Skip to main content

H Ευρώπη θέλει να αποφύγει ένα δεύτερο lockdown

Παρά την έξαρση κρουσμάτων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι κυβερνήσεις ούτε που θέλουν να ακούν για νέο απαγορευτικό, φοβούμενες καταστροφικές οικονομικές επιπτώσεις. Έκκληση στους πολίτες να πειθαρχήσουν στα νέα μέτρα.

Mε την εκτόξευση νέων κρουσμάτων κορωνοϊού το τελευταίο διάστημα, αυξάνεται ο φόβος για επιβολή νέων απαγορευτικών σε εθνικό επίπεδο. Σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα την άνοιξη είχαν καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομία. Και ακριβώς αυτές οι χώρες καταγράφουν σήμερα ολοένα και περισσότερα κρούσματα. Οι γαλλικές αρχές είναι ωστόσο αποφασισμένες να αποφύγουν, όσο είναι δυνατόν, ένα νέο lockdown επιβάλλοντας περιοριστικά μέτρα στις πόλεις με τα περισσότερα κρούσματα, όπως Παρίσι, Μασαλία, Μπορντώ, Νίκαια και Τουλούζη. Σε αυτές ισχύουν απαγορεύσεις συγκεντρώσεων και επισκέψεων σε οίκους ευγηρίας. Τόσο στο Παρίσι όσο και σε πολλές άλλες πόλεις η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική.

Από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου ισχύουν στη Μαδρίτη επιπρόσθετα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Σε έξι συνοικίες και επτά περιφερειακές κοινότητες επιτρέπονται η είσοδος και έξοδος μόνο για πολύ συγκεκριμένους λόγους, όπως η εργασία, η επίσκεψη στο γιατρό ή η μετάβαση στο σχολείο. Η τοπική πρόεδρος της Μαδρίτης Ισαβέλ Αγιούσο δηλώνει ότι «θέλουμε να αποφύγουμε ένα lockdown, μιας και θα ήταν καταστροφικό για την οικονομία της ευρύτερης περιοχής. Αν σεβαστούμε όλοι τους κανόνες τα κρούσματα θα περιοριστούν».

Και στη Γερμανία οι οικονομικοί σύνδεσμοι προειδοποιούν για τις επιπτώσεις ενός νέου απαγορευτικού. Ο πρόεδρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων Μάριο Οχόβεν φοβάται κύμα πτωχεύσεων από τη στιγμή που, όπως δηλώνει, «το 20% των επιχειρήσεων πολεμούν ήδη για την επιβίωση τους λόγω της πανδημίας».

96 δις για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων

Παρά το γεγονός ότι και στη Γερμανία τα κρούσματα βρίσκονται σε ανοδική τάση, οι αρχές δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής νέου απαγορευτικού. «Το στοίχημα αυτό το φθινόπωρο είναι προσωπική ευθύνη, προσωπική ευθύνη, προσωπική ευθύνη», δήλωνε στις αρχές Σεπτεμβρίου ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν: «Πιστεύω ότι αν τα καταφέρουμε το επόμενο διάστημα δεν χρειάζεται καν να μιλάμε για νέο lockdown. Σε περίπτωση έξαρσης κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο τα περιοριστικά μέτρα θα πρέπει να είναι αυστηρά». Όπως όλα δείχνουν ούτε το υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο δεν βλέπει στο άμεσο μέλλον ένα νέο απαγορευτικό. Στο προσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2021 έχει προβλεφθεί νέος δανεισμός 96 δις ευρώ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Στους υπολογισμούς για τον προϋπολογισμό δεν έχουμε λάβει υπόψη το ενδεχόμενο νέου lockdown, διαμηνύει το γερμανικό υπουργείο.

Διαφορετικά είναι η κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε στο BBC πριν λίγες μέρες: «Θέλουμε να αποφύγουμε ένα εθνικό lockdown, είμαστε ωστόσο προετοιμασμένοι για αυτό το ενδεχόμενο». Ας σημειωθεί ότι στη Βρετανία έχουν χάσει τη ζωή τους τους τελευταίους μήνες 42.000 άνθρωποι από την πανδημία.

Και στη Βρετανία τα κρούσματα καταγράφουν ανοδική πορεία. Το ίδιο ισχύει και τον αριθμό των νοσηλευομένων. Εδώ και περίπου μια εβδομάδα ισχύουν στη Βρετανία αυστηρότεροι κανόνες ως προς τις κοινωνικές σχέσεις. Σε πόλεις όπως το Μπέρμινχαμ και η Γλασκόβη δεν επιτρέπεται πλέον η συνάντηση μελών δύο διαφορετικών νοικοκυριών σε κλειστούς χώρους.

Την ίδια στιγμή βρετανοί επιστήμονες της ομάδας Scientific Advisory Group for Emergencies προτείνουν στην κυβέρνηση να επιβάλλει στη χώρα απαγορευτικό δεκατεσσάρων ημερών στην κυκλοφορία και τις κοινωνικές επαφές κατά τη διάρκεια των φθινοπωρινών διακοπών. Μέλος της επιστημονικής ομάδας δήλωσε στους Financial Times ότι «από τη στιγμή που λόγω των διακοπών τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά ούτως ή άλλως για μια εβδομάδα, μια παραπάνω εβδομάδα δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην παιδεία».

Όπως και στη Γερμανία, έτσι και στη Βρετανία οι πολιτικοί απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να πειθαρχήσουν. «Βρίσκονται σε σημείο καμπής», δηλώνει ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ: «Είτε θα γίνουν σεβαστοί οι υπάρχοντες κανόνες, είτε θα πρέπει να λάβουμε περαιτέρω μέτρα».