Skip to main content

Κούρδοι: Η Άγκυρα χρησιμοποιεί μη συμβατικά όπλα

Οι κουρδικές αρχές στη Συρία κατηγορούν την Άγκυρα ότι χρησιμοποιεί μη συμβατικά και απαγορευμένα όπλα, όπως λευκό φώσφορο και «ναπάλμ», κατά την εισβολή της στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Ειδικότερα, όπως κατήγγειλε η ημιαυτόνομη κουρδική κυβέρνηση «η τουρκική επίθεση εναντίον του Ρας αλ-Άιν διεξάγεται με κάθε τύπο όπλων, σε κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών».

«Μπροστά στην προφανή αποτυχία του σχεδίου του, ο Ερντογάν προσφεύγει σε διεθνώς απαγορευμένα όπλα, όπως ο φώσφορος ή οι ναπάλμ», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Οι κατηγορίες αυτές με στόχο τις δυνάμεις της Άγκυρας και τους Σύρους συμμάχους τους δεν κατέστη δυνατό να επαληθευθούν από ανεξάρτητες πηγές από το Γαλλικό Πρακτορείο, όπως και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τη χρήση αυτών των όπλων.

Σύμφωμα με την ίδια ανακοίνωση «κατεγράφησαν τραυματίες που έφεραν εγκαύματα και έφθασαν τις δύο τελευταίες ημέρες στο νοσοκομείο της Ταλ Ταμρ».

Κούρδοι αξιωματούχοι ανήρτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο στο οποίο εικονίζονται παιδιά με εγκαύματα που, σύμφωνα με έναν γιατρό της επαρχίας Χασακέ, επιβεβαιώνουν τη χρήση τέτοιων όπλων.

«Καλούμε τις διεθνείς οργανώσεις να στείλουν τις ομάδες τους για να εξετάσουν τα τραύματα», δήλωσε ο Μούσταφα Μπαλί, εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), του συνασπισμού στον οποίο κυριαρχούν οι κουρδικές δυνάμεις.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP