Skip to main content

Υεμένη: Ελληνόκτητο το πλοίο που χτυπήθηκε στο Άντεν – Ανέλαβαν την ευθύνη οι Χούθι

Οι Χούθι έκαναν λόγο για Βρετανικο πλοίο

Την ευθύνη για την πυραυλική επίθεση εναντίον του φορτηγού πλοίου «Lycavitos» στον Κόλπο του Άντεν, ανέλαβαν  απόψε οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης κάνοντας  λόγο για «βρετανικό πλοίο».

Ωστόσο  η Helikon Shipping Enterprises, η οποία διαχειρίζεται το υπό σημαία Μπαρμπέιντος πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου, επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για ελληνόκτητο πλοίο.

Η εταιρεία χαρακτήρισε «κατατοπιστικές» – χωρίς να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες – τις πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα η βρετανική υπηρεσία για την ασφάλεια της εμπορικής ναυτιλίας UKMTO.

Το απόγευμα η UKMTO ενημέρωσε πως έλαβε αναφορά για έκρηξη που σημειώθηκε κοντά σε πλοίο, περίπου 85 ναυτικά μίλια ανατολικά του Άντεν, προσθέτοντας ότι το πλήρωμά του είναι ασφαλές. Τα μέλη του πληρώματος δεν τραυματίστηκαν, επιβεβαίωσε και η βρετανική εταιρεία ναυτασφαλειών Ambrey, η οποία ανέφερε μικρής έκτασης ζημιές που προκάλεσαν θραύσματα του πυραύλου.

Από τα μέσα Νοεμβρίου, οι Χούθι εξαπολύουν επιθέσεις με drones και πυραύλους εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, κάνοντας λόγο για ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία σφυροκοπείται από τον ισραηλινό στρατό.