Skip to main content

Η Castor Maritime του Πέτρου Παναγιωτίδη απέκτησε το 14,99% της Eagle Bulk

Στην αμερικανική εταιρεία έχει επενδύσει και η Danaos του Γιάννη Κούστα.

Ελκυστική για την ελληνική ναυτιλία φαίνεται πως είναι η αμερικανική εταιρεία διαχείρισης πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου Eagle Bulk, καθώς μετά τον Γιάννη Κούστα της Danaos, ένας ακόμη πλοιοκτήτης αγόρασε μετοχικό μερίδιο σε αυτήν.

Ο λόγος για τον Πέτρο Παναγιωτίδη, επικεφαλής της εισηγμένης Castor Maritime, η οποία με σημείωμά της προς την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) αποκάλυψε ότι έχει συγκεντρώσει 1,39 εκατ. μετοχές της Eagle Bulk, αριθμός που μεταφράζεται σε μετοχικό ποσοστό 14,99%, δεδομένου ότι σε κυκλοφορία βρίσκονταν μέχρι πρότινος περίπου 9,3 εκατ. μετοχές της αμερικανικής εταιρείας.

Αυτό σημαίνει ότι Danaos (ελέγχει το 16,7% των μετοχών) και Castor κατέχουν πλέον πάνω από το 30% της Eagle Bulk.

Διεθνή μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει ότι η Castor Maritime ενδιαφερόταν να αγοράσει το ποσοστό της Oaktree Capital Management (28%) στην Eagle Bulk, η οποία πάντα με τις ίδιες πληροφορίες έψαχνε να το πουλήσει από τον περασμένο Απρίλιο.

Τελικά, η Eagle Bulk ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ήρθε σε συμφωνία με την Oaktree για την επαναγορά του ποσοστού έναντι περίπου 219,3 εκατ. δολαρίων.

Η Castor Maritime διαχειρίζεται 21 πλοία, συνολικής χωρητικότητας 1,7 εκατ. dwt, εκ των οποίων 19 είναι bulk carriers και δύο containerships.

Το μέτρο της Eagle Bulk

Σημειώνεται ότι η Εagle Bulk ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα, μετά και τις εξελίξεις με την Danaos, την υιοθέτηση μέτρου απαγόρευσης σε επενδυτές να κτίσουν θέση πάνω από 15% από την ελεύθερη αγορά.

«Αυτό θα μειώσει την πιθανότητα να αποκτήσει οποιοδήποτε πρόσωπο ή ομάδα τον έλεγχο της εταιρείας μέσω συσσώρευσης στην ανοικτή αγορά ή άλλων καταχρηστικών τακτικών που ενδεχομένως να αποβαίνουν σε βάρος των συμφερόντων όλων των μετόχων, χωρίς να καταβάλει σε όλους τους μετόχους το κατάλληλο ασφάλιστρο ελέγχου ή χωρίς να παράσχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας επαρκή χρόνο για να λάβει τεκμηριωμένες αποφάσεις προς το συμφέρον όλων των μετόχων» είχε αναφέρει σχετικά.

Οι εξελίξεις με τη Danaos

Η Danaos είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Eagle Bulk, μετά την απόφαση της αμερικανικής εταιρείας να αγοράσει το ποσοστό της Oaktree  και στη συνέχεια να αποσύρει τις μετοχές της.

Η Danaos απάντησε σε αυτήν την ανακοίνωση, θέτοντας με επιστολή της προς το ΔΣ της Eagle Bulk, η οποία γνωστοποιήθηκε τη Δευτέρα, συγκεκριμένα ερωτήματα τόσο για το αν είναι φιλική ή όχι προς τους επενδυτές η επαναγορά των μετοχών της Oaktree όσο και για τη λογική πίσω από το μέτρο για το 15%.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, για την εξαγορά των μετοχών της Oaktree καταβλήθηκε ένα premium 35% σε σχέση με τον μέσο όρο της μετοχής τις τελευταίες 45 ημέρες.

«Δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε πώς η απόφαση της εταιρείας να επαναγοράσει τις μετοχές της Oaktree ωφελεί όλους τους μετόχους της Eagle Bulk και αμφισβητούμε κατά πόσον οι αποφάσεις που έλαβε η εταιρεία ήταν οι πιο αποτελεσματικές, μελετημένες ή επωφελείς για όλους τους μετόχους» σημειωνόταν χαρακτηριστικά.

Μέχρι τώρα η Eagle Bulk δεν έχει εκδώσει κάποια ανακοίνωση – απάντηση στα όσα έθεσε η Danaos.

Να επισημανθεί, τέλος, ότι τόσο η Danaos όσο και η Castor υπέβαλαν δήλωση 13G, μετά την αγορά του μετοχικού μεριδίου στην Eagle Bulk, όπερ σε χρηματιστηριακούς όρους σημαίνει ότι είναι «passive» (παθητικοί) επενδυτές.