Skip to main content

Στα χέρια του αμερικανικού στρατού οι «Beatles» του Ισλαμικού Κράτους

Εκτός Συρίας, «σε ασφαλές μέρος το οποίο ελέχουν οι ΗΠΑ», βρίσκονται οι δύο από τους λεγόμενους «Beatles», το δίδυμο του Ισλαμικού Κράτους που σκότωνε δυτικούς ομήρους στη Συρία, όπως έσπευσε να διαβεβαιώσει ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σύμφωνα με την «Washington Post» και το «CNN», πρόκειται για τους  ο Αλεξάντα Έιμον Κότεϊ και Ελ Σάφι αλ Σέιχ, μέλη μιας τετράδας στην οποία οι όμηροί τους είχαν δώσει το παρωνύμιο Beatles εξαιτίας της βρετανικής προφοράς τους. Οι τέσσερις είχαν απαγάγει, βασανίσει και αποκεφαλίσει κάποιους κρατούμενους, μεταξύ των οποίων και ο Αμερικανός δημοσιογράφος Τζέιμς Φόλεϊ. Και οι τέσσερις είχαν ριζοσπαστικοποιηθεί στη Βρετανία, προτού μεταβούν στη Συρία.

Την ομάδα των Βρετανών τζιχαντιστών συμπλήρωνε ο Μοχάμεντ Εμουάζι, γνωστός και ως Τζιχάντι Τζον, ο οποίος σκοτώθηκε σε αμερικανική αεροπρική επιδρομή το 2015 και ο Αΐν Ντέιβις, ο οποίος φυλακίστηκε στην Τουρκία.

Το δίδυμο από το Λονδίνο, τους οποίος ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε ως «χειρότερους των χειροτέρων», βρίσκεται υπό την κράτηση του αμερικανικού στρατού, αναφέρουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Όπως έγραψε ο Τραμπ στο Twitter, η απόφαση να μεταφερθούν από τη Συρία ελήφθη «σε περίπτωση οι Κούρδοι ή η Τουρκία χάσει τον έλεγχο».

Ένας από τους σοβαρότερους φόβους διεθνώς μετά την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βόρεια Συρία είναι η αναγέννηση της οργάνωσης. Περί τους 10.000 τζιχαντιστές κρατούνται αυτή τη στιγμή σε στρατόπεδα που ελέγχονται από την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG). Ανάμεσά τους και σχεδόν 2.000 ξένοι, τους οποίους οι χώρες καταγωγής τους αρνούνται να δεχθούν.

naftemporiki.gr