Στην τέταρτη δεκαετία κοινωνικής, πολιτισμικής και ερευνητικής προσφοράς εισήλθε το Ίδρυμα «Αικατερίνη Λασκαρίδη», προωθώντας τον πολιτισμό, σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο, βασισμένο στους άξονες Πολιτισμός – Παιδεία – Ναυτιλία.
Σε ανάρτησή της, η κ. Σουζάνα Λασκαρίδη, κόρη του προέδρου του ιδρύματος κ. Πάνου Λασκαρίδη και της αείμνηστης Μαριλένας Λασκαρίδη, αναφέρθηκε στην ιστορία και την πορεία του ιδρύματος κατά τη διάρκεια αυτών των 30 ετών.

Η Καίτη Λασκαρίδη γεννήθηκε στον Πειραιά. Αποφοίτησε από το Αμερικανικό Κολέγιο Θηλέων και σπούδασε Οικονομικά στην Εμπορική Σχολή του Πειραιά.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’50, επικεφαλής μιας ομάδας γυναικών, μαζί με τις δύο αδελφές της, Ναυσικά Λημναίου και Μίνα Τορνάρου, ίδρυσαν τη ΧΕΝ Νέου Φαλήρου, με βασικό σκοπό τη φροντίδα προσφύγων κοριτσιών από τη Ρουμανία, τη Ρωσία και άλλες ανατολικές χώρες. Το 1955 εξελέγη στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΧΕΝ Ελλάδος και επί μία 30ετία υπηρέτησε επιτυχώς και με αφοσίωση ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, άλλων επιτροπών, του Δ.Σ. και ως Αντιπρόεδρός της. «Το προοδευτικό πνεύμα της, η κοινωνική της ευαισθησία, η οξυδέρκεια, ο δυναμισμός και η ισχυρή κριτική σκέψη της παραμένουν σημαντικά παραδείγματα για όλους μας», ανέφερε χαρακτηριστικά η Σουζάνα Λασκαρίδη.
Το 1997, έξι χρόνια μετά τον θάνατο της Καίτης Λασκαρίδη, Πρόεδρος της δανειστικής τότε βιβλιοθήκης «Καίτη Λασκαρίδη» αναλαμβάνει η Μαριλένα Λασκαρίδη. Από την επίσημη σύσταση του Ιδρύματος «Αικατερίνης Λασκαρίδη» το 2007, αναλαμβάνει χρέη Αντιπροέδρου και μαζί με τον σύζυγό της Πάνο, Πρόεδρο του Ιδρύματος, ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία ενός πνευματικού οργανισμού αφιερωμένου στον πολιτισμό, την παιδεία και τη ναυτιλία.
Η Μαριλένα Λασκαρίδη, επικεφαλής επιστημονικής ομάδας συνεργατών του Ιδρύματος πραγματοποιεί το μεγάλο της όνειρο για την υλοποίηση δωρεάν εκπαιδευτικών προγραμμάτων στους σπουδαστές όλων των βαθμίδων.
Το όνειρό της δεν σταματά εκεί και ταξιδεύει τη Βιβλιοθήκη και τα προγράμματά της στα σχολεία πυρόπληκτων, δυσπρόσιτων και οικονομικά ασθενέστερων περιοχών της Ελλάδας, στα σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας των φυλακών Ελαιώνα Θηβών, Αυλώνα και Κορυδαλλού, καθώς και στους καταυλισμούς Romani μέσω ειδικών προγραμμάτων φιλαναγνωσίας. Φροντίζει για τον εξοπλισμό σχολικών και Δημοτικών Βιβλιοθηκών, ενώ παράλληλα έχει την εποπτεία επιμορφωτικών προγραμμάτων, σεμιναρίων και ημερίδων τα οποία παρέχονται και αυτά δωρεάν στους εκπαιδευτικούς. Σημαντική ήταν η προσφορά και η ενεργός δράση της επί σειρά ετών σε κοινωνικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις.
«Γοητευτική οραματίστρια, μαχητική, ευαίσθητη και γενναιόδωρη, η μονίμως χαμογελαστή Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος κατάφερε να μεταδώσει το γνήσιο πάθος της για προσφορά και δημιουργία στους συνεργάτες της, τη δεύτερη οικογένειά της όπως έλεγε, οι οποίοι πάνω στα χνάρια της συνεχίζουν το ταξίδι…», σημειώνει στην ανάρτησή της.
Ανοιχτές δράσεις
Αξίζει να σημειωθεί ότι για τα 30 χρόνια του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη», έχουν προγραμματιστεί ανοιχτές δράσεις με εκθέσεις, εκπαιδευτικά εργαστήρια, escape room, κυνήγι θησαυρού και προβολή.
Οπως τονίζεται σχετικά στο laskaridisfoundation.org, «τα δύο τελευταία Σαββατοκύριακα του Μαΐου, ανοίγουμε τα τρία κτήρια του Ιδρύματος σε δύο ξεχωριστά Open Houses για μικρούς και μεγάλους και σας προσκαλούμε να:
- Ανακαλύψετε εμβληματικές εκδόσεις από τις συλλογές της Ιστορικής Βιβλιοθήκης στη νέα περιοδική έκθεση βιβλίων «30 χρόνια, 30 βιβλία: Μικρά, μεγάλα, πολύτιμα, σπάνια».
- Γνωρίσετε μέσα από ξεναγήσεις τις μόνιμες εκθέσεις «Δημήτρης Περδικίδης» και «Βάλιας Σεμερτζίδης».
- Εξιχνιάσετε το «Το μεγάλο μυστικό του μικροσκοπικού βιβλίου», μια αποστολή για επίδοξους πράκτορες στο escape room της Ιστορικής Βιβλιοθήκης (σε συνεργασία με την Athens Clue).
- Παίξετε το κυνήγι θησαυρού «Από τα βιβλία στο βυθό», ένα διαδραστικό παιχνίδι ανακάλυψης που συνδέει ναυμαχίες, αντικείμενα και ιστορίες (σε συνεργασία με το Κέντρο Οπτικοακουστικής Παιδείας «Καρπός»).
- Συμμετέχετε σε εκπαιδευτικά εργαστήρια, με θεματικές από τον κόσμο του ζωγράφου της θάλασσας, Κωνσταντίνου Βολανάκη, μέχρι τη ρομποτική και την αποδόμηση στερεοτύπων.
- Παρακολουθήσετε την ταινία «Τ’ όνομά μου είναι Τζο», μια τρυφερή ιστορία για τον δεσμό πατέρα-κόρης και τη δύναμη της φιλίας (σε συνεργασία με το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας – Athens International Children’s Film Festival)».