Skip to main content

Βενεζουέλα: Η Εκλογική Επιτροπή καθυστερεί το δημοψήφισμα για αποπομπή Μαδούρο

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Βενεζουέλας τοποθέτησε την πιθανή διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την αποπομπή του προέδρου της χώρας, Νικολάς Μαδούρο, εντός του πρώτου τριμήνου του 2017, γεγονός που σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα η κυβέρνηση θα μείνει στα χέρια του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος Βενεζουέλας μέχρι το 2019.

Ο κ. Μαδούρο εξελέγη τον Μάρτιο του 2013 και, σε περίπτωση που το δημοψήφισμα διεξαχθεί μετά τις 10 Ιανουαρίου 2017, ο ριζοσπάστης σοσιαλιστής, κατηγορούμενος και ως λαϊκιστής πρόεδρος της Βενεζουέλας, ακόμη και αν απομακρυνθεί, θα αντικατασταθεί από τον αντιπρόεδρό του, Αριστόμπουλο Ιστουρίς μέχρι τις επόμενες προγραμματισμένες προεδρικές εκλογές.

Η ενιαία αντιπολίτευση Κέντρου – Κεντροαριστεράς – Κεντροδεξιάς κατηγόρησε την ΚΕΕ ότι κάνει τα πάντα για να καθυστερήσει το δημοψήφισμα και ότι αποτελείται από πολιτικούς συμμάχους του προέδρου της Βενεζουέλας.

Η ΚΕΕ σημείωσε ότι η αντιπολίτευση (Στρογγυλή Τράπεζα της Δημοκρατικής Ενότητας) πρέπει να συλλέξει τις υπογραφές του 20% των ψηφοφόρων σε κάθε μία από τις περιφέρειες της Βενεζουέλας ξεχωριστά και όχι απλώς σε πανεθνικό επίπεδο.

Η συλλογή των υπογραφών θα πρέπει να γίνει εντός του τριημέρου από τις 26 έως και τις 28 Οκτωβρίου.

Ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης, Χεσούς Τορεάλμπα, έκανε λόγο για απόφαση που δείχνει ότι «η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι δεν έχει πια τίποτε να προσφέρει ούτε ελπίζει σε νίκη στις κάλπες».

Η ενιαία αντιπολίτευση διαθέτει, από τον Ιανουάριο του 2016, υπερενισχυμένη πλειοψηφία άνω των 2/3 στην Εθνοσυνέλευση της χώρας (112 εκ των 167 βουλευτών), ωστόσο όλες της οι νομοθετικές πρωτοβουλίες είτε ακυρώνονται από το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο έχει σύνθεση φιλική προς την κυβέρνηση είτε δεν υπογράφονται από τον πρόεδρο της χώρας.

Ο συναπισμός της αντιπολίτευσης «Στρογγυλή Τράπεζα της Δημοκρατικής Ενότητας», στις εκλογές του Δεκεμβρίου του 2015 έλαβε το 56,2% των ψήφων, ενώ ο κυβερνητικός «Μεγάλος Πατριωτικός Πόλος» έλαβε το 40,9%.

naftemporiki.gr