Skip to main content

Τηλεδιάσκεψη αύριο Μισέλ-Ερντογάν-Μέρκελ

Τριμερής τηλεδιάσκεψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο μεταξύ του προέδρου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, εν όψει της Συνόδου Κορυφής όπως αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η τηλεδιάσκεψη έχει προγραμματιστεί για αύρθο στις 15.00 -ώρα Βρυξελλών. 

Να σημειωθεί ότι η εβδομάδα ξεκινάει έχοντας τα ελληνοτουρκικά στο επίκεντρο, καθώς Ελλάδα και Τουρκία φαίνεται να προσανατολίζονται στην επανέναρξη των διευρενητικών επαφών. 

Σήμερα πραγματοποιείται το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητηθούν τρέχοντα θέματα επικαιρότητας, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Προσερχόμενος στο Συμβούλιο ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι «η αντίδραση της ΕΕ σε κάθε παραβίαση αξίας και αρχής πρέπει να είναι σταθερή και όχι α λα καρτ». 

Στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου πραγματοποείται επίσης η ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής που θα εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, με αφορμή την προκλητική της στάση στη Ανατολική Μεσόγειο. 

Τις τελευταίες μέρες η Άγκυρα έχει, ωστόσο, ρίξει τους τόνους με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα κλίμα αποκλιμάκωσης που δίνει τόπο στις διπλωματικές ζυμώσεις και την προώθηση του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών. Προς την κατεύθυνση της εκτόνωσης της έντασης και την καλλιέργεια διαλόγου έχει εργαστεί αρκετά η καγκελάριος της Γερμανίας, για την οποία είναι σημαντική υπόθεση η εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών. 

Την προώθηση ενός κλίματος διαλόγου ώστε να πειστεί η Τουρκία να ρίξει τους τόνους, είχε προβάλει ως λύση και ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα Ερνστ Ράιχελ. «Αν θέλουμε να πείσουμε την Τουρκία, νομίζω δεν αρκεί η Ευρώπη να περιορίζεται σε απειλές και κυρώσεις, αλλά να προσπαθεί να διεξάγει συζήτηση με έναν τέτοιο γείτονα. Και το λέω αυτό αν και γνωρίζω ότι μια τέτοια θέση, εδώ στην Ελλάδα, ενδέχεται να προκαλέσει κατηγορίες και καταγγελίες. Γι΄αυτό η καγκελάριος είπε, ότι προφανώς και οι σχέσεις με την Τουρκία θα εξελιχθούν ιδιαίτερα αρνητικά, όμως πρέπει να προσπαθήσουμε να το εξηγήσουμε στην Τουρκία και να προσπαθήσουμε να την πείσουμε να αλλάξει στάση, να μην επιδιώκει τη σύγκρουση. Διότι προφανώς, κανέναν στην Ευρώπη δεν συμφέρει το ενδεχόμενο σύγκρουσης», υποστήριξε. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