Skip to main content

Οι «Greeks» προτιμούν feeder containerships

Κύμα νέων επενδύσεων τις τελευταίες εβδομάδες στη συγκεκριμένη αγορά και σε μεσαίας χωρητικότητας πλοία

Στα containerships στρέφουν το επενδυτικό τους ενδιαφέρον οι Έλληνες εφοπλιστές, με κύμα νέων επενδύσεων σε παραγγελίες τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Το ενδιαφέρον στρέφεται είτε σε feeder containerships, είτε σε μεσαίας χωρητικότητας πλοία.

Ειδικότερα, η Navios Maritime Partners, με επικεφαλής την Αγγελική Φράγκου, σύμφωνα με αναφορές ναυλομεσιτικών οίκων, συμφώνησε με τα HJ Shipbuilding & Construction της Νότιας Κορέας για τέσσερα containerships των 8.000 TEUs το καθένα, με το συνολικό κόστος να διαμορφώνεται στα 456 εκατ. δολάρια. Τα πλοία θα είναι Methanol-ready και θα έχουν συστήματα scrubber.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Clarksons, τα νέα πλοία αναμένε ται να ενταχθούν στον στόλο της Ocean Network Express (ONE), ναυλωμένα για περίοδο πέντε ετών. Οι ναύλοι κυμαίνονται από τα 43.000 μέχρι 47.500 δολάρια την ημέρα.

Από την πλευρά της η Latsco Shipping επιβεβαίωσε την ανα φορά της «N» για παραγγελία δύο cointainerships χωρητικότητας 1.900 TEUs, τα οποία θα παραδο θούν από τη Huangpu Wenchong Shipbuilding το 2027. Στην παραγγελία υπάρχει option για την κατασκευή ακόμη δύο πλοίων, ενώ το κόστος των πλοίων προσεγγίζει τα 31 εκατ. δολάρια το ένα. Η εταιρεία της οικογένειας Μαριάννας Λάτση επιστρέφει στα containerships έπειτα από τέσσερα χρόνια. Επισημαίνεται ότι πριν από την αναφορά της συμφωνίας για τα τέσσερα containerships μια εταιρεία του ομίλου της Latsco, η Marla Investments, αγόρασε το 51% της Euroholdings, μιας ει σηγμένης στο αμερικανικό χρηματιστήριο, συμφερόντων της οικογένειας Αριστείδη Πίττα, η οποία διαθέτει στον στόλο της δύο feeder containerships.

Αλλά και η Chartworld Shipping της οικογένειας Λου Κολάκη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Allied, φαίνεται ότι συμφώνησε με τα ναυπηγεία New Dayang της Κίνας για την κατασκευή δύο και με option για ακόμη δύο containerships 3.100 TEUs το καθένα. Επισημαίνεται ότι η εταιρεία στις αρχές του έτους πούλησε τέσσερα containerships που είχε στον στόλο της, στη ναυτιλιακή εταιρεία liner CMA CGM, έναντι 152 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα αδελφά πλοία ναυπηγήθηκαν το 2010 και έχουν μεταφορική ικανότητα 3.650 TEUs το καθένα.

Σύμφωνα με ναυλομεσιτικούς οίκους, στον τομέα των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων επενδύει και η Chios Navigation της οικογένειας Κα ρούση, η οποία ανέθεσε στο κινεζικό ναυπηγείο China Merchants Jinling Shipyard την κατασκευή δύο containerships 1.800 TEUs, με παράδοση το 2028. Στο πλαί σιο της σύμβασης ναυπήγησης έχουν συμφωνηθεί επιλογές για δύο επιπλέον πλοία. Το κόστος της επένδυσης, συμπεριλαμβανομένων και των option, ξεπερνά τα 120 εκατ. δολάρια συνολικά.

Την ίδια στιγμή και η Alberta Shipmanagement της οικογένειας Ιγκλέση, που εξειδικεύεται στα δεξαμενόπλοια και τα bulk carriers, είναι σε συζητήσεις για τη ναυπήγηση 2+2 feeder των 1.900 TEUs το καθένα.

Γιατί επενδύουν

Τα containerships είναι η μόνη κατηγορία εμπορικών πλοίων που παρουσιάζει ανοδική τάση, και μάλιστα σε υψηλά επίπεδα, το πρώτο εξάμηνο του 2025. Σύμφωνα με τα στοιχεία των Clarksons, η άνοδος των ναύλων είναι 79% πάνω σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. «Η αγορά εμπορευματοκιβωτίων “αγνόησε” (προς το παρόν) τους φόβους για την επιβολή δασμών και την αύξηση του στόλου, ενώ οι ναύλοι αυξήθηκαν κατά 80% σε ετήσια βάση», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Clarksons. Παράλληλα το μεγαλύτερο μέρος των trades στα containerships για πλοία μέχρι 10.000 TEUs, στα οποία εστιάζουν αυτή την περίοδο οι ελληνικές ναυτιλιακές, έχουν μεγάλη μέση ηλικία, αλλά και χαμηλό orderbook σε σχέση με τις μεγάλες χωρητικότητες.

Παράλληλα και το ποσοστό των διαλύσεων πλοίων σε αυτές τις χωρητικότητες παραμένει πολύ χαμηλό. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχει παρουσιάσει η Global Ship Lease, συμφερόντων του Γιώργου Γιουρούκου, μόλις το 0,7% της συνολικής χωρητικότητας σε αυτά τα πλοία δεν χρησιμοποιείται αυτή την περίοδο, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας φτάνει τα 17 έτη, σε αντίθεση με τα πλοία άνω των 10.000 TEUs που έχουν μέσο όρο ηλικίας τα επτά έτη. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, με προϋπόθεση ότι τα πλοία άνω των 25 ετών θα έχουν πουληθεί για διάλυση, μέχρι το 2028 ο παγκόσμιος στόλος σε αυτές τις χωρητικότητες θα έχει μειωθεί κατά 6,5%