Skip to main content

Αυξημένος κίνδυνος παρά τον θάνατο αλ Μπαγκντάντι

Οι πρόσφατες τουρκικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία έχουν αναγκάσει τις τελευταίες μέρες ήδη πολλούς Γερμανούς τζιχαντιστές να εγκαταλείψουν την πολύπαθη χώρα και να κατευθυνθούν προς την Τουρκία. Άγνωστο παραμένει εάν το επόμενο διάστημα ακολουθήσουν κι άλλοι και, κυρίως, εάν υπάρξει μαζική φυγή. Βέβαιο είναι όμως ότι σε περίπτωση που επιστρέψουν στη Γερμανία, θα αποτελούν σημαντική πηγή κινδύνου.

Όπως εκτίμησε προ ημερών σε ακρόασή του ενώπιον της γερμανικής Βουλής ο επικεφαλής των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών Μπρούνο Καλ, οι τουρκικές επιχειρήσεις και η αποχώρηση των Αμερικανών εξασθένησαν σημαντικά τη μάχη κατά του ISIS στη βορειοανατολική Συρία. Γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο επιθέσεων εν γένει. Δεδομένων των πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών ότι μεγάλο μέρος Γερμανών τζιχαντιστών που σήμερα κρατούνται σε φυλακές σε Ιράκ και Συρία θέλουν να επιστρέψουν, ο ίδιος διαπιστώνει αισθητή αύξηση του κινδύνου και για τη Γερμανία.

«Διψούν» για εκδίκηση

Η δε εξόντωση του ηγέτη του ISIS αλ Μπαγκντάντι μπορεί να οδηγεί σε αποδυνάμωση της τρομοκρατικής οργάνωσης, την ίδια ώρα όμως φαίνεται να μεγαλώνει και τη «δίψα» των τζιχαντιστών για πράξεις αντεκδίκησης.

Ήδη πριν από την έναρξη των τουρκικών επιχειρήσεων, το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών σημείωνε ότι «πρέπει να αποτραπεί το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης επιστροφής μαχητών του ISIS και των συγγενών τους σε Ευρώπη και Γερμανία». Γι’ αυτό το σκοπό η Γερμανία και άλλες χώρες αποθήκευσαν στο σύστημα πληροφοριών Σένγκεν δεδομένα υποστηρικτών του ISIS που τα τελευταία χρόνια είχαν εγκαταλείψει την Ευρώπη με κατεύθυνση το Ιράκ και τη Συρία. Αυτό όμως δεν διασφαλίζει από μόνο του τον έγκαιρο εντοπισμό τους. Επιπλέον ειδικά στις γυναίκες είναι δύσκολο να εξακριβωθεί και να αποδειχτεί ότι έχουν σχέσεις ή διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος.

Όπως υπολογίζεται, από τους περίπου 1.050 ισλαμιστές που από το 2013 ταξίδεψαν από τη Γερμανία προς Ιράκ και Συρία, το ένα τρίτο περίπου έχει σκοτωθεί. Για περίπου 220 νεκρούς η γερμανική κυβέρνηση διαθέτει ενδείξεις. Πέραν αυτών, στα τέλη Σεπτεμβρίου περίπου 111 Γερμανοί και Γερμανίδες καθώς και 120 παιδιά βρίσκονται σε συριακές και ιρακινές φυλακές.

Καμία αποστασιοποίηση από το ISIS

Σύμφωνα με ειδικούς, οι γυναίκες που ενδεχομένως να διέφυγαν πριν την τουρκική εισβολή δεν είναι απαραίτητα λιγότερο επικίνδυνες από τους άντρες. Κυρίως δε επειδή αντιλαμβάνονται ως αποστολή τους να μεγαλώνουν τους γιους τους ως μαχητές του ISIS. Επιπλέον η μόνη κατηγορία που συνήθως αντιμετωπίζουν κατά την επιστροφή τους στη Γερμανία είναι εκείνη της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση. Με την κατηγορία αυτή μια 32χρονη Γερμανίδα που συνελήφθη πέρσι κατά την επανείσοδό της στη γερμανική επικράτεια καταδικάστηκε τελικά σε ποινή φυλάκισης πέντε χρόνων.

Πηγές των γερμανικών αρχών ασφαλείας αναφέρουν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις γυναικών που επιστρέφουν από τη Συρία και το Ιράκ δεν διαπιστώνεται καμία απολύτως αποστασιοποίηση από την φρικτή ιδεολογία του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους. Οι περισσότερες φέρονται να επιδεικνύουν μια πιο μετριοπαθή στάση καθαρά για λόγους τακτικής.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο οι γερμανικές αρχές κατέτασσαν 688 Ισλαμιστές στη Γερμανία στην κατηγορία των λεγόμενων «δυνητικών δραστών», τους οποίους θεωρούν ικανούς να προβούν σε βαριές εγκληματικές ενέργειες, ακόμη και σε τρομοκρατικές επιθέσεις. Η παρακολούθησή τους είναι αρκετά αμφιλεγόμενη, καθώς απαιτεί πολύ προσωπικό και ως εκ τούτου είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα.