Skip to main content

Συμεών Παληός: Χωρίς τους νέους δεν θα πάμε μακριά

Μήνυμα για να έλθουν οι Έλληνες πιο κοντά στη θάλασσα - Βράβευση από το Propeller Club

Ηχηρά μηνύματα για την πορεία και το μέλλον της ελληνικής ναυτιλίας έστειλε ο Συμεών Παληός -ένα από τα πλέον εξέχοντα μέλη του ελληνικού εφοπλισμού– κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Propeller Club του Πειραιά.

Ο κ. Παληός, ιδρυτής του ναυτιλιακού ομίλου Diana, βραβεύτηκε στο πλαίσιο της «Ημέρας των Μελών» και ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος του Club, έχοντας κοντά του την κόρη του, Σεμίραμις Παληού, με τον σύζυγό της, Αριστείδη Ευσταθίου, αλλά και τον επιστήθιο φίλο του, καπετάν Παναγιώτη Τσάκο.

Σήμα κινδύνου για τους νέους, οι οποίοι απομακρύνονται από τη θάλασσα, εξέπεμψε ο κ. Παληός, υπογραμμίζοντας στο πλαίσιο αυτό την ανάγκη να ανακτήσει το ναυτικό επάγγελμα την κοινωνική του αξία και ελκυστικότητα.

Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το ελληνικό μερίδιο στην παγκόσμια ναυτιλία, που βρίσκεται σήμερα στο 20% περίπου, μπορεί να φτάσει πολύ σύντομα και στο 25%, εφόσον οι πλοιοκτήτες αξιοποιήσουν τις σωστές ευκαιρίες.

«Η ναυτιλία μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα ανάπτυξης και σε άλλους τομείς, όπως τα φάρμακα και η βιοϊατρική έρευνα», επεσήμανε, καλώντας να επιστρέψουν στη χώρα μας οι επιστήμονες που βρίσκονται στη διασπορά.

Οι νέοι και η θάλασσα

«Σήμερα, έχουμε μόνο 8.000 Έλληνες ναυτικούς. Από αυτούς, οι μισοί είναι στα κρουαζιερόπλοια και, για μένα, το χειρότερο φορτίο είναι ο άνθρωπος», επεσήμανε χαρακτηριστικά, συγκρίνοντάς το με το «καλό φορτίο» -όπως είπε του σιταριού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ναυτικό επάγγελμα δεν πρέπει να ξεχαστεί. «Ο Έλληνας -που δεν είναι και πολλοί- πρέπει να ασχοληθεί με τη θάλασσα. Αν δεν το κάνει, δεν θα πάμε μακριά», πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα, ο κ. Παληός εξέφρασε την εκτίμησή του και στους αλλοδαπούς ναυτικούς και ιδιαίτερα στους Φιλιππινέζους, οι οποίοι «δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ μέσα στα βαπόρια».

Με αυτή την αναφορά του, ο Έλληνας εφοπλιστής υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχει διεθνής συνεργασία στη ναυτιλία και παράλληλα αναδεικνύει την εθνική ευθύνη να επανέλθει η ελληνική παρουσία στα πλοία.

Απευθυνόμενος στη νέα γενιά, ο κ. Παληός σημείωσε πως «σήμερα δεν υπάρχει ωραιότερη δουλειά από το να είναι κανείς στη θάλασσα. Είτε είσαι ναυτικός είτε δικηγόρος είτε μηχανικός είτε ασφαλιστής, πρέπει να ακουμπάς τη θάλασσα. Η θάλασσα αλλάζει συνεχώς, αλλάζει και εσένα. Αν τη σεβαστείς, θα σε ανταμείψει. Χωρίς αυτήν, δεν υπάρχει μέλλον».

Νέες δυνατότητες από τις τεχνολογικές εξελίξεις

Με φόντο τις τεχνολογικές εξελίξεις, ο Συμεών Παληός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις αλλαγές που επηρεάζουν τον ναυτιλιακό κλάδο, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τους αυτοματισμούς.

«Μη φοβόσαστε την Τεχνητή Νοημοσύνη», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι για κάθε θέση εργασίας που ενδεχομένως χάνεται, δημιουργείται 1,7 νέα.

Στη συνέχεια στάθηκε και στην προοπτική χρήσης πυρηνικής ενέργειας στη ναυτιλία, χαρακτηρίζοντάς τη συγκεκριμένη τεχνολογία «ασφαλέστερη από ποτέ», χάρη στο θόριο και τα νέα τεχνολογικά δεδομένα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ίδιος επεσήμανε ότι οι εξελίξεις θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσαρμογή και καινοτομία και όχι με φόβο, έτσι ώστε η ελληνική ναυτιλία να διατηρήσει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα σε διεθνές επίπεδο.

Η ομιλία του κ. Παληού ήταν γεμάτη συγκίνηση αλλά και προβληματισμό, ειδικά όταν αναφέρθηκε στην απουσία της ναυτιλίας από την ελληνική Ακαδημία και την κρατική αναγνώριση.

«Η Ακαδημία Αθηνών έγινε για να βοηθήσει τη βιομηχανία, τη γεωργία και τη ναυτιλία. Σήμερα, δεν έχει καν έδρα για τη ναυτιλία», τόνισε με απογοήτευση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ελληνική ναυτιλία δεν ζητά τίποτα από το κράτος και το μόνο που κάνει είναι να προσφέρει», ενώ συμπλήρωσε με νόημα ότι «οι μόνοι που πληρώνουν τα δάνειά τους είναι οι Έλληνες εφοπλιστές, όχι οι βιομήχανοι. Ας το ακούσουν αυτό».

Ο Συμεών Παληός έκανε λόγο για νέες δυνατότητες που ανοίγονται μέσω της Wall Street, αναφερόμενος στη χρηματοδότηση της ναυτιλίας.

«Σήμερα, έχουμε τα πάντα: ομόλογα, προνομιούχες μετοχές, warrants. Το μέλλον ανήκει σ’ όσους ξέρουν να χρησιμοποιούν τα εργαλεία της εποχής», είπε.