Skip to main content

Ανταγωνιστικό ναυτιλιακό κέντρο η Κύπρος

Από την έντυπη έκδοση

Λεμεσός: Αποστολή
Δημ. Καπράνος

«H Κύπρος αποτελεί ένα ανταγωνιστικό και σύγχρονο διεθνές ναυτιλιακό κέντρο, στο οποίο σήμερα εδρεύουν περίπου 300 ναυτιλιακές εταιρείες. Κι η θέση της Κύπρου στον παγκόσμιο ναυτιλιακό χάρτη θα ήταν ακόμη πιο σημαντική, αν δεν υπήρχαν τα παράνομα περιοριστικά μέτρα από πλευράς Τουρκίας κατά της κυπριακής σημαίας, τα οποία έχει επιβάλει από το 1987».

Με τα λόγια αυτά, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κήρυξε προ ημερών στη Λεμεσό, την έναρξη των εργασιών του διεθνούς Συνεδρίου «Ναυτιλιακή Κύπρος 2022», παρουσία του γ.γ. του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, Κι Τακ Λιμ, και της  επιτρόπου Μεταφορών της Ε.Ε., Αντίνα Βαλεάν.

«Η κυβέρνησή μας, από τον περασμένο Οκτώβριο, έχει θέσει σε τροχιά μια μακροπρόθεσμη στρατηγική 35 δράσεων για τη ναυτιλία, με χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους, ενώ χρηματοδοτεί, μαζί με την Ε.Ε., το Κυπριακό Ναυτιλιακό Ινστιτούτο, με αντικείμενο την έρευνα, την καινοτομία και την τεχνολογία στον συγκεκριμένο τομέα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της και στον τομέα της ναυτιλίας, ο Ν. Αναστασιάδης ανέφερε ακόμη ότι η Κύπρος, η οποία είναι θύμα της τουρκικής εισβολής, αμέσως συμφώνησε στην υιοθέτηση στοχευμένων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, «με στόχο να ανατραπούν οι ενέργειές της και να επιστρέψει στον διάλογο, αλλά οι εν λόγω κυρώσεις δεν θα πρέπει να είναι σοβαρότερες για κράτη-μέλη σε ζωτικούς τομείς της οικονομίας τους παρά για τη Ρωσία, ενώ θα πρέπει να αποτρέπουν τη δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού ανάμεσα σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. και τρίτες χώρες».

Ο Κορεάτης γ.γ. του ΙΜΟ, Κιτάκ Λιμ, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η κλιματική αλλαγή δεν γνωρίζει σύνορα, απαιτεί οικουμενικές λύσεις και παρέχει άπειρες ευκαιρίες αν όλοι εργαστούμε μαζί».

Ανέφερε επίσης ότι «η τεχνολογία κατέχει το κλειδί για μια πιο αποδοτική και βιώσιμη ναυτιλία και η επόμενη χρονιά θα είναι κρίσιμη, καθώς θα υλοποιηθεί η αναθεωρημένη στρατηγική του οργανισμού για τη μείωση των αερίων θερμοκηπίου, με τον ΙΜΟ να υλοποιεί την αναθεωρημένη του στρατηγική, η οποία περιλαμβάνει συμφωνημένα επίπεδα φιλοδοξίας για μείωση των επιπέδων των ρύπων».

Σημειώνεται ότι το Συνέδριο πραγματοποιείται υπό τον γενικό τίτλο: «Η Ναυτιλία μπροστά στα τρία “C” (Crises, Challenges, Competitiveness, ήτοι Κρίσεις, Προκλήσεις, Ανταγωνιστικότητα)».

«Θα πρέπει να προσθέσουμε άλλο ένα “C”, που αντιστοιχεί στη βεβαιότητα (Certainty) σε ό,τι αφορά το εποπτικό περιβάλλον» σημείωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας της Κύπρου, Βασίλης Δημητριάδης, που συντόνισε την συζήτηση.