Skip to main content

Καταλανικός πονοκέφαλος για την κυβέρνηση Σάντσεθ

Με απόσυρση της στήριξης από την κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ απείλησε ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας, αξιώνοντας την άμεση δημιουργία μηχανισμού αυτοδιάθεσης.

«Εάν δεν υπάρξει συμφωνία για τον μηχανισμό έως τον Νοέμβριο, τότε τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας δεν θα εγγυώνται τη σταθερότητα στο ισπανικό κοινοβούλιο» προειδοποίησε ο Κιμ Τόρα.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Μαδρίτης απέρριψε «οποιοδήποτε τελεσίγραφο από την Καταλονία» και επανέλαβε την ανάγκη διεξαγωγής διαλόγου για την επίλυση της καταλανικής κρίσης.

«Δεν αποδεχόμαστε τελεσίγραφα» ξεκαθάρισε η εκπρόσωπος Τύπου της ισπανικής κυβέρνησης, Ιζαμπέλ Θελάα, η οποία τάχθηκε υπέρ της αυτοδιοίκησης, αλλά εναντίον της ανεξαρτησίας.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση μειοψηφίας του Πέδρο Σάντσεθ στηρίζεται στο Κοινοβούλιο από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, τους Podemοs, αλλά και τα αυτονομιστικά κόμματα σε Καταλονία και Χώρα των Βάσκων.

Τη Δευτέρα, συμπληρώθηκε ένα έτος από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της ισπανικής περιφέρειας, το οποίο οδήγησε στη μονομερή κήρυξη της αυτονομίας της Καταλονίας λίγες εβδομάδες αργότερα.

Η τότε κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι δεν αναγνώρισε το αποτέλεσμα, προχωρώντας στη διάλυση της τοπικής Βουλής και στην άρση των εξουσιών της τοπικής κυβέρνησης, ενώ άσκησε ποινικές διώξεις εις βάρος μίας σειρά στελεχών του αυτονομιστικού κόμματος, μεταξύ των οποίων και του πρώην πρωθυπουργού, Κάρλες Πουτζντεμόν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