Skip to main content

Μυστηριώδεις εκρήξεις σε πλοία στη Μεσόγειο και τη Βαλτική – Συνεχίζονται και οι επιθέσεις σε ελληνόκτητα πλοία

Τρία δεξαμενόπλοια και ένα LPG carrier εταιρειών ελληνικών συμφερόντων μεταξύ των περιστατικών

Μοτίβο ατυχημάτων από «μυστηριώδεις» εκρήξεις και σε ελληνόκτητα πλοία καταγράφεται εντός της φετινής χρονιάς στη Μεσόγειο, αλλά και στη Βαλτική Θάλασσα.

Η τελευταία καταγραφή αφορά το νεότευκτο LPG carrier «Eco Wizard», μεταφορικής ικανότητας 40.000 cmb, στο οποίο, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα, σημειώθηκε μικρή διαρροή αμμωνίας κατά τη διάρκεια φόρτωσής του κοντά στο λιμάνι του Ust Luga στο Λένινγκραντ.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι ρωσικές αρχές, «δεν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή και την υγεία, ούτε αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Ο βροχερός καιρός και η έγκαιρη αντίδραση με την τοποθέτηση συστημάτων εξάλειψαν την πιθανότητα διασποράς της ουσίας στην ατμόσφαιρα και επέτρεψαν τον εντοπισμό και τη συλλογή της αμμωνίας».

Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι η διαρροή προκλήθηκε από δύο εκρήξεις στο πλοίο της StealthGas. Όσον αφορά τις αιτίες της έκρηξης, δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να οφείλεται σε τοποθέτηση νάρκης ή άλλου εκρηκτικού μηχανισμού. Επισημαίνεται ότι το πλήρωμα εγκατέλειψε με ασφάλεια το πλοίο. Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά φέτος που καταγράφεται έκρηξη σε πλοίο.

Είχε προηγηθεί έκρηξη τον περασμένο Φεβρουάριο στο δεξαμενόπλοιο «Koala» (κατασκευής 2003), χωρητικότητας 164.500 dwt, το οποίο διαχειρίζεται εταιρεία με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Την ίδια περίοδο περίεργες εκρήξεις σημειώθηκαν σε δύο ελληνόκτητα tankers, της Thenamaris αυτή τη φορά.

Την πρώτη φορά στην Τουρκία και τη δεύτερη στην Ιταλία. Παρόμοια ήταν και τα περιστατικά κατά τα οποία επλήγησαν τόσο ένα δεξαμενόπλοιο της Grace Energy Shipping, εταιρείας με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όσο και πιο πρόσφατα ένα πλοίο που ανήκει στην TMS Tankers του εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου, το «Vilamoura».

Ωστόσο, πιο ξεκάθαρο είναι το τοπίο για την επίθεση που δέχτηκε ένα πλοίο μεταφοράς γενικών φορτίων (general cargo), ρωσικών συμφερόντων, στα τέλη του 2024. Ύστερα από τρεις εκρήξεις το πλοίο βυθίστηκε στη Μεσόγειο. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία, η Oboronlogistics, είχε χαρακτηρίσει την επίθεση ως τρομοκρατική ενέργεια. Η έκρηξη στο «Vilamoura» Λίγες μέρες πριν από την έκρηξη στο «Eco Wizard», πολύ σημαντική ζημιά από έκρηξη υπέστη και το δεξαμενόπλοιο «Vilamoura» της TMS Tankers.

Το πλοίο, τύπου suezmax, είχε φορτώσει πετρέλαιο από τη Λιβύη και 80 ναυτικά μίλια από τις ακτές σημειώθηκε έκρηξη που δημιούργησε ρήγμα στο μηχανοστάσιο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γεμίσει νερά το μηχανοστάσιο και να αναγκαστεί η εταιρεία να καλέσει ρυμουλκό προκειμένου το τάνκερ να μεταφερθεί στον Λακωνικό Κόλπο για επισκευές και μεταφορά του φορτίου.

Στην περίπτωση του δεξαμενόπλοιου της TMS, η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας δημοσίευσε ένα άρθρο για την έκρηξη στον λογαριασμό της στην πλατφόρμα X, χωρίς να αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, αλλά χαρακτηρίζοντας το πλοίο ως μέρος του «σκιώδους στόλου» της Ρωσίας.

Ωστόσο, ούτε το «Vilamoura» ούτε κανένα άλλο πλοίο υπό ελληνική ιδιοκτησία περιλαμβάνεται στα εκατοντάδες πλοία που έχουν υποβληθεί σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο των προσπαθειών να τιμωρηθεί η Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία. Η TMS δήλωσε ότι ένα δεξαμενόπλοιο το οποίο υπέστη έκρηξη, ίσως από σαμποτάζ, δεν έχει καμία σχέση με τον ρωσικό «σκιώδη στόλο» τάνκερ. Μάλιστα, οι πρώτες εκτιμήσεις της εταιρείας κάνουν λόγο για έκρηξη που προήλθε από έναν μη αναγνωρισμένο εκρηκτικό μηχανισμό.

