Skip to main content

Μελίνα Τραυλού: Περισσότερες γυναίκες στη ναυτιλία

Συνάντηση της προέδρου της ΕΕΕ, Μελίνας Τραυλού, με νέους και νέες από τις ΑΕΝ και τα πανεπιστήμια

Στον ενισχυμένο ρόλο της γυναίκας στη ναυτιλιακή βιομηχανία και τις «θυσίες» που πρέπει να γίνουν για μία καριέρα στη θάλασσα αναφέρθηκε η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού.

Η κ. Τραυλού συνομίλησε, στη διάρκεια της έκθεσης των Ποσειδωνίων, με νέες και νέους από
τις ΑΕΝ και τα τμήματα ναυτιλιακών σπουδών των ΑΕΙ, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Blue Chairs» που διοργάνωσε το περιοδικό «Ναυτικά Χρονικά».

«Είναι ένα επάγγελμα που έχει ανοίξει τις πόρτες του στις γυναίκες τα τελευταία χρόνια» επεσήμανε η πρόεδρος της ΕΕΕ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση νεαρής σπουδάστριας.

«Όταν έχουμε μπροστά μας κάτι καινούργιο, πάντα υπάρχει μία φοβία, μία προκατάληψη. Αυτό, όμως, έχει αλλάξει σημαντικά πλέον και ακούω ολοένα και περισσότερους συναδέλφους να θέλουν να έχουν γυναίκες πάνω στα πλοία» συμπλήρωσε.

Η ίδια, βέβαια, σημείωσε ότι η ανέλιξη των γυναικών εντός του κλάδου «εξαρτάται από εμάς τις ίδιες. Πρέπει να σκεφτούμε μέχρι πού θέλουμε να φτάσουμε, πόσες θυσίες θέλουμε να κάνουμε».

Μάλιστα η κ. Τραυλού αναφέρθηκε και στη δική της προσωπική εμπειρία: «Σε ηλικία που ενδεχομένως θα μπορούσα να διασκεδάζω παραπάνω, εγώ δούλευα. Ο προσωπικός, ο ελεύθερος χρόνος έχει μπει σε δεύτερη και τρίτη μοίρα. Αλλά δεν έχει σημασία, διότι αγαπώ αυτό που κάνω. Μου αρέσει και είναι η επιλογή μου. Επομένως, είμαι πολύ ευχαριστημένη με αυτό, συμπεριλαμβανομένων των θυσιών που έκανα».

Η κ. Τραυλού είχε κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα πρώτα της βήματα στη ναυτιλία, μιλώντας την εβδομάδα των Ποσειδωνίων, στο συνέδριο που διοργάνωσε η Helmepa: «Στην αρχή ήθελα να γίνω κοινωνιολόγος, μετά κτηνίατρος, αλλά κάπου εκεί ξεκίνησα να δουλεύω και να έρχομαι σε επαφή με τη θάλασσα, το λιμάνι, το πλοίο, τα φορτία, το γραφείο. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα φτάσω εδώ, αλλά με σκληρή δουλειά και αγάπη γι’ αυτό που κάνω τα κατάφερα».

Άμεσα συνδεδεμένη

Σε άλλο σημείο της συζήτησης με τους νέους, η πρόεδρος της ΕΕΕ εστίασε στον ρόλο της ναυτιλίας για το παγκόσμιο εμπόριο και την καθημερινότητα όλων μας.

«Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος, η κοινωνία τη σχέση της ναυτιλίας με τη ζωή μας. Δεν γίνεται αντιληπτό, αλλά περίπου οκτώ στα 10 αντικείμενα που έχουμε στο σπίτι μας, έρχονται με ένα πλοίο. Η ναυτιλία είναι άμεσα συνδεδεμένη με όλους μας, με τη διαβίωσή μας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας, στη συνέχεια, για την ελληνική πραγματικότητα, η κ. Τραυλού υπογράμμισε τη συμβολή της ναυτιλίας στην εγχώρια οικονομία, αναφερόμενη στο παράδειγμα των ναυπηγείων και τη στήριξη που δίνουν σε αυτά οι Έλληνες πλοιοκτήτες, τώρα που ξεκίνησαν και πάλι να λειτουργούν σε κανονικούς ρυθμούς.

«Στη Σύρο δεν βρίσκεις ημερομηνία να στείλεις πλοίο» σημείωσε, για να συμπληρώσει: «Για τη δική μας εταιρεία, ο Πειραιάς ήταν πάντα η μόνη λύση για τις επισκευές δεδομένης και της δραστηριοποίησης των πλοίων μας στη Μεσόγειο».

Τέλος, η πρόεδρος της ΕΕΕ αναφέρθηκε στο ελληνικό νηολόγιο και τις προσπάθειες που καταβάλλονται να διευθετηθεί το πρόβλημα της γραφειοκρατίας κατά την ένταξη ενός πλοίου με την τωρινή διαδικασία της ψηφιοποίησης.

«Εισερχόμαστε σε μία νέα εποχή» είπε χαρακτηριστικά, αναγνωρίζοντας, όμως, πως η έλλειψη Ελλήνων αξιωματικών είναι ένας ακόμη παράγοντας που αποτρέπει τη μεγαλύτερη εισροή πλοίων στο εγχώριο νηολόγιο.

«Έχουμε νέα παιδιά κι από άλλους κλάδους που θέλουν να έρθουν στη ναυτιλία. Έχουμε σίγουρα ταλέντο, αλλά πρέπει να είσαι αποφασισμένος ότι μπορείς να ζήσεις με τη ναυτιλία… είναι τρόπος ζωής» σημείωσε.