Skip to main content

Τεχνητή νοημοσύνη: Η Energy Aspects εξαγόρασε τη νεοφυή OilX

Η OilX αποτελεί την πρώτη startup που αναδύθηκε από το πρόγραμμα νεοφυούς επιχειρηματικότητας της Signal.

Από την Energy Aspects, μια κορυφαία εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών στον τομέα της ενέργειας, που παρέχει έρευνα, ανάλυση και δεδομένα για όλα τα βασικά ενεργειακά εμπορεύματα, εξαγοράστηκε η εταιρεία την OilX, μια νεοφυή επιχείρηση στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Ο όμιλος Signal Ventures αποτέλεσε την «θερμοκοιτίδα» (incubator) της OilX.

Η OilX αποτελεί την πρώτη startup που αναδύθηκε από το πρόγραμμα νεοφυούς επιχειρηματικότητας της Signal, το οποίο προσφέρει στους εκάστοτε ιδρυτές και στις πρώιμου σταδίου ομάδες τους, έμπρακτη υποστήριξη, με τη μορφή επενδύσεων, κοινών υπηρεσιών (όπως νομικές, χρηματοοικονομικές, ανθρώπινου δυναμικού), καθώς και την απαιτούμενη δυναμική και ώθηση μέσω της χρήσης της τεχνολογίας και των δεδομένων της Signal.

Ο Florian Thaler, ιδρυτής και CEO της OilX, εντάχθηκε στη Signal ως Entrepreneur in Residence, αφού πρώτα εργάστηκε ως υπεύθυνος στρατηγικής πετρελαίου για τις εταιρείες Shell, Citigroup και Och-Ziff. Έπειτα από 15 μήνες διαρκούς ανάπτυξης, αξιοποιώντας τις ροές δεδομένων και την τεχνολογία της Signal, όπως τα δεδομένα από ταξίδια πλοίων και μεθόδους scraping, η OilX διατέθηκε στην αγορά στις αρχές του 2019. Η νεοσύστατη εταιρεία προσέλκυσε περαιτέρω κεφάλαια από εξωτερικούς επενδυτές, όπως η  Citigroup και η GS Caltex, και έλαβε επιχορηγήσεις από το European Space Agency. Σύντομα  η πλατφόρμα της OilX αναδείχθηκε σε μία βραβευμένη, ως η καλύτερη στην κατηγορία της, πλατφόρμα στον τομέα των oil analytics και η OilX απασχολεί πλέον 30 εργαζόμενους σε Λονδίνο, Αθήνα και Βιέννη.

Η SaaS πλατφόρμα της OilX καλύπτει αργό πετρέλαιο, προϊόντα διύλισης πετρελαίου, βιοκαύσιμα και NGLs. Αποτελώντας την πρώτη πλατφόρμα που πραγματεύεται σε ζωντανό χρόνο το ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης πετρελαίου, προσφέρει σε εμπόρους και αναλυτές πετρελαίου, ανάλυση της αγοράς, προτού τα επίσημα δεδομένα γίνουν ευρέως γνωστά, και σύμφωνα με τις προγνώσεις της αγοράς. Επιπλέον, με την διαδικτυακή  εφαρμογή  Whatsapp, η OilX παρέχει τη δυνατότητα στους χρήστες να λαμβάνουν άμεσες απαντήσεις σε ενδεχόμενα ερωτήματα, σχετικά με το παγκόσμιο ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης πετρελαίου.

Ο CEO του Signal Group, Ιωάννης Μαρτίνος, δήλωσε:

«Συγχαρητήρια στον Florian και την ομάδα του! Είναι μια ιδιαιτέρως περήφανη στιγμή για τη Signal Ventures και για το ευρύτερο Signal Group. Το όραμα μας έγκειται στο να δημιουργούμε αξία και να επιταχύνουμε την ανάπτυξη των startups που έχουν ενταχθεί στο οικοσύστημά μας. Η OilX ξεκίνησε το 2017 με μόλις έναν Entrepreneur in Residence και  μία μικρή ομάδα και σε μόλις 5 χρόνια, κατάφερε να καθιερωθεί στην αγορά και εν τέλει να εξαγοραστεί επιτυχώς από μία εκ των κορυφαίων επιχειρήσεων στον κλάδο».

«Αυτό το καταφέρνουμε μέσω στενής συνεργασίας και σημαντικών συμπράξεων εντός του ευρύτερου  Group».

«Η ομάδα της Signal Ventures, έχοντας παράδοση στη βιομηχανία και προσφέροντας παγκόσμιας κλάσης υποστήριξη, είναι βαθύτατα προσηλωμένη σε αυτό τον κλάδο. Η OilX αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα success story και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε και με άλλους entrepreneurs, οι οποίοι έχουν εξαιρετικές ιδέες και συναρπαστικές τεχνολογικές λύσεις να προτείνουν».

Ο Florian Thaler, CEO της OilX, δήλωσε:

«Η στενή συνεργασία, η τεχνογνωσία  και η υποστήριξη από το Signal Group, υπήρξαν και εξακολουθούν να είναι ανεκτίμητης αξίας για την OilX, που πραγματοποιεί σήμερα αυτό το πολύ σημαντικό βήμα στην ιστορία της εξέλιξής της».