Skip to main content

Ναυτιλιακή βιομηχανία: Στάσιμη η συμμετοχή των γυναικών σε στεριά – θάλασσα

Η ναυτιλιακή βιομηχανία έχει μείνει στάσιμη, αν δεν έχει διολισθήσει, στην εκστρατεία της για μεγαλύτερη ποικιλομορφία ανάμεσα στα φύλα

«Να προχωρήσουμε σε πράξεις, πέρα από τα λόγια, και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας», καλεί τη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα η πρόεδρος της WISTA International, Έλπη Πετράκη, με αφορμή τα αποτελέσματα της δεύτερης έρευνας για τις γυναίκες στη ναυτιλία, που έγινε σε συνεργασία με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό.

«Τρία χρόνια μετά την πρώτη έρευνα, φαίνεται ότι η ναυτιλιακή βιομηχανία έχει μείνει στάσιμη, αν δεν έχει διολισθήσει, στην εκστρατεία της για μεγαλύτερη ποικιλομορφία ανάμεσα στα φύλα. Χωρίς συγκεκριμένες επενδύσεις, πολιτικές και αλλαγή κουλτούρας, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι η επόμενη έκδοση της έρευνας θα είναι ουσιαστικά διαφορετική», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Πετράκη.

Η έρευνα

Σε απόλυτους αριθμούς, η έρευνα δείχνει βελτίωση σε σχέση με τα δεδομένα του 2021. Ουσιαστικά όμως παρουσιάζεται κάμψη. Ειδικότερα, τα φετινά αποτελέσματα βασίζονται σε ανάλυση μεγαλύτερου αριθμού γυναικών που εργάζονται στη ναυτιλία σε όλο τον κόσμο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Συνολικά είναι 176.820 γυναίκες μέχρι το τέλος του 2024, σε σύγκριση με 151.979 το 2021. Ωστόσο, το πιο πρόσφατο σύνολο δεδομένων δείχνει ότι οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν λίγο κάτω από το 19% του συνολικού εργατικού δυναμικού που συμμετείχε στο δείγμα, σε σύγκριση με ποσοστό 26% που αναφέρθηκε το 2021.

Από την ομάδα του δείγματος, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 19% του εργατικού δυναμικού των εθνικών ναυτιλιακών αρχών των κρατών-μελών και μόνο το 16% του εργατικού δυναμικού του ιδιωτικού τομέα που συμμετείχε στην έρευνα (εξαιρουμένων των ναυτικών).

Στη θάλασσα, οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται σε μεγάλο βαθμό, αντιπροσωπεύοντας μόλις το 1% του συνολικού αριθμού των ναυτικών που απασχολούνται στους οργανισμούς που συμμετείχαν στην έρευνα.

Ο Αρσένιο Ντομίνγκεζ, γενικός γραμματέας του ΙΜΟ, δήλωσε: «Η δεύτερη έρευνα για τις γυναίκες στη ναυτιλία παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για την πρόοδο του τομέα από το βασικό σύνολο δεδομένων που συγκεντρώθηκε στην έρευνα του 2021. Η μεγαλύτερη συμμετοχή στην έρευνα από τα κράτη-μέλη και τη βιομηχανία αποτελεί ευπρόσδεκτη ένδειξη της αυξανόμενης δέσμευσης σε θέματα φύλου», ενώ προσέθεσε:

«Ωστόσο, υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος να διανύσουμε. Η εκπροσώπηση των γυναικών εξακολουθεί να είναι δυσανάλογα χαμηλή και αντιπροσωπεύει ένα μικρό κλάσμα του ναυτικού εργατικού δυναμικού, γεγονός που υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για συνεχή δέσμευση και δράση. Πρέπει να πολλαπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για την προώθηση μιας πραγματικά ποικιλόμορφης και χωρίς αποκλεισμούς ναυτιλιακής βιομηχανίας».

Παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με την ηγεσία, τη συμμετοχή του εργατικού δυναμικού, τις πολιτικές και την εκπαίδευση τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, η έκθεση αναδεικνύει σημαντικές διαφορές μεταξύ των δραστηριοτήτων. Μεγαλύτερη γυναικεία εκπροσώπηση διαπιστώθηκε σε αναδυόμενους τομείς, όπως ο τομέας του Περιβάλλοντος, της Κοινωνίας και της Διακυβέρνησης (ESG) και στις υπηρεσίες απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές, ενώ σε άλλους, όπως το bunkering και οι νομικές υπηρεσίες, καταγράφηκε μείωση.

Τα στοιχεία

Η έκθεση παρουσιάζει στοιχεία σχετικά με το ποσοστό και την κατανομή των γυναικών που εργάζονται στον ναυτιλιακό τομέα από δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από τα κράτη-μέλη του ΙΜΟ και τον ιδιωτικό τομέα.

Πέραν των βασικών στοιχείων, η έρευνα δείχνει ότι μόλις το 17% των γυναικών που εργάζονται στη ναυτιλία έχουν διοικητικές θέσεις. Κατέχουν το 34% των θέσεων σε διοικητικά συμβούλια.

Τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση στον κλάδο την έχουν στα κράτη του Ειρηνικού με 26%, ενώ στην Ασία η εκπροσώπηση φτάνει το 19%. Στην Ευρώπη το 22%, στην Ανατολική Ευρώπη το 18% στη Μεσόγειο και τα αραβικά κράτη μόλις 13% και στην Αφρική 14%. Τέλος, στην Αμερική φτάνουν το 18% και στην Καραϊβική το 24%.

«Εξακολουθούν να είναι περιορισμένες οι ευκαιρίες για τις γυναίκες»

Η Έλπη Πετράκη, πρόεδρος της WISTA International τόνισε: «Η έρευνα “Γυναίκες στη ναυτιλία” σχεδιάστηκε για να παράσχει πραγματικά δεδομένα σχετικά με την κατάσταση της ποικιλομορφίας των φύλων στη ναυτιλία και να προσφέρει καθοδήγηση σχετικά με τους τομείς που απαιτούν μεγαλύτερη προσοχή. Η πρόθεση είναι να εμπνεύσει την αλλαγή και να λειτουργήσει ως συλλογική πρόσκληση για δράση. Η προσέλκυση, η διατήρηση και η προώθηση των γυναικών -τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα- παραμένει προτεραιότητα για το μέλλον. Ωστόσο, τα νέα στοιχεία δείχνουν επίσης πως οι ευκαιρίες σε ολόκληρο τον κλάδο εξακολουθούν να είναι περιορισμένες για τις γυναίκες λόγω εμποδίων όπως τα στερεότυπα φύλου, οι ανησυχίες για την ασφάλεια στον χώρο εργασίας, η έλλειψη πολιτικών φιλικών προς την οικογένεια και το συνεχιζόμενο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων».