Skip to main content

Κ. Χάρις: Έχουμε επικεντρωθεί στις εκκενώσεις στο Αφγανιστάν – Άρρηκτες οι σχέσεις με τη ΝΑ Ασία

Η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις δήλωσε τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στη Σιγκαπούρη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επικεντρώνονται στις προσπάθειες εκκένωσης στο Αφγανιστάν και ότι θα υπάρχει άφθονος χρόνος για να αναλυθεί το πλαίσιο της αποχώρησης των στρατευμάτων.

Η κυρία Χάρις συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης Λι Σιεν Λουνγκ και την πρόεδρο Χαλιμά Γιακόμπ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων με τους εταίρους στην περιοχή στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ουάσινγκτον να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην οικονομία και την ασφάλεια.

«Θα υπάρξει πολύς χρόνος για να αναλύσουμε τι συνέβη στο πλαίσιο της αποχώρησης από το Αφγανιστάν», δήλωσε η Κάμαλα Χάρις κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης. «Αλλά αυτή τη στιγμή επικεντρωνόμαστε στην απομάκρυνση Αμερικανών πολιτών, Αφγανών που έχουν συνεργαστεί μαζί μας και Αφγανών που είναι ευάλωτοι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών και αυτό είναι το μοναδικό μας ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κριτική στο εσωτερικό και στο εξωτερικό σχετικά με τον χειρισμό του για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων και τη χαοτική εκκένωση μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Μάλιστα, από την περασμένη Κυριακή, έχει ήδη κάνει τρία διαγγέλματα.

«Ελπίζουμε το Αφγανιστάν να μην ξαναγίνει επίκεντρο της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Λι Σιεν Λουνγκ, προσθέτοντας ότι η Σιγκαπούρη προσέφερε μεταφορικά αεροσκάφη για να βοηθήσει στην εκκένωση.

Μέρος του καθήκοντος της κυρίας Χάρις κατά τη διάρκεια του ταξιδιού θα είναι να πείσει τους ηγέτες στη Σιγκαπούρη και το Βιετνάμ ότι η δέσμευση της Ουάσινγκτον στη Νοτιοανατολική Ασία είναι σταθερή και όχι παράλληλη με το Αφγανιστάν.

«Σήμερα, είμαστε στη Σιγκαπούρη για να τονίσουμε και να επιβεβαιώσουμε τη διαρκή σχέση μας με αυτήν τη χώρα και σε αυτήν την περιοχή και να ενισχύσουμε ένα κοινό όραμα για μια ελεύθερη και ανοιχτή περιοχή του Ινδο -Ειρηνικού», δήλωσε η Αμερικανίδα Αντιπρόεδρος.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters