δομή εξόδων του ομίλου. Τα έξοδα ταξιδίων διαμορφώθηκαν στα 23 εκατ. δολάρια, ενώ τα λειτουργικά έξοδα πλοίων ανήλθαν σε 16,7 εκατ. δολάρια, ή 6.094 δολάρια ημερησίως ανά πλοίο.
Στο μέτωπο της ρευστότητας, τα στοιχεία της Costamare Bulkers εμφανίζονται ιδιαίτερα θετικά.
Στο τέλος Μαρτίου, η ναυτιλιακή διέθετε 258,5 εκατ. δολάρια σε ταμειακά διαθέσιμα, καθώς και 10,1 εκατ. δολάρια σε καταθέσεις περιθωρίου (margin deposits) που σχετίζονται κυρίως με FFAs. Μαζί με 84,7 εκατ. δολάρια από αχρησιμοποίητα διαθέσιμα, η συνολική ρευστότητα έφτανε τα 353,3 εκατ. δολάρια.
Την ίδια στιγμή, τα ταμειακά διαθέσιμα υπερέβαιναν το συνολικό χρέος κατά 127,2 εκατ. δολάρια, με τη διοίκηση να τονίζει ότι η εταιρεία διατηρεί καθαρή ταμειακή ροή και άρα είναι σε θέση να κινηθεί δυναμικά σε ένα περιβάλλον χαμηλών αξιών πλοίων.
Η επενδυτική στρατηγική του τριμήνου είχε σαφή κατεύθυνση προς την ανανέωση του στόλου. Η εταιρεία ολοκλήρωσε την αγορά του Astros, ενός ultramax 60.297 dwt κατασκευής 2018, ενώ παρέλαβε και το νεότευκτο kamsarmax Hermes Century, χωρητικότητας 81.800 dwt, μέσω μακροχρόνιας charter-in συμφωνίας ελάχιστης διάρκειας πέντε ετών.
Το συγκεκριμένο πλοίο έχει ήδη ναυλωθεί για περίπου έναν χρόνο, ενώ συμφωνήθηκε και δεύτερο μακροχρόνιο charter-in για νεότευκτο kamsarmax, με εκτιμώμενη παράδοση από το β’ τρίμηνο 2027 έως το α’ τρίμηνο 2028.
Η Costamare Bulkers προχώρησε και σε ρευστοποιήσεις, ολοκληρώνοντας την πώληση του Miracle, ενός capesize 180.643 dwt κατασκευής 2011, με κεφαλαιακό κέρδος περίπου 7 εκατ. δολαρίων.
Η κίνηση αυτή, μαζί με την πώληση και του Clara, συνδέεται με την προσπάθεια βελτίωσης του ηλικιακού προφίλ του στόλου.
Σημειώνεται ότι η εταιρεία διαθέτει σήμερα 30 ιδιόκτητα dry bulk vessels, συνολικής χωρητικότητας περίπου 2,7 εκατ. dwt, εκ των οποίων 6 capesize, 7 kamsarmax, 9 ultramax και 8 supramax.
Πέρα από τον ιδιόκτητο στόλο, η Costamare Bulkers διατηρεί και πλατφόρμα dry bulk operations (CBI), με 20 πλοία και βασική εστίαση στα kamsarmax, μετά και τη μεταφορά της πλειονότητας του χαρτοφυλακίου συναλλαγών στην Cargill. Η διοίκηση σημειώνει ότι η μεταφορά αυτή ουσιαστικά απομείωσε τον κίνδυνο στον ισολογισμό.
Σε λειτουργικό επίπεδο, ο ιδιόκτητος στόλος εμφάνισε ποσοστό αξιοποίησης 97,4% στο πρώτο τρίμηνο, ενώ η εταιρεία είχε κατά μέσο όρο 30,5 ιδιόκτητα πλοία και 23,8 ναυλωμένα πλοία.
Οι ταμειακές ροές ήταν επίσης θετικές: 18,9 εκατ. δολάρια από λειτουργικές δραστηριότητες και 38,6 εκατ. δολάρια από επενδυτικές δραστηριότητες, κυρίως λόγω των πωλήσεων πλοίων.
Η αγορά
Αναφορικά με την αγορά ξηρού φορτίου, ο διευθύνων σύμβουλος Γρηγόρης Ζήκος στάθηκε στην αυξημένη μεταβλητότητα των πρώτων μηνών του έτους, υπογραμμίζοντας όμως ότι η αγορά κινήθηκε πάνω από τους ιστορικούς μέσους όρους.
Στα capesize, η στήριξη ήρθε από τις ισχυρές ροές σιδηρομεταλλεύματος και βωξίτη, αλλά και από τη χαμηλή αύξηση του στόλου, ενώ τα τονομίλια ενισχύθηκαν από τη διεύρυνση των ροών από Δυτική Αφρική προς Κίνα.
Στα panamax, η αγορά στηρίχθηκε από το ρεκόρ στη σοδειά σόγιας στη Βραζιλία και από τη συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας στο τέλος του 2025, που οδήγησε σε μεγαλύτερες αποστάσεις.
Τέλος, τα supramax κατέγραψαν θετικό ξεκίνημα, καθώς οι αυξημένες ροές σιτηρών αντιστάθμισαν σε μεγάλο βαθμό την αρνητική επίδραση από το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, που περιόρισε κατά περίπου 50% τις εξαγωγές από τον Περσικό Κόλπο.
Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.












