Μία εβδομάδα μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία, στην αποφασιστική φάση των διερευνητικών επαφών και στη συνέχεια των διαπραγματεύσεων περνούν από αύριο, Δευτέρα, οι διαδικασίες για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.
Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της χώρας, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, πρόκειται να δώσει τη σχετική εντολή στον νικητή των εκλογών, τον αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος αναμένεται να προχωρήσει μέσα στην εβδομάδα σε διαδοχικές πρώτες επαφές με τους αρχηγούς των άλλων τεσσάρων κοινοβουλευτικών κομμάτων, κατά σειρά ανάλογα με τη δύναμή τους στη νέα Βουλή.
Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είχε καταστεί αναγκαία μετά τη διάλυση, τέλη Μαΐου, του κυβερνητικού συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του πρώην καγκελάριου και μεγάλου νικητή των εκλογών, Σεμπάστιαν Κουρτς, με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, εξαιτίας της αποκαλούμενης «Υπόθεσης Ίμπιζα».
Σε αυτό το σκάνδαλο διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής φέρεται να εμπλέκεται ο πρώην αντικαγκελάριος και πρώην αρχηγός των Ελευθέρων, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος, υπό το βάρος της «Υπόθεσης Ίμπιζα» και νέων αποκαλύψεων σε βάρος του, ανακοίνωσε την πλήρη απόσυρσή του από την πολιτική, ενώ το Κόμμα των Ελευθέρων εξετάζει την οριστική διαγραφή του από το κόμμα.
Ο Σεμπάστιαν Κουρτς θα αρχίσει τις επαφές για τον σχηματισμό κυβέρνησης με την αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών, Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, και θα συνεχίσει με τον νέο αρχηγό του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων (με το οποίο το Λαϊκό Κόμμα συγκυβερνούσε μέχρι τέλη Μαΐου), Νόρμπερτ Χόφερ.
Θα ακολουθήσουν πρώτες επαφές με τον ηγέτη των Πράσινων, Βέρνερ Κόγκλερ – που αναμένονται για την Τετάρτη – και με την επικεφαλής του θεωρούμενου ως νεοφιλελεύθερου κόμματος ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία), Μπεάτε Μάινλ-Ράιζινγκερ.
Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος, Βαν ντερ Μπέλεν, με τη συνάντησή του με τη Μπεάτε Μάινλ-Ράιζινγκερ, είχε ολοκληρώσει το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης τις πρώτες επαφές του με τις ηγεσίες των πέντε κομμάτων της νέας αυστριακής Βουλής, έχοντας δεχθεί νωρίτερα τον αρχηγό του κόμματος των Πράσινων, Βέρνερ Κόγκλερ, που θεωρείται ο πιθανότερος εταίρος στη μελλοντική κυβέρνηση συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα, ενώ την περασμένη Τετάρτη είχε διαδοχικές συνομιλίες με τους αρχηγούς των τριών μεγαλύτερων κομμάτων.
Οι σχετικές διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, μέχρι τον οποίο καθήκοντα θα εξακολουθήσει να ασκεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό την καγκελάριο Μπριγκίτε Μπίρλαϊν, την πρώην πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που είχε αναλάβει στις αρχές Ιουνίου να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, πιστεύεται πως θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες και χρονοβόρες, με τους πολιτικούς παρατηρητές στη Βιέννη να μην αποκλείουν την ολοκλήρωσή τους ακόμη και μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Ο Σεμπάστιαν Κουρτς έχει την ευχέρεια τριών επιλογών για τον κυβερνητικό εταίρο του, καθώς ο ίδιος θα μπορούσε να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία των 92 εδρών, στο σύνολο των 183 εδρών της αυστριακής Βουλής, τόσο με τους Σοσιαλδημοκράτες (δεύτερο σε δύναμη κόμμα), όσο και με το Κόμμα των Ελευθέρων, όπως επίσης με τους Πράσινους.
Μία εκ νέου κυβερνητική συνεργασία του Λαϊκού Κόμματος και του Κόμματος των Ελευθέρων θα πρέπει μάλλον να αποκλείεται εξ αρχής, καθώς ο νέος αρχηγός των Ελευθέρων, Νόρμπερτ Χόφερ, ανακοίνωσε την «επανεκκίνηση» του κόμματος και το πέρασμά του στην αντιπολίτευση, έπειτα από τις μεγάλες απώλειές τους στις εκλογές (στις οποίες μείωσαν το ποσοστό τους στο 16%, έναντι του 26% στις προηγούμενες εκλογές του Οκτωβρίου 2017).
Ιδιαίτερα προβληματικό θεωρείται το ενδεχόμενο νέου συνασπισμού Λαϊκού και Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, όπως συνέβαινε τελευταία μεταξύ Ιανουαρίου 2007 και Δεκεμβρίου 2017, αλλά τότε με επικεφαλής τους Σοσιαλδημοκράτες ως μεγαλύτερο κόμμα.
Ως αιτία αναφέρονται οι μεγάλες διαφορές τους σε σειρά θεμάτων, αλλά και το γεγονός ότι ο ως τότε υπουργός Εξωτερικών και νέος αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, Σεμπάστιαν Κουρτς, είχε καταγγείλει την κυβερνητική συνεργασία τους τον Μάιο του 2017, προκαλώντας τις πρόωρες εκλογές του Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς, στις οποίες ο ίδιος αναδείχθηκε νικητής, αναλαμβάνοντας δύο μήνες αργότερα επικεφαλής της συγκυβέρνησης με το Κόμμα των Ελευθέρων.
Παρατηρητές στη Βιέννη θεωρούν πως για τη διαγραφόμενη ως πιθανότερη κυβέρνηση συνασπισμού ανάμεσα στα δύο κόμματα που την προηγούμενη Κυριακή αναδείχθηκαν οι μεγάλοι νικητές των εκλογών, το Λαϊκό Κόμμα και οι Πράσινοι, θα πρέπει στις ηγεσίες και στα όργανά τους να προηγηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες προσαρμογής σε ένα κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα.
Αυτό δεν θα είναι καθόλου εύκολο και θα απαιτηθούν παραχωρήσεις και συμβιβασμοί από τις δύο πλευρές, για παράδειγμα από πλευράς Λαϊκού Κόμματος στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, κι από πλευράς Πράσινων στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, που αποτέλεσε ζήτημα πρωταρχικής προτεραιότητας κατά την προεκλογική εκστρατεία τους.
Πηγή: ΑΜΠΕ