Skip to main content

Τουλάχιστον 20 νεκροί σε επιθέσεις στη Νιγηρία και το Καμερούν

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις που διέπραξε την Κυριακή και τη Δευτέρα η Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία και στο Καμερούν, δύο γειτονικές χώρες οι οποίες πλήττονται συχνά από τις ενέργειες της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Στον απώτερο βορρά του Καμερούν, τη φτωχότερη περιοχή της χώρας, 11 άμαχοι δολοφονήθηκαν τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, στη διάρκεια μιας επίθεσης που πιστεύεται ότι εξαπέλυσε η Μπόκο Χαράμ, όπως ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο συγκλίνουσες πηγές.

«Η Μπόκο Χαράμ σκότωσε 11 ανθρώπους κατά τη διάρκεια επίθεσης τη νύχτα (σ.σ. της Κυριακής προς Δευτέρα) στο Γκουντέρι», ένα χωριό στο διαμέρισμα Κολοφάτα, δήλωσε στέλεχος μιας οργάνωσης αυτοάμυνας της περιοχής.

Την επίθεση και τον απολογισμό της επιβεβαίωσε πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας. «Η εισβολή της Μπόκο Χαράμ στο Γκουντέρι ήταν μια πράξη αντιποίνων. Οι τζιχαντιστές έδρασαν μετά τη σύλληψη ορισμένων συντρόφων τους στην κοινότητα αυτή», εξήγησε η πηγή, η οποία μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Από το 2014, τη χρονιά που το Καμερούν ενεπλάκη στην πόλεμο εναντίον της Μπόκο Χαράμ, μέλη της οργάνωσης έχουν σκοτώσει «2.000 πολίτες και στρατιωτικούς» και έχουν απαγάγει άλλους «χίλιους ανθρώπους» στον απώτερο βορρά του Καμερούν, σύμφωνα με το κέντρο αναλύσεων International Crisis Group (ICG).

Στην άλλη πλευρά των συνόρων, επίθεση που διέπραξε βομβιστής-καμικάζι μέσα σε τέμενος τη Δευτέρα στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους. Η έκρηξη έγινε τα ξημερώματα σε τέμενος που απέχει 15 χλμ. από την πόλη Μαϊντουγκούρι, πρωτεύουσα της Πολιτείας Μπόρνο, όπως δήλωσε ο Ατζίρι Γιάλα, επικεφαλής μιας τοπικής παραστρατιωτικής οργάνωσης.

«Ένας καμικάζι που παρίστανε τον πιστό μπήκε στο τέμενος την ώρα της πρωινής προσευχής. Πυροδότησε το γιλέκο με εκρηκτικά που φορούσε, σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους και τραυματίζοντας πολλούς άλλους», δήλωσε ο ίδιος τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η φράξια της Μπόκο Χαράμ της οποίας ηγείται ο Αμπουμπακάρ Σεκάου δεν συνηθίζει να αναλαμβάνει την ευθύνη για τις επιθέσεις που διαπράττει, αλλά η μέθοδος δράσης – επίθεση βομβιστή-καμικάζι με στόχο άμαχους – δεν αφήνει αμφιβολίες για το ποιος ευθύνεται.

Τα τεμένη αποτελούν στόχους για τους εξτρεμιστές υπό τον Σεκάου, ο οποίος θεωρεί οποιονδήποτε δεν έχει ενταχθεί στην Μπόκο Χαράμ εχθρό και υποστηρικτή της κυβέρνησης στην Αμπούτζα.

Επίσης τη Δευτέρα, τέσσερις άνθρωποι, ανάμεσά τους μια γυναίκα και τα δύο παιδιά της, σκοτώθηκαν όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν έπεσε σε νάρκη κοντά στην πόλη Μπάνκι, στα σύνορα με το Καμερούν.

Την Κυριακή ένας παραστρατιωτικός σε σημείο ελέγχου στη συνοικία Μούνα της Μαϊντουγκούρι σκοτώθηκε και άλλος ένας τραυματίστηκε όταν δύο βομβίστριες-καμικάζι πυροδότησαν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένες το απόγευμα. Την περασμένη εβδομάδα, μια τριπλή επίθεση βομβιστριών-καμικάζι στην έξοδο ενός καταυλισμού εσωτερικά εκτοπισμένων στη Μούνα είχε στοιχίσει τη ζωή σε 14 ανθρώπους.

Η εξέγερση της Μπόκο Χαράμ, που άρχισε πριν από οκτώ χρόνια, και οι επιχειρήσεις για την καταστολή της έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 20.000 ανθρώπους κι έχουν εκτοπίσει 2,6 εκατομμύρια άλλους. Η τζιχαντιστική οργάνωση εξαπολύει επιθέσεις και σε γειτονικές χώρες (Καμερούν, Νίγηρας, Τσαντ).

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP