Skip to main content

Κικίλιας από Χίο: Ξεκινά ο τετραετής διαγωνισμός για τις άγονες γραμμές

ΥΝΑΝΠ

«Θα προχωρήσουμε σε διαγωνισμούς τεχνολογικών - ψηφιακών μέσων και νέων σκαφών, καθώς και σε προσλήψεις επιπλέον ανθρώπινου δυναμικού για τα νησιά μας»

«Συζήτησα με τους δημάρχους για τον κλειστό τετραετή διαγωνισμό που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα, για τις άγονες γραμμές – για πρώτη φορά και μετά από πολύ καιρό – έτσι ώστε να έχουν προβλεψιμότητα. Μέσα στο χειμώνα θα έχουμε και τους αναδόχους για τα πλοία σε όλους τους προορισμούς, προκειμένου να κάνουν – μαζί με τους ξενοδόχους και τους ανθρώπους της αγοράς, της οικονομίας, των υπηρεσιών και του τουρισμού – τον προγραμματισμό τους» ανακοίνωσε από τη Χίο ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας.

Για την εξέλιξη των λιμενικών έργων, ο υπουργός τόνισε ότι είναι βαριά έργα υποδομής, που απαιτούν περιβαλλοντικές μελέτες, σχεδιασμό και οργάνωση. Όπως  είπε, «η προσπάθεια και ο στόχος μας είναι να επιταχυνθούν με τον τρόπο που τρέξαμε το πολύ φιλόδοξο και επιτυχημένο πρόγραμμα “ΑΙΓΙΣ”, στο πλαίσιο των προμηθειών στην Πολιτική Προστασία.

Που σημαίνει ότι θα εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες που δίνει ο νόμος, με διαφάνεια και καθαρότητα, αλλά και θα πιέσουμε όλους να αρθεί η γραφειοκρατία και να μειωθούν οι χρόνοι, γιατί πράγματι τα νησιά μας έχουν πλέον άλλες ανάγκες, απαιτούν άλλου είδους λιμενικά έργα, τα πλοία είναι πιο μεγάλα, έχουν μεγαλύτερο βάθος και απαιτείται να υπολογιστούν και άλλες συνθήκες με την κλιματική κρίση – του αέρα και των κλιματολογικών συνθήκων».

Όπως συμπλήρωσε, «οτιδήποτε χρειάζονται οι κύριοι δήμαρχοι και οι πρόεδροι των Λιμενικών Ταμείων και όπως μπορούμε να βοηθήσουμε μέσω των υπηρεσιών του υπουργείου Ναυτιλίας – σε συνεργασία και με το ΤΑΙΠΕΔ – θα το κάνουμε, προκειμένου να επιταχύνουμε τα λιμενικά έργα.

Οι νησιώτες μας αξίζουν να έχουν νέες, πιο σύγχρονες υποδομές και το στοίχημά μας είναι αυτά τα έργα και αυτοί οι εξοπλισμοί για τους επόμενους μήνες», τόνισε ο ΥΝΑΝΠ.

Αναφερόμενος στο επιχειρησιακό επίπεδο του Λιμενικού Σώματος, ο κ. Κικίλιας δήλωσε πολύ ευχαριστημένος, υπογραμμίζοντας: «Ήρθαμε σήμερα εδώ, μαζί με την ηγεσία του Λιμενικού Σώματος και τον κύριο αρχηγό, για να δούμε πρώτα απ’ όλα, το επίπεδο στο οποίο βρισκόμαστε επιχειρησιακά. Έχουμε πολλά σκάφη και σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό.

Θα προχωρήσουμε σε διαγωνισμούς τεχνολογικών – ψηφιακών μέσων και νέων σκαφών, καθώς και σε προσλήψεις επιπλέον ανθρώπινου δυναμικού για τα νησιά μας.

Φυσικά και έχουμε ανθρωπιστικό έργο, οι άντρες και οι γυναίκες του Λιμενικού έχουν διασώσει χιλιάδες ζωές εδώ, αλλά έχουμε και τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων μας. Έχουμε θαλάσσια σύνορα και τα νησιά μας και η νησιωτικότητά μας, που είναι τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα για εμάς, είναι πατριωτικό καθήκον μας να τα προστατεύουμε και να τα στηρίζουμε», επισήμανε.

Συνοδευόμενος από τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, αντιναύαρχο Λ.Σ. Τρύφωνα Κοντιζά, ο υπουργός επισκέφθηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου όπου ενημερώθηκε από τον διοικητή της 9ης ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ., αρχιπλοίαρχο Λ.Σ. Ευστράτιο Ψύρρα και τον λιμενάρχη, Πλοίαρχο Λ.Σ., Μιχαήλ Κτενά, για θέματα που αφορούν στη δραστηριότητα της Περιφέρειας και του λιμεναρχείου και συζήτησε με τα στελέχη της λιμενικής Αρχής, ιδίως για την προσπάθεια που καταβάλλουν καθημερινά για διαχείριση και αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών.

Έπειτα, ο κ. Κικίλιας επισκέφθηκε την ιερά Μητρόπολη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, όπου συναντήθηκε με τον μητροπολίτη κ. Μάρκο, για τον οποίο εξέφρασε τον σεβασμό του.

Ακολούθησε σύσκεψη στο δημαρχείο του νησιού με τη συμμετοχή των δημάρχων Χίου, Οινουσσών και Ψαρών, Ιωάννη Μαλαφή, Γεωργίου Δανιήλ και Κωνσταντίνου Βρατσάνου, του προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και Επιμελητηρίου Χίου, Παντελή Λεγάτου, και της προέδρου του Σωματείου Λεμβούχων Χίου, Ευγενίας Κλήμη, για θέματα και ζητήματα που αφορούν στην τοπική κοινωνία, στις ανάγκες και στις υποδομές του νησιού.