Σημάδια σταθεροποίησης και ενίσχυσης καταγράφονται στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων από το λιμάνι του Πειραιά και συγκεκριμένα από τους προβλήτες 2 και 3 του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων, παρά την παρατεταμένη ανασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα, μετά την πρόσφατη βύθιση δύο bulk carriers από τους Χούθι.
Τα σχέδια των μεγάλων liners για σταδιακή επιστροφή στην παγκόσμια ναυτιλιακή οδό της Ερυθράς Θάλασσας αναβλήθηκαν εκ νέου και πλέον τα μεγάλα containerships συνεχίζουν να αποφεύγουν την κρίσιμη αυτή θαλάσσια ζώνη, επιλέγοντας τη μακρύτερη, αλλά ασφαλέστερη διαδρομή γύρω από την Αφρική, πριν κατευθυνθούν στα μεγάλα λιμάνια της Ευρώπης και της Μεσογείου.
Σε αυτό το περιβάλλον, οι προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ), που διαχειρίζεται η Cosco Shipping Ports, κατέγραψαν αύξηση 4,9% στη διακίνηση φορτίων το πρώτο εξάμηνο του 2025, με 2,054 εκατ. TEUs έναντι 1,958 εκατ. πέρυσι.
Από τους δύο τερματικούς σταθμούς που διαχειρίζεται η PCT μόνο τον Ιούνιο διακινήθηκαν 381.000 εμπορευματοκιβώτια, έναντι 366.000 τον αντίστοιχο μήνα του 2024.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Cosco Shipping Ports παρουσίασε εντυπωσιακές επιδόσεις τον Ιούνιο του 2025, με τη διακίνηση στους 35 λιμένες της να ανέρχεται σε 9,985 εκατ. TEUs έναντι 9,542 εκατ. TEUs τον ίδιο μήνα πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 4,6%.
Σε επίπεδο εξαμήνου (Ιανουάριος-Ιούνιος 2025) από τους τερματικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο που διαχειρίζεται η Cosco διακινήθηκαν συνολικά 56,6 εκατ. TEUs έναντι 53,4 εκατ. TEUs το αντίστοιχο διάστημα του 2024 (αύξηση 6%).
Στο μεταξύ σημαντική στιγμή για το λιμάνι του Πειραιά και τη στρατηγική του μετεξέλιξη σε διεθνές διαμετακομιστικό και πράσινο ναυτιλιακό κόμβο αποτέλεσε η άφιξη του υπερσύγχρονου πλοίου Yuan Hai Kou της COSCO Shipping.
Το πλοίο, με δυνατότητα μεταφοράς 7.000 οχημάτων και σύστημα πρόωσης LNG, θεωρείται το πιο «πράσινο» πλοίο μεταφοράς φορτίων που έχει προσεγγίσει ποτέ ελληνικό λιμένα.
Στο πλαίσιο του παρθενικού ταξιδιού του Yuan Hai Kou και την άφιξή του στο λιμάνι του Πειραιά, πραγματοποιήθηκε ειδική τελετή, αναγνωρίζοντας τη σημειολογική του σημασία για τις διμερείς σχέσεις και τη βιώσιμη ανάπτυξη.