Με σύνθημα «Ένας ωκεανός ευκαιριών για τις γυναίκες», ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός ΙΜΟ) γιόρτασε χθες τη Διεθνή Ημέρα για τις Γυναίκες στη Ναυτιλία, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του ναυτιλιακού κλάδου.
Στο μήνυμά του ο γενικός γραμματέας του ΙΜΟ, Arsenio Dominguez, τόνισε ότι η συγκεκριμένη ημέρα -που καθιερώθηκε το 2022- στόχο έχει να αναδείξει τους δρόμους για την ηγεσία, τη συμμετοχή και τον αντίκτυπο των γυναικών στην παγκόσμια οικονομία των ωκεανών.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος να διανυθεί. «Η εκπροσώπηση των γυναικών εξακολουθεί να είναι δυσανάλογα χαμηλή και οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν ένα μικρό μέρος του ναυτικού εργατικού δυναμικού, γεγονός που υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για συνεχή δέσμευση και δράση.
Πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για την προώθηση μιας πραγματικά ποικιλόμορφης και χωρίς αποκλεισμούς ναυτιλιακής βιομηχανίας», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Όπως τονίζεται από τον ΙΜΟ, καθώς η ναυτιλία μεταφέρει περισσότερο από το 80% του παγκόσμιου εμπορίου αγαθών και είναι απαραίτητη για όλους στον πλανήτη, ο τομέας παραμένει ανδροκρατούμενος -οι γυναίκες αποτελούν λιγότερο από το 20% του ναυτιλιακού εργατικού δυναμικού στην ξηρά, με σημαντικά χαμηλότερη συμμετοχή στη θάλασσα.
Ενδεικτική είναι και η σχετική έρευνα της WISTA International σε συνεργασία με τον ΙΜΟ, όπου προκύπτει ότι οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 19% του εργατικού δυναμικού των εθνικών ναυτιλιακών αρχών των κρατών-μελών του IMO και το 16% του εργατικού δυναμικού του ιδιωτικού τομέα που συμμετείχε στην έρευνα (εξαιρουμένων των ναυτικών).
Την ίδια ώρα, στη θάλασσα, οι γυναίκες εξακολουθούν να υπο-εκπροσωπούνται σε μεγάλο βαθμό, αντιπροσωπεύοντας μόλις το 1% του συνολικού αριθμού των ναυτικών που απασχολούνται στους οργανισμούς που συμμετείχαν στην έρευνα.
Μήνυμα αναγνώρισης και ενίσχυσης του ρόλου των γυναικών στέλνει και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), παρουσιάζοντας τον αυξανόμενο ρόλο των Ελληνίδων στην ακτοπλοΐα.
Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η συμμετοχή των γυναικών στα πληρώματα των επιβατηγών πλοίων έχει αυξηθεί σημαντικά, φθάνοντας το 2024 στο 7,8%, ποσοστό υπερδιπλάσιο του διεθνούς μέσου όρου του 2%.
Το ελληνικό «αποτύπωμα»
Στην Ελλάδα η θέση της γυναίκας στη ναυτιλία έχει ισχυροποιηθεί τα τελευταία χρόνια, αν και υπάρχουν πολλά βήματα να γίνουν για τη γεφύρωση αυτού του χάσματος μεταξύ των φύλων.
Τη δυναμική των Ελληνίδων στον χώρο της ναυτιλίας αντικατοπτρίζουν -μεταξύ άλλων- η πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού.
Παράλληλα, η κ. Τραυλού είναι ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της ΣYN-ENΩΣIΣ, που είναι ο «βραχίονας» κοινωνικής προσφοράς που έχει αναπτύξει η ΕΕΕ.
Στα ηνία της WISTA International, του μη κερδοσκοπικού οργανισμού που αποτελεί τη φωνή των γυναικών στελεχών επιχειρήσεων στη ναυτιλία από το 1974, βρίσκεται η Έλπη Πετράκη.
