Skip to main content

21ο Συνέδριο ESPO: Προτεραιότητες και προτάσεις για τη νέα στρατηγική της Ε.Ε. για τα λιμάνια

Επί τάπητος ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια των ευρωπαϊκών λιμένων, συμπεριλαμβανομένης της κυβερνοασφάλειας, την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και δεξιοτήτων

Η σύνδεση της ανταγωνιστικότητας με την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα των ευρωπαϊκών λιμένων θα αποτελέσει προτεραιότητα της νέας Στρατηγικής της Ε.Ε. για τα λιμάνια (EU Port Strategy), τόνισε ο Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού, Απόστολος Τζιτζικώστας, από το βήμα του 21ου συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Θαλάσσιων Λιμένων (ESPO) που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Η εν λόγω νέα κοινοτική στρατηγική για τα ευρωπαϊκά λιμάνια θα παρουσιαστεί μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς και όπως πρόσθεσε ο κ. Τζιτζικώστας θα θέσει επίσης επί τάπητος ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια των ευρωπαϊκών λιμένων, συμπεριλαμβανομένης της κυβερνοασφάλειας, την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και δεξιοτήτων, θέματα εφοδιαστικής αλυσίδας, την οικονομική ανεξαρτησία και την ψηφιοποίηση-καινοτομία και φυσικά την αξιοποίηση των ευκαιριών που αφορούν στην ενεργειακή μετάβαση.

Ο τελευταίος στόχος αντανακλάται και στο Επενδυτικό Πλάνο Βιώσιμων Μεταφορών, που αναπτύσσεται επί του παρόντος, το οποίο θα στηρίξει τη μετάβαση προς ανανεώσιμα καύσιμα χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τη δημιουργία σχετικών υποδομών, με έμφαση στους τομείς της ναυτιλίας και των αερομεταφορών.

«Είναι ώρα για μια στρατηγική που να βρίσκει τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στις διαφορετικές ανάγκες και, συχνά, στις ανταγωνιστικές λύσεις. Μια στρατηγική που να λειτουργεί για όλα τα ευρωπαϊκά λιμάνια», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού και απηύθυνε πρόσκληση σε όλα τα μέλη του ESPO να συμμετέχουν ενεργά στη διαβούλευση για τη νέα στρατηγική.

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας, τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης στο πλαίσιο της εν λόγω νέας κοινοτικής στρατηγικής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) του ναυτιλιακού τομέα, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία και να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους, όπως επίσης και την ενσωμάτωση ξεχωριστών πυλώνων για τη βιομηχανική πολιτική στη ναυτιλία με έμφαση στην απασχόληση και την καινοτομία.

Εξίσου απαραίτητη χαρακτήρισε ο κ. Γκίκας την ενσωμάτωση στη νέα στρατηγική της Ε.Ε. για τα λιμάνια της πρωτοβουλίας Clean Energy Marine Hubs και πρόσθεσε ότι είναι κρίσιμο να ενισχυθούν τα ελληνικά λιμάνια προκειμένου να μπορέσουν να προσαρμοστούν στις εξελίξεις και να διατηρήσουν τη θετική επενδυτική δυναμική που ήδη παρατηρείται, επισημαίνοντας τις ισχυρές οικονομικές επιδόσεις των μεγάλων λιμανιών της χώρας. Περαιτέρω, γνωστοποίησε ότι τα φετινά στοιχεία για την κρουαζιέρα προοιωνίζουν νέο ρεκόρ, με αναμενόμενη αύξηση άνω του 10%  για τη φετινή χρονιά.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της ΕΛΙΜΕ και εκτελεστικός πρόεδρος του δ.σ. της ΟΛΘ Α.Ε., Αθανάσιος Λιάγκος, υπογράμμισε ότι τα λιμάνια πλέον δεν είναι απλώς πύλες εμπορίου αλλά κόμβοι καινοτομίας και εθνικής ανάπτυξης και τόνισε την ανάγκη έδειξε την οδό της ανάπτυξης βάσει τεσσάρων πυλώνων: πράσινη μετάβαση, ψηφιακός μετασχηματισμός, ανθεκτικότητα και ενσωμάτωση με τις τοπικές κοινωνίες.