Skip to main content

Ελεύθερο το ιρανικό τάνκερ Lana, σύμφωνα με το MNA

To ιρανικό τάνκερ, το φορτίο του οποίου είχε κατασχεθεί από τις ελληνικές αρχές, έχει αφεθεί ελεύθερο, όπως μεταδίδει το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr News Agency (MNA).  Βάσει των στοιχείων του Marine Traffic, πάντως, το πλοίο εξακολουθεί να είναι αγκυροβολημένο ανοιχτά της Καρύστου.

«Με την ταχεία και έγκυρη δράση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και των αρμόδιων φορέων και παρά την αμερικανική εντολή για κατάσχεση του πλοίου και του φορτίου του, η ελληνική δικαιοσύνη διέταξε τελικά την επιστροφή του φορτίου στον νόμιμο ιδιοκτήτη. Μετά από αυτό, η ελληνική κυβέρνηση εξέδωσε τη σχετική εντολή, και τώρα βλέπουμε την άρση του την κατάσχεση του πλοίου και την επιστροφή του φορτίου στον ιδιοκτήτη του», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ιρανικού Οργανισμού Λιμένων και Ναυτιλίας, σύμφωνα με το MNA. 

Υπενθυμίζεται ότι το εφετείο της Χαλκίδας ακύρωσε πριν από λίγες ημέρες την  απόφαση που επέτρεπε την κατάσχεση  του πετρελαϊκού φορτίου  του υπό ιρανική σημαία δεξαμενόπλοιου Lana, aνοιχτά των ακτών της Εύβοιας. Το Ιράν είχε ασκήσει έφεση κατά της αρχικής δικαστικής απόφασης. «Η αγωγή για την αναίρεση της απόφασης έγινε δεκτή από το δικαστήριο», σύμφωνα με τις πηγές του Reuters που δεν κατονομάζονται. 

 To Συμβούλιο Εφετών Χαλκίδας έκανε δεκτές τις αντιρρήσεις που είχε καταθέσει ο νομικός εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρείας του φορτίου Παναγιώτης Χιωτέλης. Αφορούσαν τις διατάξεις της ανακρίτριας Χαλκίδας, δυνάμει των οποίων είχε γίνει η κατάσχεση και μετάγγιση των 107.000 τόνων ιρανικού πετρελαίου, που το «Lana» μετέφερε στις δεξαμενές του.

Οι αντιρρήσεις υποβλήθηκαν την περασμένη Τρίτη και μολονότι η δίκη για την υπόθεση είχε αρχικά προσδιοριστεί για σήμερα Πέμπτη, η διαδικασία για προφανείς λόγους επισπεύσθηκε ακόμα περισσότερο, με τη δίκη να λαμβάνει χώρα χθες στη Χαλκίδα.

Συνεχίζεται η αγωνία για τα ελληνικά τάνκερ 

Στο αγκυροβόλιο του ιρανικού λιμανιού Bandar Abbas παραμένουν εν τω μεταξύ τα δύο ελληνικά τάνκερ, που δέχθηκαν επίθεση από τους Φρουρούς τους Επανάστασης. Τα πλοία έχουν πλήρωμα 49 ναυτικών (38 Φιλιππινέζοι, 10 Έλληνες και ένας Κύπριος). Οι ιρανικές αρχές είχαν συνδέσει άμεσα την απελευθέρωση των δύο δεξαμενόπλοιων Prudent Warrior και Delta Poseidon και των πληρωμάτων τους με την επιστροφή του ιρανικού πετρελαίου που μετέφερε το δεξαμενόπλοιο Lana. Πλοίο και φορτίο είχαν κρατηθεί από τις ελληνικές αρχές στην Κάρυστο, καθώς οι ΗΠΑ ζήτησαν τη δικαστική συνδρομή της χώρας μας για την κατάσχεση του φορτίου. 

Πηγή: Reuters