Παράλληλα, η εταιρεία δήλωσε ότι οποιαδήποτε αναφορά για συμμετοχή του πλοίου στον «σκιώδη στόλο» είναι ψευδής και παραπλανητική. Τα στοιχεία της Kpler υποδηλώνουν ότι το «Vilamoura» έχει προσεγγίσει ρωσικά λιμάνια φέτος, συμπεριλαμβανομένου του λιμανιού Ust Luga στη Βαλτική, αλλά έχει μεταφέρει βαρέλια από το Καζακστάν, τα οποία δεν υπόκεινται στο καθεστώς κυρώσεων.

Τι λένε οι ασφαλιστές

Η ασφαλιστική εταιρεία Skuld συνέστησε την περασμένη εβδομάδα στους πλοιοκτήτες να χρησιμοποιούν δύτες και υποβρύχια σκάφη για να ελέγχουν την ύπαρξη εκρηκτικών ύστερα από επισκέψεις σε λιμάνια υψηλού κινδύνου, μετά την έκρηξη στο «Vilamoura».

Όπως ανέφερε η Skuld, θα πρέπει να αποφεύγουν τα γεωπολιτικά καυτά σημεία, όπου αυτό είναι εφικτό. Ειδικότερα, η ασφαλιστική εταιρεία αναφέρει ότι πλέον έχει προκύψει ένα αξιοσημείωτο μοτίβο: – Πέντε δεξαμενόπλοια που στοχοποιήθηκαν φέτος είχαν περάσει από τα εξωτερικά όρια του λιμανιού της Μάλτας και τουλάχιστον δύο είχαν συνδέσεις με λιμάνια της Λιβύης. – Ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι το «Vilamoura» είχε προσεγγίσει πρόσφατα ρωσικούς τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων του Ust Luga και του τερματικού σταθμού του Caspian Pipeline Consortium κοντά στο Novorossiysk.

Αυτό αντικατοπτρίζει το ιστορικό ταξιδιών άλλων πλοίων που έχουν πληγεί, οδηγώντας τους αναλυτές να εικάζουν για μια σύνδεση με τη ρωσική πετρελαϊκή εφοδιαστική αλυσίδα. Ωστόσο, δεν έχουν προκύψει αποδεικτικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν αυτές τις υποψίες. Οι θεωρίες που αφορούν ανώνυμους κρατικούς παράγοντες παραμένουν υποθετικές και η έλλειψη αποδόσεων ευθυνών συνεχίζει να απογοητεύει τόσο τους εμπορικούς φορείς όσο και τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Αυτή η αμφισημία παρεμποδίζει σοβαρά την εκτίμηση των κινδύνων και την πρόβλεψη των θαλάσσιων απειλών.

Και νέες επιθέσεις σε ελληνόκτητα πλοία

Λίγες ώρες μετά την επίθεση στο υπό σημαία Λιβερίας φορτηγό πλοίο Magic Seas, και δεύτερο ελληνόκτητο πλοίο, που έπλεε στα ανοιχτά της Υεμένης, έγινε στόχος των Χούθι. Πρόκειται για το Eternity C, επίσης υπό λιβεριανή σημαία, το οποίο δέχθηκε επίθεση από drones και ενόπλους που επέβαιναν σε λέμβους, στα ανοικτά του λιμανιού Χοντέιντα. Εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρείας Cosmoship, η οποία εδρεύει στον Πειραιά, ανέφερε ότι δύο μέλη του πληρώματος του Eternity C τραυματίστηκαν σοβαρά και άλλα δύο αγνοούνται.

Συμπλήρωσε ότι στο Eternity C επέβαιναν επίσης ένοπλοι φρουροί. Διευκρίνισε ότι είναι δύσκολη η επαφή με το πλήρωμα του Eternity C, καθώς, εξαιτίας της επίθεσης, υπέστη ζημιές το σύστημα επικοινωνιών του πλοίου.

Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικών συμφερόντων πλοίο MV «Magic Seas», υπό λιβεριανή σημαία, δέχθηκε επίθεση από τις δυνάμεις των Χούθι 51 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του λιμανιού Χοντέιντα της Υεμένης, στην Ερυθρά Θάλασσα την περασμένη Κυριακή.

Σε κατάσταση ακυβερνησίας το ελληνόκτητο MV ETERNITY C – Πώς εκδηλώθηκε η επίθεση των Χούθι με ρουκέτες και drones