Skip to main content

Maersk: Κάτω των εκτιμήσεων τα αποτελέσματα για το δ’ τρίμηνο 2022

Προβλέπει ότι η παγκόσμια αγορά θαλάσσιων εμπορευματοκιβωτίων θα αναπτυχθεί σε εύρος από -2,5% έως +0,5% το 2023.

Η Maersk, από τις μεγαλύτερες εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, ανέφερε την Τετάρτη πτώση στα κέρδη του δ’ τριμήνου, αλλά σημείωσε το καλύτερο αποτέλεσμα πλήρους έτους στην ιστορία της.

Ο γίγαντας των logistics, που θεωρείται ευρέως ως βαρόμετρο για το παγκόσμιο εμπόριο, δήλωσε ότι τα κέρδη προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων και αποσβέσεων (EBITDA) έφθασαν τα 6,5 δισ. δολάρια το δ’ τρίμηνο, κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών για 6,77 δισ. δολάρια και από 8 δισ. δολάρια για το ίδιο τρίμηνο του 2021.

Αυτό οδήγησε τα υποκείμενα EBITDA για ολόκληρο το έτος σε 36,84 δισ. δολάρια, χαμηλότερα από τις προβλέψεις της εταιρείας για 37 δισ. δολάρια, αλλά ήταν και το ισχυρότερο αποτέλεσμά της για ολόκληρο το έτος.

Η εταιρεία ανέφερε αυξημένες ελεύθερες ταμειακές ροές 6,5 δισ. δολαρίων το τέταρτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και εξέδωσε επαναγορά μετοχών 685 εκατ. δολαρίων.

Η Maersk αύξησε το μέρισμά της στις 4.300 κορόνες Δανίας (620,33 $) ανά μετοχή από 2.500 DKK ανά μετοχή.

Ανέφερε ότι το guidance για το νέο έτος βασίζεται στην «προσδοκία ότι η διόρθωση των αποθεμάτων θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 1ου εξαμήνου, οδηγώντας σε ένα πιο ισορροπημένο περιβάλλον ζήτησης, ότι η αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2023 παραμένει σιωπηλή και ότι η παγκόσμια αγορά θαλάσσιων εμπορευματοκιβωτίων θα αναπτυχθεί σε μια σειρά από -2,5% έως +0,5%».

naftemporiki.gr