Δέκα ναυτικοί που διασώθηκαν μετά τη βύθιση ελληνόκτητου πλοίου από τους Χούθι της Υεμένης, την περασμένη εβδομάδα, έφτασαν στη Σαουδική Αραβία, όπως δήλωσαν πηγές ναυτικής ασφάλειας τη Δευτέρα, αφού οι διασώστες ολοκλήρωσαν την αναζήτησή τους για το υπόλοιπο πλήρωμα.
Η αποστολή διάσωσης ξεκίνησε την Τετάρτη, όταν η ομάδα ανταρτών που συνδέεται με το Ιράν βύθισε το φορτηγό πλοίο Eternity C με σημαία Λιβερίας, με 22 μέλη πληρώματος και τρεις ένοπλους φρουρούς, αφού επιτέθηκε στο πλοίο με θαλάσσια drones και χειροβομβίδες με πυραύλους για δύο συνεχόμενες ημέρες.
Οκτώ μέλη πληρώματος και δύο φρουροί ασφαλείας διασώθηκαν. Όλο το πλήρωμα ήταν Φιλιππινέζοι, εκτός από έναν Ρώσο.
Την Κυριακή, η εταιρεία διαχείρισης θαλάσσιων κινδύνων Diaplous και η βρετανική εταιρεία ασφάλειας Ambrey ανάφεραν σε κοινή τους δήλωση ότι ο ιδιοκτήτης του πλοίου αποφάσισε να τερματίσει την ιδιωτική έρευνα για το υπόλοιπο πλήρωμα.
«Η απόφαση για τον τερματισμό της έρευνας ελήφθη από τον ιδιοκτήτη του πλοίου απρόθυμα, αλλά πιστεύει ότι, υπό όλες τις συνθήκες, η προτεραιότητα πρέπει τώρα να είναι η ασφαλής και ζωντανή ανάκτηση των 10 ψυχών στην ξηρά», δήλωσαν.
Το πλοίο που μετέφερε το διασωθέν πλήρωμα έφτασε στο Τζιζάν, δήλωσε αξιωματούχος της Diaplous.
Τα υπόλοιπα 15 άτομα που επέβαιναν στο πλοίο θεωρούνται αγνοούμενα, σύμφωνα με τον διαχειριστή του πλοίου, Cosmoship, με έδρα την Ελλάδα. Πέντε από αυτούς πιστεύεται ότι πέθαναν πριν βυθιστεί το πλοίο, σύμφωνα με πηγές ναυτιλιακής ασφάλειας.
Οι Χούθι δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι περισυνέλεξαν μέρος του πληρώματος μετά τη βύθιση του πλοίου. Η Cosmoship δήλωσε ότι προσπαθούσε να επαληθεύσει τον ισχυρισμό.
Οι επιθέσεις των Χούθι σε πλοία
Πριν επιτεθούν στο Eternity C, οι Χούθι είχαν βυθίσει ένα άλλο ελληνικό πλοίο, το Magic Seas. Το πλήρωμά του διασώθηκε από ένα διερχόμενο πλοίο.
Η ναυτική επιχείρηση της ΕΕ «Ασπίδες», η οποία προστατεύει τη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα, δήλωσε ότι δεν διέθετε ναυτικά μέσα στην περιοχή κατά τη στιγμή των επιθέσεων. Δεν υπήρχε διεθνής ναυτική δύναμη, σύμφωνα με πηγές ναυτιλιακής ασφάλειας.
Οι Χούθι έχουν επιτεθεί σε περισσότερα από 100 πλοία από τον Νοέμβριο του 2023, σε αυτό που αποκαλούν πράξη αλληλεγγύης με τους Παλαιστίνιους για τον πόλεμο στη Γάζα.
Πηγή: Reuters