Skip to main content

Δ. Κούκας στο 9o Nαυτιλιακό Συνέδριο της «Ν»: Το «μάθημα» που μπορεί να πάρει η Ελλάδα από τη Σιγκαπούρη

PAPADAKIS PRESS

«Η Σιγκαπούρη δεν προσπαθεί να ακολουθήσει τις εξελίξεις – τις δημιουργεί»

Στην ανάγκη εξωστρέφειας, ηγεσίας και στρατηγικής ενότητας για την ελληνική ναυτιλία αναφέρθηκε ο Δημήτρης Κούκας, Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Ναυτιλιακών-Μεσιτικών Εταιρειών, παρεμβαίνοντας στο 9ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής.

Ο κ. Κούκας, ο οποίος συμμετείχε στο πρώτο πάνελ του συνεδρίου για το ελληνικό ναυτιλιακό cluster, παρουσίασε το παράδειγμα της Σιγκαπούρης, χαρακτηρίζοντάς το υπόδειγμα δημόσιας και ιδιωτικής σύμπραξης στη ναυτιλία. «Η Σιγκαπούρη δεν προσπαθεί να ακολουθήσει τις εξελίξεις – τις δημιουργεί. Έχουν εντυπωσιακή εξωστρέφεια, προωθούν σοβαρές επενδύσεις, έχουν συγκεντρώσει εκπληκτικά μυαλά», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ελληνικό ναυτιλιακό οικοσύστημα έχει τις δυνατότητες, αλλά όχι ακόμη τη δομή και τη στόχευση. «Στην Ελλάδα έχουμε πάρα πολλά να κάνουμε. Χρειαζόμαστε εξωστρέφεια, κάτω από μία ηγεσία όλοι μας», υπογράμμισε.

Τόνισε, τέλος, ότι η ελληνική ναυτιλία έχει το πλεονέκτημα της κληρονομιάς και της κλίμακας: «Έχουμε το DNA. Είμαστε η μεγαλύτερη χώρα σε αριθμό πλοιοκτητών. Αυτό είναι δύναμη που πρέπει να αξιοποιηθεί».

«Δεν είναι όλα αλγόριθμος»

Αναφερόμενος στην τεχνητή νοημοσύνη, υπογράμμισε ότι είναι ένα νέο όπλο που όλοι πρέπει να το αγκαλιάσουν, αλλά δεν μπορεί να πάρει τη δουλειά των μεσιτών. «Δεν είναι όλα αλγόριθμος. Στην ώρα της διαπραγμάτευσης ο αλγόριθμος δεν καταλαβαίνει την ψυχολογία σου», είπε.

Υπογράμμισε πως κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει την ΑΙ και να χάσει τις ευκαιρίες που δίνει, καθώς αυτό θα ήταν καταστροφή.