Μάλιστα, η ίδια επανεξελέγη πρόεδρος κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης τον περασμένο Οκτώβριο.
Με τη σειρά της, η Σεμίραμις Παληού έχει αναλάβει εδώ και δύο χρόνια το «πηδάλιο» της INTERMEPA. Ειδικότερα, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA) έγινε και η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που εκλέγεται πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ωκεανών (INTERMEPA).
Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Εφοπλιστών της Μάλτας (Malta International Shipowners Association -MISA) είναι, από το 2022, η Μαρίλυ Φραγκίστα, η οποία μετρά πάνω από 40 χρόνια στη ναυτιλιακή βιομηχανία, υπηρετώντας διάφορες θέσεις σε διοικητικά συμβούλια θεσμικών οργανισμών του κλάδου. Το 2023, έλαβε το Βραβείο Ευκράντη για τη Διεθνή Προβολή της ελληνικής ναυτιλίας.
Απόδειξη της δυναμικής της ελληνικής ναυτιλίας, που παραδοσιακά έχει στελέχη της στα ανώτερα διοικητικά κλιμάκια των διεθνών ναυτιλιακών οργανισμών, αποτελεί και η εκλογή της Ιωάννας Προκοπίου στη θέση της αντιπροέδρου του παγκόσμιου ναυτιλιακού Οργανισμού BIMCO.
Σε ανώτατες θέσεις βλέπουμε Ελληνίδες και σε θεσμικά όργανα για τις υπηρεσίες προς τη ναυτιλία, όπως τη Θεοδώρα Ρήγα (πρόεδρος της Ένωσης Λιμένων Κρουαζιέρας Μεσογείου –
MedCruise), την Ελένη Πολυχρονοπούλου (αντιπρόεδρος της Sea Europe) και τη Δανάη Μπεζαντάκου (αντιπρόεδρος International Propeller Club, Port of Piraeus).
Το πλέον σημαντικό είναι ότι στην Ελλάδα, έχουμε πολλές γυναίκες που βρίσκονται στο πηδάλιο των ναυτιλιακών ή άλλων επιχειρήσεων που έχουν άμεση σχέση με τη ναυτιλία.
Μεταξύ άλλων, η Μαρία Αγγελικούση (ελέγχει τον μεγαλύτερο ναυτιλιακό όμιλο στην Ελλάδα), η Άννα Αγγελικούση που είναι ιδιοκτήτρια των Alpha Bulkers, Alpha Gas και Pantheon Tankers (top 10 στη λίστα του Forbes), η Αγγελική Φράγκου που είναι επικεφαλής μιας από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες, εισηγμένες στο αμερικανικό χρηματιστήριο (Navios Maritime Partners), αλλά και η Σουζάνα Λασκαρίδη που είναι πρόεδρος της Lavinia Corp.
«Σύμβολο αναγνώρισης της συμβολής των γυναικών»
Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών -επικεφαλής η Μελίνα Τραυλού σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι η Διεθνής Ημέρα για τις Γυναίκες στη Ναυτιλία αποτελεί σύμβολο αναγνώρισης της πολυεπίπεδης συμβολής των γυναικών, που εργάζονται σε θάλασσα και σε στεριά, στην ενδυνάμωση και εξέλιξη του κλάδου μας.
«Η ΕΕΕ χαιρετίζει την ημέρα και το μήνυμα του ΙΜΟ ‘‘An Ocean of Opportunities for Women’’, υποστηρίζοντας έμπρακτα την ισότιμη πρόσβαση των γυναικών στον ‘‘ωκεανό ευκαιριών’’ της ναυτιλίας».
Η πρόεδρος της ΕΕΕ, Μελίνα Τραυλού έχει τονίσει σε παλαιότερη συνέντευξη ότι έχει σκοπό να σπάσει τα στερεότυπα που ακόμα και σήμερα υπάρχουν.