Skip to main content

Το Ναυαγοσωστικό «Giant» αποστέλλεται στην Ερυθρά Θάλασσα – Β. Κικίλιας: Στην καρδιά της πολιτικής μας η προστασία της ανθρώπινης ζωής

Πηγή φωτ. Υπ. Ναυτιλίας

Το συγκεκριμένο ναυαγοσωστικό είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, επανδρώνεται με εξειδικευμένο πλήρωμα 14 Ελλήνων ναυτικών και έχει την ικανότητα να πλέει στις πλέον δυσμενείς καιρικές συνθήκες

Το υπερσύγχρονο ναυαγοσωστικό “Giant” εντός του λιμένα Πειραιά, που σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Πλοιοκτητών Ρυμουλκών – Ναυαγοσωστικών – Αντιρρυπαντικών Πλοίων Υποστήριξης Υπεράκτιων Εγκαταστάσεων, θα κατευθυνθεί στην Ερυθρά Θάλασσα, προκειμένου να στηρίξει, να προστατεύσει και να βοηθήσει ελληνόκτητα πλοία και Έλληνες ναυτικούς, επισκέφθηκε χθες ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, παρουσία του Προέδρου της Ένωσης, Παύλου Ξηραδάκη.

Όπως επισήμανε ο κ. Κικίλιας «το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στηρίζει αυτή την προσπάθεια και τη συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, πάντα στο επίπεδο αυτό – της ασφάλειας, της προστασίας της ανθρώπινης ζωής και των μέτρων ενάντια στις μολύνσεις των θαλασσών. Όλα αυτά είναι πάρα πολύ σημαντικά και καρδιά της πολιτικής μας».

Πηγή φωτ. Υπ. Ναυτιλίας

Η αποστολή του “Giant”

Σημειώνεται ότι το “GIANT”, κατόπιν πρωτοβουλίας της Ελληνικής Ένωσης Πλοιοκτητών Ρυμουλκών – Ναυαγοσωστικών – Αντιρρυπαντικών Πλοίων Υποστήριξης Υπεράκτιων Εγκαταστάσεων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και δεδομένης της κρίσιμης κατάστασης που επικρατεί στην Ερυθρά Θάλασσα, θα σταλεί στην περιοχή προκειμένου να συνδράμει σε περιπτώσεις ναυτικών ατυχήματων, να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή και το περιβάλλον και να βοηθήσει την παγκόσμια ναυτιλία.

Τα χαρακτηριστικά του πλοίου

Το εν λόγω ναυαγοσωστικό – ρυμουλκό επανδρώνεται με εξειδικευμένο πλήρωμα 14 Ελλήνων ναυτικών, φέρει τέσσερις μηχανές με 16.000 ίππους έχοντας την ικανότητα να πλέει στις πλέον δυσμενείς και αντίξοες καιρικές συνθήκες και είναι πιστοποιημένο από ΙACS Νηογνώμονα. Οι κύριες δραστηριότητές του επικεντρώνονται στην παροχή βοήθειας σε πλοία που κινδυνεύουν, στην πρόληψη και αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης, στην προστασία της ανθρώπινης ζωής (διάσωση επιβαινόντων και ναυαγών) και στην Έρευνα και διάσωση (search and rescue). Επίσης, διαθέτει πυροσβεστική ικανότητα (επιπέδου 2, που σημαίνει παροχή 7.200 κυβικών νερού την ώρα, σε απόσταση 200 μέτρων) με σύστημα αυτοπροστασίας σε όλο το πλοίο, ζώνες διάσωσης ναυαγών (rescue zone), χώρους ενδιαίτησης 40 ατόμων με δυνατότητα φιλοξενίας ναυαγοσωστικής ομάδας και διασωθέντων, καθώς και νοσοκομειακής περίθαλψης. Φέρει, παράλληλα, σύγχρονο ναυαγοσωστικό – αντιρρυπαντικό εξοπλισμό με ικανότητα αντιρρυπαντικής δράσης αλλά και παροχής ρεύματος σε πλοία που έχουν υποστεί ζημιές, υποστήριξης σε ανέλκυση ναυαγίων, καθώς και χώρο για επιχείρηση ελικοπτέρων (winch only)  και αποθήκευσης ναυαγοσωστικού εξοπλισμού.

