Skip to main content

Λιμάνι Αλεξανδρούπολης: «Πράσινο φως» στην αναβάθμισή του

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΥΝΑΝΠ

Στην αφετηρία σημαντικά έργα υποδομών - Δοκιμές στο πρώτο FSRU της χώρας

Το «πράσινο φως» στην υλοποίηση δύο σημαντικών έργων για την αναβάθμιση των υποδομών στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έδωσε το υπουργείο Ναυτιλίας.

Την περασμένη Παρασκευή με απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας Χρήστου Στυλιανίδη εκδόθηκε η άδεια εκτέλεσης που αφορά το έργο αποκατάστασης βαθών στη λεκάνη του λιμένα και στη δίοδο ναυσιπλοΐας αλλά και σύνδεσης του εμπορικού προβλήτα με τη νέα Περιφερειακή Οδό που είναι ήδη υπό κατασκευή.

Έως τα τέλη Μαΐου αναμένεται να έχει προχωρήσει η συμβασιοποίηση των συγκεκριμένων έργων με το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ στα τέλη Απριλίου θα έχει τεθεί και σε εμπορική λειτουργία ο πρώτος πλωτός τερματικός σταθμός επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) της χώρας.

Τι εξασφαλίζεται με τα νέα έργα

Η αποκατάσταση των βαθών στη λεκάνη του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης θα εξασφαλίσει τον απρόσκοπτο και ασφαλή ελλιμενισμό μεγάλων πλοίων και η οδική σύνδεση του εμπορικού προβλήτα με τη νέα Περιφερειακή Οδό θα συμβάλει αποφασιστικά στην εκτροπή της εμπορικής κίνησης του λιμένα απευθείας προς την Εγνατία Οδό.

Με τον τρόπο αυτό θα αποσυμφορηθεί το αστικό οδικό δίκτυο που, επί του παρόντος, επιφορτίζεται με το σύνολο της κίνησης του λιμένος με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο οχλήσεων της πόλης.

Σημειώνεται ότι η νέα Περιφερειακή Οδός είναι ήδη υπό κατασκευή και προβλέπεται δημιουργία οδικού άξονα μήκους 1.500 μέτρων.

Τα δύο έργα εντάχθηκαν στο «Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας» και υλοποιούνται από το ΤΑΙΠΕΔ σύμφωνα με το ν. 4799/2021.

Ο προϋπολογισμός δημοπράτησής τους ανέρχεται συνολικά σε 19.072.880,72 ευρώ (πλέον ΦΠΑ).

Η υλοποίησή τους γίνεται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Next Generation EU και φορέας χρηματοδότησής τους είναι το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Το FSRU

Στο αγκυροβόλιο του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, όπου πραγματοποιούνται όλες οι τελικές δοκιμές προκειμένου να τεθεί σε εμπορική λειτουργία στα τέλη Απριλίου, βρίσκεται το ειδικά διαμορφωμένο δεξαμενόπλοιο της Gastrade, «Αλεξανδρούπολη», η υπεράκτια μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου -μήκους περίπου 300 μέτρων- που μετασκευάστηκε σε FSRU στο ναυπηγείο Keppel στη Σιγκαπούρη.

Το FSRU, που έχει δέσει μέσω ενός συστήματος αγκυροβόλησης 12 σημείων, θα συνδεθεί με τον υποθαλάσσιο και χερσαίο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου υψηλής πίεσης, ο οποίος μόλις τεθεί σε λειτουργία θα παραδίδει φυσικό αέριο μέσω του ελληνικού συστήματος μεταφοράς (ΕΣΜΦΑ) στους τελικούς καταναλωτές στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία και περαιτέρω στη Μολδαβία και την Ουκρανία στα ανατολικά και στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία στα δυτικά.

Επίσης, από το 2025 θα συνδεθεί και με τη νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο, αποτελώντας ένα πολύ σημαντικό έργο για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

To «Alexandroupoli», που είναι το πρώτο FSRU της χώρας ενταγμένο στο ελληνικό νηολόγιο, θα έχει δυνατότητα επαναεριοποίησης 5,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως.

Σημειώνεται ότι ιδιοκτήτης του έργου συστήματος φυσικού αερίου είναι η Gastrade, μια κοινοπραξία της ενεργειακής αγοράς, στην οποία συμμετέχουν ο Όμιλος Κοπελούζου, η GasLog, η ΔΕΠΑ Εμπορική, η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου Ελλάδας, η ΔΕΣΦΑ, ο Διαχειριστής του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, και η Bulgartransgaz, διαχειριστής του βουλγαρικού συστήματος μεταφοράς και αποθήκευσης φυσικού αερίου.