Skip to main content

Danaos: Κινήσεις σε containers – ξηρό φορτίο

Νέες ναυλώσεις και παραγγελίες για πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και bulk carriers

Νέες πολυετείς ναυλώσεις για τα containerships του στόλου της εξασφάλισε η Danaos Corporation, συμφερόντων δρ. Γιάννη Κούστα, διευρύνοντας, παράλληλα, το αποτύπωμά της στην αγορά των bulk carriers.

Η εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο εταιρεία πρόσθεσε ακόμη τέσσερα νεότευκτα, χωρητικότητας 8.258 TEUs έκαστο, στο βιβλίο παραγγελιών, το οποίο στις 31 Μαρτίου αποτελείτο από 14 containerships, συνολικής χωρητικότητας 107.946 TEUs, με προγραμματισμένες παραδόσεις έως το 2027. Δύο εξ αυτών παραδόθηκαν τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2024.

Το τελευταίο τρίμηνο η εταιρεία αύξησε με περίπου 423 εκατ. δολάρια το ανεκτέλεστο συμβασιοποιημένων εσόδων, μέσω νέων ναυλώσεων για πέντε πλοία του υφιστάμενου στόλου και οκτώ νεότευκτα.

Tο συνολικό ανεκτέλεστο ανέρχεται σε 2,5 δισ. δολάρια, με ναυλώσεις μέσης υπολειπόμενης διάρκειας 2,9 ετών, ενώ είναι σημαντικό ότι η ναυτιλιακή έχει πλέον ναυλώσει το σύνολο των 14 νεότευκτων containerships.

Μάλιστα, έχει καλύψει το 99% των διαθέσιμων προς ναύλωση ημερών του στόλου για φέτος και το 69% για το 2025.

«Η αγορά των containerships συνέχισε να ισχυροποιείται το φετινό πρώτο τρίμηνο, μία τάση που βλέπουμε και το δεύτερο τρίμηνο. Τα ναύλα αποκτούν momentum και έχουμε ολοκληρώσει όλες τις απαραίτητες εργασίες επαναναυλώσεων, υπερβαίνοντας τις εσωτερικές μας προβλέψεις» τόνισε ο CEO της Danaos Γιάννης Κούστας.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «ανανεωμένη αισιοδοξία» στην αγορά, προσθέτοντας ότι οι ναυλωτές είναι διατεθειμένοι να δεσμευτούν σε ναυλώσεις για νεότευκτα που θα λανσαριστούν από τα ναυπηγεία από το 2025 έως και το τέλος του 2027.

Διψήφιος στόλος bulkers

Την ίδια ώρα, η Danaos εισήλθε στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου σε συμφωνίες απόκτησης τριών ακόμη bulk carriers, τύπου capesize, με παραδόσεις έως το τρίτο τρίμηνο.

Οι τελευταίες κινήσεις αυξάνουν το συνολικό αριθμό των capes του στόλου σε 10 πλοία, συνολικής χωρητικότητας 1,76 εκατ. dwt.

Σημειώνεται ότι η Danaos έχει επενδύσει στην Eagle Bulk Shipping, μέσω αγοράς μετοχών, οι οποίες αποτιμήθηκαν στα 97 εκατ. δολάρια στις 31 Μαρτίου 2024.

Μετά τη συγχώνευση της  Eagle Bulk με τη Star Bulk στις 9 Απριλίου, η Danaos ελέγχει περίπου 4 εκατ. κοινές μετοχές της ενιαίας εταιρείας.

«Συνεχίζουμε να αναζητούμε τρόπους ενίσχυσης της έκθεσής μας στην αγορά», τόνισε ο κ. Κούστας. «Ο κλάδος των bulk carriers έχει αποδώσει πέραν των προσδοκιών μας και έχουμε την πεποίθηση ότι μία τελικά κινεζική ανάκαμψη θα ωθήσει την αγορά σε υψηλότερα επίπεδα» πρόσθεσε ο ίδιος.

«Το σημείο εισόδου μας στον κλάδο των bulkers είναι σχετικά χαμηλό και επομένως το breakeven είναι εύκολα επιτεύξιμο» κατέληξε ο πλοιοκτήτης.

O CEO της Danaos επεσήμανε πως, παρά τις γεωπολιτικές αβεβαιότητες, οι περισσότερες οικονομίες σε όλο τον κόσμο αποδίδουν σχετικά καλά, χωρίς σημάδια ύφεσης.

«Το μεγαλύτερο ρίσκο για τις προοπτικές των αγορών προκύπτει από τα εμπόδια που θέτουν ορισμένες χώρες στο εμπόριο, με τη μορφή δασμών και περιορισμών στη μεταφορά ενέργειας και άλλων βιομηχανικών αγαθών. Παρά τις βραχυπρόθεσμα θετικές συνέπειες αυτών των πρακτικών, πιστεύουμε ότι μακροπρόθεσμα θα οδηγήσουν σε εμπορικές διαταραχές» κατέληξε ο ίδιος.

Τέλος, πέρα από τα 10 capesize bulkers, η Danaos Corporation έχει στην κατοχή της σήμερα 69 εν ενεργεία containerships, συνολικής χωρητικότητας 434.268 TEUs, και 12 υπό ναυπήγηση, χωρητικότητας 92.771 TEUs.

Ενισχυμένα τα μεγέθη α’ τριμήνου

H Danaos σημείωσε αυξημένα κέρδη και έσοδα το πρώτο τρίμηνο, απόρροια των θετικών συνθηκών στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται.

Ειδικότερα, τα λειτουργικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 4% ή 9,8 εκατ. δολάρια σε ετήσια βάση στα 253,4 εκατ. δολάρια την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2024.

Παράλληλα, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν φέτος στα 150,5 εκατ. δολάρια, έναντι 146,2 εκατ. δολαρίων την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τα ταμειακά διαθέσιμα της ναυτιλιακής ανέρχονταν στις 31 Μαρτίου 2024 στα 324,3 εκατ. δολάρια από 271,8 εκατ. δολάρια έναν χρόνο πριν, ενώ η συνολική ρευστότητα διογκώθηκε στα 747,5 εκατ. δολάρια από 609,3 εκατ. δολάρια.

Σε αυτό το πλαίσιο, η εισηγμένη συνεχίζει τις κινήσεις επιβράβευσης των μετόχων, προκηρύσσοντας αυτήν τη φορά μέρισμα 0,80 δολ. ανά μετοχή για το πρώτο τρίμηνο, το οποίο θα καταβληθεί στις 20 Ιουνίου του τρέχοντος έτους.

Παράλληλα, η εισηγμένη έχει επαναγοράσει συνολικά 1,67 εκατ. κοινές μετοχές στην ανοιχτή αγορά, έναντι 104,4 εκατ. δολαρίων, βάσει του προγράμματος επαναγοράς έως και 200 εκατ. δολαρίων, το οποίο ανακοινώθηκε τον Ιούνιο του 2022 και τροποποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2023.