Skip to main content

Η Αθήνα πρώτη στον κόσμο σε διαχείριση στόλου

Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]

Την ισχύ της, ως το μεγαλύτερο ναυτιλιακό κέντρο, όσον αφορά την διαχείριση στόλου, διατηρεί η Αθήνα, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Menon Economics και του DNV Publication. Ο ελληνικός εφοπλισμός δίνει στην ελληνική πρωτεύουσα την πρώτη θέση, απέναντι στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Ωστόσο στην τελική κατάταξη για τα μεγαλύτερα ναυτιλιακά κέντρα του κόσμου, για την οποία προσμετράτε, εκτός από το μέγεθος του στόλου, την περιοχή ως οικονομικό και νομικό κέντρο, την ναυτιλιακή τεχνολογία, τα λιμάνια και τα Logstics, αλλά και την ανταγωνιστικότητα η Αθήνα βρίσκεται στην 12η θέση, με την Σιγκαπούρη να  κυριαρχεί για άλλη μια χρονιά. Η Αθήνα από την άλλη πλευρά τις μεγαλύτερες απώλειες, σύμφωνα με την έρευνα, τις έχει την ανταγωνιστικότητα και την ελκυστικότητα σαν ναυτιλιακό κέντρο.   

Όπως επισημαίνεται στην έρευνα η  Σιγκαπούρη διατηρεί τη θέση της ως το κορυφαίο ναυτιλιακό κέντρο στο κόσμο κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και του αναδυόμενου πράσινου μετασχηματισμού της βιομηχανίας. Παραμένει πρώτη όσον αφορά την ελκυστικότητα και ανταγωνιστικότητα ενώ έχει ανέβει θέσεις σε ότι αφορά τη ναυτιλιακή τεχνολογία. Ωστόσο, χάνει την πρωτιά από την Αθήνα σε ότι αφορά τον στόλο, από την Αθήνα και στα λιμάνια από την Σαγκάη στη Κίνα.

Επίσης ως οικονομικό και νομικό κέντρο έπεσε από την πέμπτη θέση στην όγδοη. Δεύτερο ναυτιλιακό κέντρο στο κόσμο είναι το Ρότερνταμ, κυρίως χάρη στις επιδόσεις του στον τομέα των λιμανιών και την ανταγωνιστικότα.  Το Λονδίνο είναι στη τρίτη θέση της λίστας. Το Λονδίνο όπως και το Ρότερνταμ δεν είναι πρώτο σε κανέναν από τους πέντε άξονες βαθμολογίας που θέτει η έρευνα, αφού η Νέα Υόρκη το έχει ξεπεράσει σε ζητήματα finance και υπηρεσιών, αλλά έχει υψηλές βαθμολογίες στο σύνολο.

Η Σαγκάη είναι η στη τέταρτη θέση Η Σαγκάη και καταλαμβάνει την πρώτη θέση στον τομέα των λιμανιών, ξεπερνώντας το Ρότερνταμ, το Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη και το Τόκυο βρίσκεται στην πέμπτη θέση.   Τη  δεκάδα κλείνουν το Χονγκ Κονγκ, το Όσλο, Νέα Υόρκη, Κοπεγχάγη, και το Αμβούργο.