Skip to main content

Επίθεση με drone σε δεξαμενόπλοιο στην Αραβική Θάλασσα

Με βάση τα στοιχεία της πλατφόρμας Lloyd's List Intelligence, το tanker κατευθυνόταν στη Φουτζέϊρα από τη Σιγκαπούρη κι ενώ ενδιάμεσα είχε προσεγγίσει τη Μαλαισία.

Χτύπημα από drone φέρεται να δέχτηκε ένα product tanker της ισραηλινών συμφερόντων Zodiac Group στην Αραβική Θάλασσα στις 10 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τη ναυτιλιακή επιθεώρηση Lloyd’s List, το drone έχει πιθανότατα ιρανική προέλευση, ενώ πηγές που επικαλείται αναφέρουν ότι είναι το ίδιο που χρησιμοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο για να χτυπήσει το δεξαμενόπλοιο Pacific Zircon της Eastern Pacific Shipping.

Το τελευταίο χτύπημα έπληξε το LR2 tanker Campo Square, σημαίας Λιβερίας, περίπου 300 ναυτικά μίλια έξω από τις ακτές της Ινδίας και του Ομάν. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, δεν υπάρχει τραυματισμός κάποιου μέλους του πληρώματος, αλλά μικρές υλικές ζημιές. Μάλιστα, τεχνικοί και αξιωματικοί ασφαλείας φέρεται να επιθεώρησαν το πλοίο και να επέτρεψαν τη συνέχιση του ταξιδιού του.

Με βάση τα στοιχεία της πλατφόρμας Lloyd’s List Intelligence, το Campo Square κατευθυνόταν στη Φουτζέϊρα από τη Σιγκαπούρη κι ενώ ενδιάμεσα είχε προσεγγίσει τη Μαλαισία.

Το σύστημα αυτόματης ταυτοποίησης (AIS) του πλοίου εξαφανίστηκε στις 10 Φεβρουαρίου και ξεκίνησε να μεταδίδει ξανά στις 13 του τρέχοντος μήνα, εντοπίζοντας το βαπόρι κοντά στο αγκυροβόλιο του Sohar, στο Ομάν.

Το δημοσίευμα αναφέρει, επικαλούμενο την EOS Risk Group ότι η επίθεση στο Campo Square έρχεται ως αντίποινα σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε ιρανική στρατιωτική εγκατάσταση τον περασμένο μήνα που πιστεύεται ότι πραγματοποιήθηκε από το Ισραήλ.

naftemporiki.gr