Skip to main content

Ιστορική ομιλία της προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνας Τραυλού στα Ηνωμένα Έθνη

«Θα χρησιμοποιήσω την ελληνική λέξη συνέργεια για να περιγράψω πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί θαλάσσια ασφάλεια» ανέφερε η Μελίνα Τραυλού

Ιστορική στιγμή για τη ναυτιλία των Ελλήνων, καθώς και για την παγκόσμια ναυτιλία, η εισήγηση της Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνας Τραυλού, ως κορυφαία ομιλήτρια στην υψηλού επιπέδου εκδήλωση για την θαλάσσια ασφάλεια, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Στη συνεδρίαση που προέδρευσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Μελίνα Τραυλού, με την επιδραστική τοποθέτηση της  έθεσε το παγκόσμιο ζήτημα της θαλάσσιας ασφάλειας στην πραγματική του διάσταση. Παίρνοντας τον λόγο αμέσως μετά τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ António Guterres, απηύθυνε στο πρόσωπό του οικουμενική πρόσκληση ενότητας και συνεργασίας, καλώντας τα Ηνωμένα Έθνη να τιμήσουν την αποστολή τους και όλα τα έθνη να εργαστούν και να συνεργαστούν για τη διαφύλαξη της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, ως κοινή, συλλογική ευθύνη και ως ακρογωνιαίο λίθο ειρήνης και ανθρωπισμού.

«Οι θάλασσες πρέπει να είναι ανοικτές, ελεύθερες και ασφαλείς για όλους» ανέφερε η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού, ξεκινώντας την ομιλία της.

Ακολούθως επεσήμανε ότι η Ελλάδα ήταν πάντα ένα περήφανο θαλάσσιο κράτος. Όπως τόνισε, πάνω από 20% της παγκόσμιας ναυτιλίας ξεκινά από την Ελλάδα και το 60% του ευρωπαϊκού στόλου προέρχεται από τη χώρα μας. «Αυτό δεν είναι μόνο μια εθνική υπερηφάνεια, αλλά αποτέλεσμα της θαλάσσιας κληρονομιάς που έχει η χώρα μας» σημείωσε.

«Η ασφάλεια των θαλασσών μας επηρεάζει όλους»

Τόνισε επιπλέον ότι «η ασφάλεια των θαλασσών μας επηρεάζει όλους, παντού», προσθέτοντας πως «είναι κάτι που ίσως έχει παραγκωνιστεί μέχρι τώρα». Χαρακτήρισε, δε, ζωτικές για τις παγκόσμιες συναλλαγές τις θάλασσες, επισημαίνοντας πως ενώνουν τις οικονομίες και βοηθούν τις κοινωνίες να ευημερήσουν.

Η κ. Τραυλού σημείωσε ότι 110.000 πλοία βρίσκονται στις θάλασσες κάθε στιγμή, μεταφέροντας το 90% του παγκόσμιου εμπορίου με μικρό κόστος και αποτελεσματικότητα. Τόνισε επιπλέον ότι περισσότερα από 12 δισ. τόνων αγαθών μετακινούνται συνεχώς – από πρώτες ύλες και καταναλωτικά αγαθά έως φάρμακα. Αναφέρθηκε, δε, και στα θαλάσσια καλώδια.

«Στην καρδιά της βιομηχανίας μας έχουμε 2 εκατ. ναυτικούς που δουλεύουν μέρα-νύχτα» τόνισε και επεσήμανε πως «αν το παγκόσμιο ναυτιλιακό σύστημα σταματούσε, όλος ο πλανήτης μέσα σε 90 ημέρες θα σταματούσε να λειτουργεί, δεν θα υπήρχε εμπόριο». «Η ναυτιλία δεν είναι απλά ένας τρόπος εμπορίου, είναι ένας σιωπηλός φρουρός της παγκόσμιας ευμάρειας, ενώνει τον κόσμο» συνέχισε.

Υπενθύμισε εξάλλου ότι η ναυτιλία διατήρησε την εφοδιαστική αλυσίδα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μεταφέροντας φάρμακα, αν και οι ναυτικοί παρέμεναν χωρίς πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη.

Η κ. Τραυλού σημείωσε επιπλέον ότι συχνά τα πλοία συμμετέχουν σε αποστολές διάσωσης. Ωστόσο, όπως τόνισε, τα εμπορικά πλοία δεν είναι σχεδιασμένα γι’ αυτόν τον σκοπό. «Πρέπει οι χώρες να αναλάβουν αυτήν την ευθύνη» υπογράμμισε.

«Η ναυτιλία ποτέ δεν πλέει σε ήρεμα νερά, πάντα ζούμε με φουρτούνες»

«Η ναυτιλία ποτέ δεν πλέει σε ήρεμα νερά, πάντα ζούμε με φουρτούνες. Σήμερα οι κίνδυνοι δεν είναι απλά οι φουρτούνες. Η ναυτιλία εργαλειοποιείται οικονομικά και πολιτικά» ανέφερε.

Είπε επίσης ότι η πειρατεία δεν είναι μια μακρινή ανάμνηση. «Είναι συνεχής κίνδυνος απέναντι στα πλοία και τα φορτία» συμπλήρωσε.

Ανέφερε εξάλλου ότι οι γεωπολιτικές ταραχές αυξάνουν τον κίνδυνο στη θάλασσα, ενώ σημείωσε ότι εμπορικά πλοία έχουν δεχθεί επιθέσεις από στρατιωτικά όπλα. Μίλησε επίσης για απειλές όπως η διακίνηση όπλων, ναρκωτικών, ανθρώπων.

Τόνισε, δε, ότι ο νέος κίνδυνος είναι ο κυβερνοπόλεμος. Όπως εξήγησε, μία κυβερνοεπίθεση μπορεί να σταματήσει ένα πλοίο, να κλέψει ευαίσθητα δεδομένα, να ξεκινήσει μια περιβαλλοντική καταστροφή. Ανέφερε επίσης ότι η κακή χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης κάνει τα πλοία ευάλωτα.

«Συνεχώς βελτιστοποιούμε τις πρακτικές μας. Σεβόμαστε τους παγκόσμιους κανονισμούς. Συνεργαζόμαστε με το ναυτικό σε επικίνδυνες περιοχές και αν χρειαστεί, έχουμε τις δική μας ασφάλεια, όπως ένοπλους φρουρούς σε εμπορικά πλοία» ανέφερε η κ. Τραυλού.

«Χρειάζεται παγκόσμια δέσμευση»

Επεσήμανε, πάντως, ότι «αν και η ναυτιλία είναι ανθεκτική, δεν μπορούμε να περιμένουμε να λύσει όλα αυτά τα προβλήματα». «Χρειάζεται παγκόσμια δέσμευση για να διατηρήσουμε τη θαλάσσια ασφάλεια ως ύψιστη προτεραιότητα» συμπλήρωσε και στάθηκε στην ανάγκη «να συστήσουμε ένα σύστημα θαλάσσιας ασφάλειας», για να «υπερασπιστούμε την ελευθερία της ναυτιλίας».

«Πρέπει να ανταποκριθούμε. Θα χρησιμοποιήσω την ελληνική λέξη συνέργεια για να περιγράψω πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί θαλάσσια ασφάλεια» συνέχισε και τόνισε: «Αναγνωρίζουμε τη βοήθεια του Σ.Α. και χαίρομαι που ακούω την προσωπική δέσμευση του γ.γ. του ΟΗΕ».

Διαβάστε ακόμη: