Skip to main content

Αναδιατάσσεται ο όμιλος της Αγγελικής Φράγκου

Πρόταση εξαγοράς από την ιδιωτική NSC απογείωσε τη μετοχή της Navios Maritime Holdings

Νέες αναδιατάξεις στον εφοπλιστικό όμιλο της Αγγελικής Φράγκου, καθώς η εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο Navios Maritime Holdings έλαβε πρόταση εξαγοράς από την ιδιωτική N Shipmanagement Acquisition Corp. (NSC), συμφερόντων της πλοιοκτήτριας.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η μη δεσμευτική πρόταση αφορά την απόκτηση όλων των μετοχών που δεν ανήκουν ήδη στη NSC και τις θυγατρικές της, με τίμημα 1,84 δολαρίων ανά μετοχή.

Σύμφωνα με το τελευταίο ετήσιο report της Navios Holdings, τον Μάρτιο του 2023, η πρόεδρος και CEO της εταιρείας, Αγγελική Φράγκου, κατείχε το 64,1% των μετοχών της εταιρείας.

Με ενημερωτικό σημείωμα προς την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), η Navios Holdings γνωστοποίησε την επιστολή που απέστειλε η N Shipmanagement Acquisition Corp. (NSC), στο πλαίσιο της προσφοράς. Η τελευταία σημειώνει ότι η προτεινόμενη συναλλαγή αντιπροσωπεύει premium περίπου 15%, έναντι της τιμής στην οποία έκλεισε η κοινή μετοχή στις 12 Σεπτεμβρίου.

Με ιδιαίτερη θέρμη υποδέχτηκαν την είδηση οι επενδυτές. Η μετοχή της Navios Holdings κινούνταν με άνοδο 12,81% στην έναρξη της συνεδρίασης στη Wall Street, με τιμή 1,81 δολάρια. Σύμφωνα με την εξειδικευμένη πλατφόρμα Marketwatch, η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ανερχόταν χθες στα 35,84 εκατ. δολάρια.

Κατόπιν των εξελίξεων, το διοικητικό συμβούλιο της Navios Holdings εξουσιοδότησε μια ειδική επιτροπή, αποτελούμενη αποκλειστικά από ανεξάρτητους και χωρίς ενδιαφέρον directors, να προσλάβει συμβούλους και να εξετάσει, να αξιολογήσει, να διαπραγματευτεί και να αποδεχτεί ή να απορρίψει την προτεινόμενη συναλλαγή.

H δραστηριότητα logistics

Σημειώνεται ότι η Navios Holdings κατέχει πλειοψηφικό ποσοστό στη Navios South American Logistics, έναν από τους μεγαλύτερους παρόχους λύσεων υποδομών και εφοδιαστικής αλυσίδας στην περιοχή Hidrovia της Νοτίου Αμερικής. Συγκεκριμένα, εξυπηρετεί το ποτάμιο σύστημα της περιοχής και τις ενδομεταφορές κατά μήκος της νοτιοανατολικής ακτής της Νότιας Αμερικής.

Ο στόλος της Navios Logistics περιλαμβάνει συνολικά 301 πλοία που εξυπηρετούν τη δραστηριότητα logistics, εκ των οποίων 30 είναι pushboats, 212 dry barges, 56 tank barges και 3 LPG barges. Στο δυναμικό της είναι ενταγμένα και έξι product tankers.

Οι μεταφορτώσεις σιδηρομεταλλεύματος από τα λιμάνια της Hidrovia για την εξάμηνη περίοδο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2023 αυξήθηκαν σε 2 εκατ. τόνους, έναντι 308 χιλιάδων τόνων για την ίδια περίοδο του 2022.

Τον Σεπτέμβριο του 2022 η Navios Holdings ολοκλήρωσε την πώληση και των 36 bulk carriers του στόλου της στη Navios Partners.

Εδώ να σημειωθεί ότι η Holdings ελέγχει το 10,3% της Partners, της πλοιοκτήτριας εταιρείας του  ομίλου, συμφερόντων της κυρίας Φράγκου, που διαχειρίζεται bulkers, tankers και containerships.

Αύξηση εσόδων

Η Navios Maritime Holdings σημείωσε έσοδα 147,3 εκατ. δολαρίων στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, έναντι 128,3 εκατ. δολαρίων την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Σε επίπεδο δευτέρου τριμήνου, τα έσοδα αυξήθηκαν φέτος στα 81,9 εκατ. δολάρια από 69,1 εκατ. δολάρια πέρσι.

Τα καθαρά κέρδη της ναυτιλιακής υποχώρησαν στα 31,9 εκατ. δολάρια το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2023, έναντι 42,1 εκατ. δολαρίων πέρσι, και στα 17 εκατ. δολαρίων την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου φέτος, από 47,2 εκατ. δολάρια το 2022.

«Πιστεύουμε ότι οι τωρινές συνθήκες υποστηρίζουν τη συνεχή ανάπτυξη στην περιοχή Hidrovia. Καθώς οι παγκόσμιες απαιτήσεις εξελίσσονται, είτε πρόκειται για πρώτες ύλες για την πράσινη τεχνολογία είτε για τις απαιτήσεις του παλαιού κόσμου για ορυκτά αγαθά, είτε για δυναμικά μεταβαλλόμενα πρότυπα εμπορίου σιτηρών, η περιοχή μας θα προσφέρει λύσεις. Σκοπεύουμε να διαδραματίσουμε τον δικό μας ρόλο μεγιστοποιώντας την απόδοση των υφιστάμενων περιουσιακών μας στοιχείων μέσω καινοτόμων λύσεων εφοδιαστικής», είχε τονίσει η Αγγελική Φράγκου.