Η παραγωγή οπίου στο Αφγανιστάν έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ το 2017, παρουσιάζοντας αύξηση 87% σε σχέση με το 2016, καθώς επεκτάθηκαν σημαντικά οι περιοχές που καλλιεργούνται παπαρούνες, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.
Στην ετήσια έκθεσή της η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC) επεσήμανε ότι το όπιο που παρασκευάζεται από τις παπαρούνες στο Αφγανιστάν, η βασική πηγή ηρωίνης παγκοσμίως, εκτιμάται στους 9.000 κυβικούς τόνους.
Ως εκ τούτου, «είναι πιθανή η επέκταση της δράσης των ανταρτών και η ενίσχυση της χρηματοδότησης των τρομοκρατικών οργανώσεων στο Αφγανιστάν, ενώ την ίδια ώρα ηρωίνη καλύτερης ποιότητας και με χαμηλότερο κόστος θα φτάσει στις αγορές σε όλο τον κόσμο, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης», προειδοποίησε η UNODC.
Στην έκθεση της για το 2016, η υπηρεσία προειδοποιούσε ότι το γεγονός ότι η Καμπούλ χάνει τον έλεγχο της ασφάλειας σε πολλές περιοχές συμβάλλει στην αποτυχία των προσπαθειών για την εξάλειψη της καλλιέργειας παπαρούνας, μια μέθοδο που προκρίνουν οι ΗΠΑ μετά την επέμβασή τους στο Αφγανιστάν το 2001.
Φέτος οι κυβερνήτες των διάφορων επαρχιών κατέστρεψαν 7.500 στρέμματα που χρησιμοποιούνταν για την καλλιέργεια παπαρούνας, διπλάσια σε σχέση με πέρυσι. Όμως οι περιοχές όπου γίνονται καλλιέργειες έφτασαν τα 3.280.000 στρέμματα, αύξηση μεγαλύτερη από 60% σε σχέση με πέρσι και ποσοστό – ρεκόρ. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στις νότιες και τις βορειοανατολικές επαρχίες.
Τα έσοδα από την πώληση οπίου, εξάλλου, αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 50% σε σχέση με το 2016, φτάνοντας το 1,4 δισεκατομμύριο δολάρια, ποσό που ισοδυναμεί με το 7% του εκτιμώμενου ΑΕΠ του Αφγανιστάν, τόνισε η UNODC.