Skip to main content

Γερμανία: Μακρινό το ταξίδι ως την «Τζαμάικα»

Από την έντυπη έκδοση 

Του Μωυσή Λίτση
[email protected]

Το μεταναστευτικό εξακολουθεί να διχάζει τα κόμματα του εν δυνάμει κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία, με τα χρονικά περιθώρια για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης να εξαντλούνται.

Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ επιδιώκει οι διερευνητικές συνομιλίες να έχουν μέχρι σήμερα ολοκληρωθεί, προκειμένου να περάσει στις επίσημες διαπραγματεύσεις μεταξύ των Χριστιανικών κομμάτων (Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας), των Ελεύθερων Δημοκρατών και των Πρασίνων για τον σχηματισμό της λεγόμενης κυβέρνησης «Τζαμάικα». Η 63χρονη Μέρκελ θέλει να αποφύγει το ενδεχόμενο νέων εκλογών, καθώς φοβάται ότι θα ενισχυθεί το ακροδεξιό Κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), αντλώντας κυρίως ψηφοφόρους του κόμματός της. 

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ των τριών εν δυνάμει κυβερνητικών εταίρων βρίσκεται από χθες το μεταναστευτικό. Ένα ζήτημα το οποίο φαίνεται να στοίχισε στον περιορισμό της στήριξης στο κόμμα της Μέρκελ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, λόγω της απόφασης της Γερμανίδας καγκελαρίου το 2015 να ανοίξει τα σύνορα σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο μετανάστες. Το μεταναστευτικό θεωρείται επίσης ο βασικός λόγος ενίσχυσης του ξενοφοβικού, αντιευρωπαϊκού ακροδεξιού κόμματος AfD, το οποίο είναι σήμερα το τρίτο κόμμα σε δύναμη στη γερμανική Βουλή.

Πλαφόν στους πρόσφυγες
H Μέρκελ, φοβούμενη διαρροές στα δεξιά της αλλά και κάτω από την πίεση του αδελφού Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος της Βαυαρίας (CSU), προτείνει να μπει πλαφόν στον αριθμό των ανθρώπων που θα δέχεται η Γερμανία για ανθρωπιστικούς λόγους στις 200.000 τον χρόνο, όριο το οποίο απορρίπτουν οι Πράσινοι.

«Πρέπει να υπάρξει όριο» δήλωσε ο συντηρητικός πρωθυπουργός του κρατιδίου της Έσσης Βόλκερ Μπούφιερ στην τηλεόραση ARD. «Λέμε ότι 200.000 είναι ένα λογικό επίπεδο, αν κανείς κοιτάξει τα τελευταία χρόνια. Δεν έχουμε ωστόσο ακόμη πετύχει τον στόχο μας» πρόσθεσε. Σε αντίθεση με τους Bαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές και τους Φιλελεύθερους που επιμένουν σε σκληρή γραμμή στο προσφυγικό, οι Πράσινοι εξεδήλωσαν την πρόθεση για συμβιβασμούς ειδικά σε ό,τι αφορά την παράτυπη μετανάστευση. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο των χθεσινών συνομιλιών ο συνπρόεδρος του κόμματος Τζεμ Έζντεμιρ εκφράστηκε υπέρ του «αποτελεσματικού ελέγχου» των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. «Θέλω», πρόσθεσε ο κ. Έζντεμιρ, «να ξέρω ποιος έρχεται στην Ευρώπη. Θέλω την ταυτοποίησή τους και θέλω να έχουμε τα δακτυλικά τους αποτυπώματα. Θέλω τη δικτυωμένη συνεργασία της αστυνομίας στην Ευρώπη και θέλω την ανταλλαγή δεδομένων».

Διαφωνίες υπάρχουν και όσον αφορά τον αριθμό των ξένων που δικαιούνται να ενωθούν με τις οικογένειές τους στις οποίες έχει χορηγηθεί άσυλο.

Αγκάθι και ο ενιαίος ευρωπροϋπολογισμός
Δεν είναι όμως μόνο το προσφυγικό που εξακολουθεί να διχάζει τα κόμματα της «Τζαμάικα». Σύμφωνα με έγγραφο το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters και το οποίο αποτυπώνει τις θέσεις των τριών κομμάτων και τις μεταξύ τους διαφορές στις διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού, οι φιλόδοξοι κυβερνητικοί εταίροι διαφωνούν στο αν πρέπει να στηρίξουν την πρόταση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για τη δημιουργία κοινού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης προκειμένου να θωρακιστεί η Ευρώπη από μελλοντικές κρίσεις.

Οι Γερμανοί βιομήχανοι ασκούν έντονες πιέσεις προς τα τρία κόμματα να τα βρουν προκειμένου να σχηματιστεί το ταχύτερο δυνατόν νέα κυβέρνηση, καθώς φοβούνται ότι μία παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα θα επηρεάσει το οικονομικό και επενδυτικό κλίμα. «Πιστεύουμε ότι όλα τα κόμματα έχουν κατανοήσει πόσο επείγον είναι να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τα Χριστούγεννα» δήλωσε ο επικεφαλής της μεγαλύτερης ένωσης βιομηχάνων BDI, Ντίτερ Κεμπφ. Ο Κεμπφ πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να αποφευχθεί μία μακρά περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας, η οποία θα ήταν «δηλητήριο» για την επιθυμία των επιχειρήσεων να επενδύσουν. 

Αυξήθηκαν οι άστεγοι
Αύξηση κατά 150%(!) κατέγραψε ο αριθμός των αστέγων στη Γερμανία από το 2014, φθάνοντας στους 860.000 το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας βοήθειας για τους αστέγους(BAG). Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί επιπλέον κατά 40%, σε 1,2 εκατομμύρια το 2018. Από τους 860.000 οι 440.000 άστεγοι είναι πρόσφυγες. Από αυτούς 52.000 ζουν στους δρόμους -στον αριθμό των αστέγων προσμετράται και ο αριθμός αυτών που ζουν σε κοινοτικά σπίτια και καταφύγια. Περί τους 130.000 ζουν με τους γονείς ή τα παιδιά τους.