«Μετά τις συζητήσεις τις οποίες είχαμε – η Ένωσή μας και τα μέλη της, αντιλαμβανόμενοι την κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στην Ερυθρά Θάλασσα, αποφάσισε να στείλει αυτό το ναυαγοσωστικό πλοίο στην περιοχή, προκειμένου να συνδράμει σε ναυτικά ατυχήματα, να βοηθήσει την παγκόσμια ναυτιλία, να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή και το περιβάλλον» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης, Παύλος Ξηραδάκης.

«Στην περιοχή δεν υπάρχει άλλο ναυαγοσωστικό. Την προηγούμενη φορά και στη διάσωση του “Sounion”, πάλι ελληνικό ναυαγοσωστικό ξεκίνησε από τον Πειραιά, προκειμένου να διασώσει αυτό το πλοίο, διότι κανείς δεν ήθελε να πάει στην περιοχή λόγω της επικίνδυνης κατάστασης. Έτσι και τώρα, αποφασίσαμε, βλέποντας ότι η κατάσταση συνεχίζει και επιδεινώνεται, να στείλουμε αυτό το ναυαγοσωστικό στην περιοχή. Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για τη δική σας συνδρομή και βοήθεια και την ανταπόκριση που δείχνετε πάντα στον κλάδο μας, ο οποίος προσπαθεί να εκσυγχρονιστεί και να αναβαθμίσει την ασφάλεια στις ελληνικές θάλασσες αλλά και να αποδείξει ότι η ελληνική ναυτιλία, ακόμα και σε αυτόν τον τομέα, πρωτοπορεί» πρόσθεσε.

Όπως σημείωσε ο κ. Ξηραδάκης, «το συγκεκριμένο ναυαγοσωστικό είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Έχει συνολικά 16.000 ίππους σε τέσσερις μηχανές, δύο προπέλες, ελκτική δύναμη 180 τόνους, μπορεί να επιχειρεί με τις πιο αντίξοες καιρικές συνθήκες, έχει σύστημα πυρόσβεσης “Επίπεδο 2” – που είναι πάρα πολύ λίγα ναυαγοσωστικά στον κόσμο τα οποία διαθέτουν σχετικό σύστημα – γεγονός το οποίο σημαίνει παροχή 7.200 κυβικών νερού την ώρα, σε απόσταση 200 μέτρων, βοηθάει στην κατάσβεση πυρκαγιών ιδιαίτερα στα πλοία τα οποία διαθέτουν πολύ ψηλά έξαλα – όπως τα containers των αγορών – διαθέτει σύγχρονο ναυαγοσωστικό εξοπλισμό, εξοπλισμό για δύτες, μπορεί να φιλοξενήσει ναυαγούς, έχει νοσοκομειακό χώρο, ενδιαίτηση για 40 άτομα. Και σε μια επιχείρηση είναι πολύ κρίσιμο αυτό γιατί, πέραν του πληρώματος, υπάρχουν εκεί ναυαγοσωστική ομάδα και οι αρχές που θα πρέπει να φιλοξενηθούν σε ένα περιστατικό, μπορεί να είναι σε μια περιοχή που δεν έχει πρόσβαση στη ξηρά. Το πλήρωμα αποτελείται από 14 Έλληνες ναυτικούς οι οποίοι, δεν σας κρύβω, πάντοτε επιχειρούν ακόμα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις. Σήμερα, όπως βλέπετε, άλλες σημαίες ωθούν τους ναυτικούς να μην περνάνε με τα πλοία μέσω της Ερυθράς θάλασσας. Οι δικοί μας άνθρωποι διατίθενται να πάνε σε αυτή την περιοχή, παρόλη την κατάσταση που επικρατεί, να συνδράμουν και να βοηθήσουν τους συναδέλφους ναυτικούς που βρίσκονται εκεί».