Στα 289,65 δισ. δολάρια διαμορφώθηκαν τα δάνεια των 40 κορυφαίων τραπεζών προς τον ναυτιλιακό τομέα το 2024, σημειώνοντας αύξηση 2% σε σύγκριση με τα 284,27 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2023. Αυτή είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που παρατηρείται μέτρια ανάπτυξη του τομέα, σύμφωνα με τη ετήσια έρευνα της Petrofin.
Οι ελληνικές τράπεζες παρουσίασαν εντυπωσιακή ετήσια αύξηση 18% από 15 δισ. δολάρια το 2023 σε 18 δισ. δολάρια το 2024. Το μερίδιο αγοράς της Ελλάδας αυξήθηκε από 5,2% σε 6,1%. Τα χαρτοφυλάκια των γαλλικών, βελγικών και άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών παρουσίασαν επίσης αύξηση με την προσθήκη της CaixaBank στην παρούσα ανάλυση.
Συνολικά η Ευρώπη εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη περιοχή χρηματοδότησης πλοίων με το 52% των 40 κορυφαίων τραπεζών, χορηγώντας δάνεια ύψους 152 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Οι ασιατικές και αυστραλιανές τράπεζες (APAC) σημειώνουν πτώση, κυρίως λόγω της συγκέντρωσής τους στη χρηματοδότηση μέσω leasing. Οι ιαπωνικές τράπεζες εξακολουθούν να κατέχουν το 22% του χαρτοφυλακίου των 40 κορυφαίων τραπεζών. Οι ΗΠΑ παραμένουν σε σταθερά επίπεδα.
Σύμφωνα με την Petrofin Research, ο συνολικός παγκόσμιος τραπεζικός δανεισμός όλων, ανέρχεται σε περίπου 400 δισ. δολάρια ΗΠΑ, δηλαδή περίπου το 60% του συνολικού παγκόσμιου χρηματοδοτικού όγκου για πλοία. Πέρυσι, το ποσοστό αυτό ήταν 62%.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Petrofin η συνολική χρηματοδότηση πλοίων, συμπεριλαμβανομένων όλων των μορφών δανεισμού – χρηματοδοτική μίσθωση, χρηματοδότηση εξαγωγών και εναλλακτικοί πάροχοι – υπολογίζεται περίπου στα 625 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι η Clarkson εκτιμά την αξία του παγκόσμιου στόλου σε 2 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (τρέχων στόλος και χαρτοφυλάκιο παραγγελιών).
Πρέπει να σημειωθεί ότι το 2024 οι μη τραπεζικές δανειοδοτήσεις συνέχισαν να παρουσιάζουν σημαντικά υψηλότερη ανάπτυξη από τις τραπεζικές δανειοδοτήσεις, κυρίως μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης. Σε αντίθεση με τις τράπεζες, οι οποίες ρυθμίζονται από τη Βασιλεία IV, οι εναλλακτικοί πάροχοι χρηματοδότησης είναι σε μεγάλο βαθμό μη ρυθμιζόμενοι, ιδίως όσον αφορά τα κεφάλαια για τα οποία δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.
Όσον αφορά τηγ βιωσιμότητα, η Petrofin τονίζει ότι υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι οι παράγοντες βιωσιμότητας έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία στις τραπεζικές χορηγήσεις. Οι Αρχές του Ποσειδώνα στο τέλος του 2024 είχαν 35 συμμετέχοντες οι οποίοι αντιπροσώπευαν περίπου 240 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε χρηματοδότηση πλοίων