Skip to main content

Dorian LPG: Άνω του 1 δισ. δολ. η κεφαλαιοποίησή της

Κέρδη 2,10% για τη μετοχή στη συνεδρίαση της 21ης Ιουνίου στη Νέα Υόρκη.

Στο κλειστό club των ελληνικών ναυτιλιακών εισηγμένων στο αμερικανικό χρηματιστήριο με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ. δολαρίων εισήλθε η Dorian LPG του Γιάννη Χατζηπατέρα.

Ειδικότερα, η μετοχή της ναυτιλιακής έκλεισε τη συνεδρίαση της Τετάρτης 21 Ιουνίου με κέρδη 2,10% και η κεφαλαιοποίησή της έπιασε το ορόσημο του 1 δισ.

Σημειώνεται ότι από τις 26 σήμερα εισηγμένες ελληνικές ναυτιλιακές μετοχές στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ. δολαρίων έχουν τρεις εταιρείες. Η Star Bulk Carriers του Πέτρου Παππά μετρά κεφαλαιοποίηση 1,87 δισ. δολαρίων, η Danaos Corporation του Γιάννη Κούστα 1,35 δισ. δολαρίων και η Costamare του Κωστή Κωνσταντακόπουλου 1,13 δισ. δολαρίων.

Η μετοχή της Dorian LPG, η οποία δραστηριοποιείται αποκλειστικά στην αγορά των πλοίων μεταφοράς LPG, καταγράφει σημαντικά κέρδη τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με την εξειδικευμένη πλατφόρμα Marketwatch, η τιμή της μετοχής είναι αυξημένη κατά 2,06% τον τελευταίο μήνα, 20,18% το τρίμηνο και 77,36% σε επίπεδο έτους.

Το χρηματοοικονομικό έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου 2023 ήταν το καλύτερο στην ιστορία της εταιρείας. Τα καθαρά κέρδη της εισηγμένης για τους 12 μήνες έως τον Μάρτιο του 2023 ανήλθαν σε 172,4 εκατ. δολάρια, έναντι 71,9 εκατ. δολαρίων την αντίστοιχη περίοδο έως τον Μάρτιο του 2022. Τα έσοδα «σκαρφάλωσαν» στα 389,7 εκατ. δολάρια από 274,2 εκατ. δολάρια.

Οι θετικές συνθήκες στη ναυλαγορά των πλοίων μεταφοράς LPG αποτέλεσαν κινητήριο μοχλό για την ανοδική πορεία των οικονομικών μεγεθών.

Παράλληλα, η Dorian LPG λαμβάνει αξιόλογα σχόλια από τους επενδυτές για τη φιλική προς τους μετόχους πολιτική που έχει υιοθετήσει. Το οικονομικό έτος 2023, η ναυτιλιακή επέστρεψε συνολικά 225 εκατ. δολάρια στους μετόχους της.

Αναβάθμιση από την Evercore

Πρόσφατα η αμερικανική ανεξάρτητη εταιρεία παροχής επενδυτικών τραπεζικών συμβουλών Evercore ISI αναβάθμισε τη μετοχή της Dorian LPG σε «outperform», αυξάνοντας την τιμή στόχο στα 32 δολάρια από 25 δολάρια. Με βάση το κλείσιμο της συνεδρίασης της 21ης Ιουνίου, η μετοχή της ναυτιλιακής διαπραγματεύεται στα 24,83 δολάρια.

Τα θεμελιώδη μεγέθη για τις εξαγωγές των Ακτών του Κόλπου παραμένουν υποστηρικτικά για το υπόλοιπο έτος, σύμφωνα με τον Sean Morgan της Evercore.

Ο ίδιος επεσήμανε, επίσης, την αναμενόμενη ενδυνάμωση της ζήτησης στην Κίνα και τη διατήρηση των εξαγωγών από τις ΗΠΑ σε ισχυρά επίπεδα, συνθήκες που θα αυξήσουν τα συνολικά τονο-μίλια στην αγορά των πλοίων μεταφοράς LPG.

O στόλος της Dorian LPG αποτελείται από 25 πλοία μεταφοράς LPG, εκ των οποίων ένα είναι διπλού καυσίμου VLGC, 19 eco VLGCs, ένα μοντέρνο VLGC, δύο ναυλωμένα διπλού καυσίμου panamax VLGCs και δύο ναυλωμένα eco VLGCs. Συνολικά, 13 από αυτά τα πλοία είναι εξοπλισμένα με scrubbers. Η μέση ηλικία του ιδιόκτητου στόλου φτάνει τα 8 έτη, έναντι του παγκόσμιου μέσου όρου των 10,8 ετών για την αγορά.