Skip to main content

Κρ. Ντρόστεν: Η πανδημία τώρα ξεκινά

Με ιδιαίτερα μελανά χρώματα περιέγραψε ο κορυφαίος γερμανός λοιμωξιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν την κατάσταση που διαμορφώνεται στο μέτωπο της πανδημίας εκτιμώντας ότι η Γερμανία δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένη. 

Ο Κρίστιαν Ντρόστεν θεωρεί ότι τη Γερμανία δεν είναι ακόμη επαρκώς προετοιμασμένη για την επόμενη περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού. «Για να μπορέσουμε να ελέγξουμε την κατάσταση τους επόμενους μήνες θα πρέπει να αλλάξουμε ορισμένα πράγματα» είπε εν όψει της επικείμενης διεθνούς διάσκεψης για την Υγεία, World Health Summit, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στο Βερολίνο. «Η πανδημία τώρα ξεκινά για τα καλά. Και σε εμάς (σσ. στη Γερμανία)». 

Σύμφωνα με τον κορυφαίο γερμανό λοιμωξιολόγο, απαιτούνται ρεαλιστικές αποφάσεις. «Γίνονται ήδη πανηγυρικές ομιλίες για τη γερμανική επιτυχία αλλά δεν διασαφηνίζονται οι λόγοι». Ο ίδιος αποδίδει την έως τώρα επιτυχή -σε σύγκριση με άλλες χώρες- διαχείριση της πανδημίας στη Γερμανία στο γεγονός ότι η χώρα αντέδρασε απλώς τέσσερις περίπου εβδομάδες νωρίτερα από άλλες χώρες. «Αντιδράσαμε με τα ίδια ακριβώς μέσα όπως και οι υπόλοιποι. Δεν κάναμε κάτι ιδιαίτερα καλά. Απλώς το κάναμε νωρίτερα» επισήμανε ο γερμανός επιστήμονας. 

Το εμβόλιο δεν θα φέρει άμεσες λύσεις

«Δεν πετύχαμε διότι οι υγειονομικές μας υπηρεσίες ήταν καλύτερες από τις γαλλικές ή επειδή τα νοσοκομεία μας είναι καλύτερα εξοπλισμένα από τα ιταλικά. Εάν δούμε υπό αυτό το πρίσμα το επερχόμενο φθινόπωρο, θα πρέπει να είναι σαφές ότι εξακολουθούμε να μην κάνουμε κάτι καλύτερα από τους άλλους». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Γερμανία πρέπει να ρίξει μια πιο διαφοροποιημένη και πιο προσεκτική ματιά στις εξελίξεις στο εξωτερικό. «Πρέπει να σταματήσουμε να μιλάμε για πράγματα όπως τα γήπεδα ποδοσφαίρου (σσ. ευρεία εν εξελίξει δημόσια συζήτηση στη Γερμανία για το εάν θα πρέπει να επιτραπούν φίλαθλοι στις κερκίδες ή όχι). Είναι πραγματικά τελείως παραπλανητικό». 

Προς το παρόν, όπως είπε, δεν γνωρίζει κανείς πώς ακριβώς θα εξελιχθεί η πανδημία. Υπάρχει περίπτωση η πανδημία να μην είναι πλέον καλά διαχειρίσιμη και «η επιστήμη να υπήρξε, για παράδειγμα, πολύ αργή ως προς τη διαθεσιμότητα εμβολίων». Μόνο στο τέλος θα γνωρίζουμε πόσο καλά τα πήγε η επιστήμη είπε χαρακτηριστικά ο Ντρόστεν προσθέτοντας ότι «η πανδημία δεν είναι επιστημονικό φαινόμενο, αλλά μια φυσική καταστροφή». 

Θα πρέπει επίσης να είναι σαφές ότι η έγκριση ενός εμβολίου δεν θα φέρει άμεσα τη λύση του προβλήματος, τόνισε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Λοιμωξιολογίας του νοσοκομείου Charité της γερμανικής πρωτεύουσας. 

Σε καραντίνα οι υπ. Εξωτερικών και Οικονομίας

Εν τω μεταξύ μετά τον υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας έχει τεθεί σε καραντίνα και ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάγερ. 

Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος το βράδυ της Τετάρτης μέσω twitter, έχει μπει προληπτικά σε κατ΄οίκον απομόνωση καθώς νωρίτερα είχε μάθει ότι συνεργάτης ομολόγου του που είχε συμμετάσχει στο Συμβούλιο των ευρωπαίων υπουργών Εμπορίου την περασμένη Δευτέρα στο Βερολίνο διαγνώστηκε στο μεταξύ θετικός στον κορωνοϊό. 

Ο Πέτερ Αλτμάγερ διευκρίνισε ότι και ο ίδιος είχε υποβληθεί σε τεστ την περασμένη Παρασκευή που ωστόσο βγήκε αρνητικό. «Είμαι πολύ καλά» έγραψε στο twitter. 

Σε καραντίνα βρίσκεται και ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Χάικο Μάας. Μέλος του προσωπικού ασφαλείας του υπουργού, διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό. Το πρώτο τεστ στο οποίο υποβλήθηκε ο Μάας χθες Τετάρτη ήταν αρνητικό. 

Νέες ταξιδιωτικές οδηγίες

Με φόντο τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η γερμανική κυβέρνηση ενέταξε χθες Τετάρτη, πολλές νέες περιοχές, έντεκα συνολικά χωρών της ΕΕ, στη λίστα των χωρών/περιοχών υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου, καλώντας παράλληλα τους γερμανούς πολίτες να τις αποφεύγουν. 

Μεταξύ αυτών βρίσκονται όμορες περιοχές σε Τσεχία και Αυστρία καθώς επίσης οι πρωτεύουσες Δανίας, Πορτογαλίας και Ιρλανδίας. Συνολικά η Γερμανία έχει εντάξει ολικώς ή μερικώς 14 από τις 27 χώρες μέλη στις λεγόμενες ζώνες υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου. 

Ταξιδιώτες που επιστρέφουν από αυτές οφείλουν να υποβληθούν σε τεστ κορωνοϊού 48 ώρες πριν ή μετά την άφιξή τους στη Γερμανία και να μπουν σε καραντίνα μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα. Παρότι η ταξιδιωτική οδηγία/προειδοποίηση δεν συνιστά απαγόρευση, εντούτοις έχει έναν αποτρεπτικό χαρακτήρα για όσους σχεδιάζουν να ταξιδέψουν. Επίσης δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να ακυρώσουν δωρεάν κρατήσεις.