Skip to main content

Τα μέλη της Mercosur απειλούν τη Βενεζουέλα με αποβολή από την Κοινή Αγορά

Η Βενεζουέλα κινδυνεύει με αποβολή από τη λατινοαμερικανική Κοινή Αγορά του Νότου (Mercosur) εάν δεν συμμορφωθεί με τις συστάσεις της μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, σε μία απόφαση που αναδεικνύει τη στροφή στις πολιτικές τάσεις στην ήπειρο.

Η ριζοσπαστική σοσιαλιστική κυβέρνηση της Βενεζουέλας είχε παλαιότερα σημαίνοντα ρόλο στη Mercosur, στην οποία κυριαρχούσαν αριστερού προσανατολισμού κυβερνήσεις.

Τα ιδρυτικά μέλη της Mercosur έδωσαν στο Καράκας διορία μέχρι την 1η Δεκεμβρίου να συμμορφωθεί με τους όρους συμμετοχής στην Κοινή Αγορά, αλλιώς θα αντιμετωπίσει μέχρι και την αποβολή από το μπλοκ, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας.

Βραζιλία και Αργεντινή απέκτησαν πρόσφατα κεντρώες – κεντροδεξιές κυβερνήσεις, που τηρούν πλέον αποστάσεις από τον ριζοσπαστικό αντιιμπεριαλιστικό, κατηγορούμενο και ως λαϊκιστικό λόγο του καθεστώτος της Βενεζουέλας.

Στην Κοινή Αγορά του Νότου συμμετέχουν η Αργεντινή, η Βενεζουέλα, η Βραζιλία, η Παραγουάη και η Ουρουγουάη.

Η κυβέρνηση της Ουρουγουάης είχε διαφωνήσει με την απόφαση – τον Ιούνιο – να στερηθεί από τη Βενεζουέλα η κυλιόμενη προεδρία της Mercosur, ωστόσο η στάση του καθεστώτος του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, που, σύμφωνα με τη Βραζιλία, προκαλούσε προβλήματα στη λειτουργία του μπλοκ, ανάγκασε και τους Ουρουγουανούς να σκληρύνουν τη στάση τους έναντι του Καράκας.

Οι τέσσερις εταίροι της Βενεζουέλας την κατηγορούν ότι δεν εφαρμόζει κοινή απόφαση του μπλοκ στο οικονομικό πεδίο και ότι αρνείται να δεσμευθεί για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Βενεζουέλα κατήγγειλε το τελεσίγραφο, κάνοντας λόγο για «απόφαση γραφειοκρατών» και «απόπειρα να διαλυθεί η Mercosur».