Skip to main content

Τα 11.000 μηνύματα στο Twitter που άλλαξαν τη διακυβέρνηση των ΗΠΑ 

Στις 20 Ιανουαρίου 2017, λίγο πριν αρχίσει η τελετή της ορκωμοσίας του, ο Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στο Twitter: «Όλα αρχίζουν σήμερα! Θα σας δω στις 11:00. Το κίνημα συνεχίζεται, η δουλειά τώρα αρχίζει». Μεγάλο μέρος της δουλειάς αυτής έγινε μέσω του αγαπημένου του μέσου κοινωνικής δικτύωσης. Ο Αμερικανός πρόεδρος μέσα σε 33 μήνες έχει προβεί σε ένα μπαράζ περισσότερων από 11.000 αναρτήσεων, προκειμένου να ασκήσει κριτική, να ανακοινώσει σημαντικές αποφάσεις, ακόμη και να ανατρέψει τη γραμμή της εξωτερικής πολιτικής. Τα τιτιβίσματα αυτά έχουν αλλάξει το ύφος της αμερικανικής διακυβέρνησης όπως το γνωρίζαμε και έχουν συνδιαμορφώσει την πολιτική της ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη την τελευταία τριετία.

Σε ένα εκτενές ρεπορτάζ οι New York Times αναλύουν τα μηνύματα αυτά και τον αντίκτυπό τους και εξηγούν γιατί οι συνεργάτες και σύμβουλοι του προέδρου προσπάθησαν πολλές φορές να τον πείσουν να εγκαταλείψει τη συνήθεια αυτή ή ακόμη και να κλείσει το λογαριασμό του- χωρίς αποτέλεσμα. Για τον Τραμπ το Twitter ήταν ένα άκρως πολύτιμο εργαλείο προεκλογικά και για τον κόσμο εξελίχθηκε στα χέρια του σε ακόμη πιο ισχυρό και δη απρόβλεπτο όπλο.

Αρκεί να θυμίσουμε ότι μετά την εισβολή της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία αυτόν τον μήνα, χάραξε την απάντηση της Ουάσιγκτον όχι τόσο σε συσκέψεις στο Λευκό Οίκο όσο σε μία σειρά αντικρουόμενων τιτιβασμάτων. Το περασμένο καλοκαίρι είχε ανακοινώσει την απότομη κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου με την Κίνα, με την αύξηση των δασμών σε εισαγωγές 300 δισ. δολαρίων, και πάλι μέσω μίας σύντομης ανάρτησης στο Twitter. Τον Μάρτιο είχε απορρίψει 50 χρόνια πολιτικής των ΗΠΑ και τις συστάσεις των συμβούλων του, αναγνωρίζοντας την κυριαρχία του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν, ενώ δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τις αντιδράσεις, που προκάλεσε.

«Μπουμ. Το πατάω και μέσα σε δύο δευτερόλεπτα έχουμε έκτακτη είδηση» είχε πει με εμφανή ικανοποίηση σε μία συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι μόνο των συντηρητικών μέσων και προσωπικότητες των social media, που τον στηρίζουν.  

Συνεργάτες του είχαν εξετάσει ακόμη και το ενδεχόμενο να ζητήσουν από το Twitter να εφαρμόσει μία 15λεπτη καθυστέρηση στην εμφάνιση των μηνυμάτων του προέδρου, ώστε να υπάρχει χρόνος ανάκλησης ορισμένων εξ αυτών. Τελικά κανένα είδους φρένο δεν μπήκε. Έτσι 11.390 τιτιβίσματα συνδιαμόρφωσαν την αμερικανική πολιτική των τριών τελευταίων ετών.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των New York Times 5.889 αναρτήσεις ήταν επίθεση προς κάποιον ή κάτι. Εξ αυτών στα 2.405 μηνύματα επιτέθηκε σε Δημοκρατικούς, σε 1.308 σε μέσα ενημέρωσης, σε 851 σε μειονοτικές ομάδες και σε 570 σε μετανάστες, ενώ 236 επιθέσεις αφορούν χώρες- συμμάχους. 

Από την άλλη με 4.876 μηνύματα εξήρε κάτι ή κάποιον. 2.026 φορές εξήρε … τον εαυτό του και 132 φορές δικτάτορες. Επιπλέον σε 1.710 μηνύματα προώθησε θεωρίες συνωμοσίας, ενώ 95 φορές αναφέρθηκε σε επιχειρήσεις, που φέρουν το brand Trump.

Παράλληλα έχει καταφύγει 1.159 φορές στο Twitter για να απαιτήσει δράση στη μεταναστευτική πολιτική και την ανέγερση του περιβόητου τείχους στα σύνορα με το Μεξικό και 521 φορές για να ανακοινώσει αποφάσεις για δασμούς.

«Το Twitter είναι το δίκτυο απευθείας μετάδοσης της παράλληλης πολιτικής πραγματικότητας του Τραμπ» σχολιάζουν οι NYT, προσθέτοντας ότι τα «εναλλακτικά δεδομένα» που έχει ανακαλύψει προωθούν θεωρίες συνωμοσίες, fake news και ακραίο περιεχόμενο.

Η χρήση του εργαλείου αυτό εντατικοποιήθηκε μετά το κλείσιμο της έρευνας Μάλερ για τη ρωσική ανάμειξη στις εκλογές και έφτασε σε νέα υψηλά, όταν οι Δημοκρατικοί άνοιξαν την έρευνα παραπομπής. Μόνο τις δύο πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου τιτίβισε περισσότερες από 500 φορές.

Οι περισσότεροι από 66 εκατομμύρια ακόλουθοί του αναδεικνύονται έτσι στην προσωπική του έρευνα γνώμης, προσφέροντας μία δικαίωση, όπως ο ίδιος πιστεύει, της πολιτικής του.  Αρκεί να θυμάται ότι λιγότεροι από το 1/5 των ακολούθων του είναι Αμερικανοί σε ηλικία ψήφου.