Skip to main content

Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν αναπτύσσουν βαρύ πυροβολικό

Κλιμακώνεται η ένταση στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, καθώς όπως ανέφεραν σήμερα Τρίτη Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, προχωρούν στην ανάπτυξη βαρύ πυροβολικού.

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε ότι οι αντίπαλες δυνάμεις προσπάθησαν να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος, ξεκινώντας αντεπιθέσεις.

Η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει ότι το πρωί υπήρχαν μάχες γύρω από την πόλη Φιζούλι και πως οι δυνάμεις της Αρμενίας επιχείρησαν στην περιοχή Ντασκισάν στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, μίλια μακριά από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η Αρμενία διέψευσε την ανακοίνωση, ωστόσο ανέφερε μάχες σε όλη τη διάρκεια της νύχτας,  δηλώνοντας ότι ο στρατός του Ναγκόρνο-Καραμπάχ απέκρουσε τις επιθέσεις.

Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι μια αποσχισμένη περιοχή που βρίσκεται εντός του Αζερμπαϊτζάν, διοικείται από Αρμένιους και έχει τη στήριξη της Αρμενίας. Αποσπάστηκε από το Αζερμπαϊτζάν μετά από πολεμικές συγκρούσεις στη δεκαετία του 1990, ωστόσο δεν αναγνωρίζεται από καμία χώρα ως ανεξάρτητη δημοκρατία.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, οι πιο βίαιες από το 2016, έχουν αναζωπυρώσει την ανησυχία για τη σταθερότητα στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου, ένα πέρασμα ζωτικής σημασίας για τους αγωγούς μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου στις παγκόσμιες αγορές.

Και οι δύο πλευρές κατηγορούν η μία την άλλη ότι χρησιμοποίησαν βαρύ πυροβολικό στις συγκρούσεις αυτής της εβδομάδας, στις οποίες δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν.

Το Αζερμπαϊτζάν την Κυριακή ανέφερε το θάνατο πέντε μελών μιας οικογένειας, με την Αρμενία να ανακοινώνει σήμερα ότι ένα 9χρονο κορίτσι σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό, ενώ η μητέρα και ο αδελφός της τραυματίστηκαν.

Η Αρμενία εξετάζει το ενδεχόμενο σύναψης στρατιωτικής-πολιτικής συμμαχίας με το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, έγραψε στο Facebook, βουλευτής από την κυβερνητική συμμαχία My Step.

Οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση, ενδέχεται να οδηγήσει στην ανάμιξη των μεγάλων περιφερειακών δυνάμεων όπως η Ρωσία και η Τουρκία. Η Μόσχα διατηρεί αμυντική συμμαχία με την Αρμενία και αποτελεί το στήριγμά της στο διεθνές προσκήνιο, ενώ η Άγκυρα υποστηρίζει τη δική της τουρκική μειονότητα στο Αζερμπαϊτζάν.

Πηγή: Reuters