Skip to main content

Ερντογάν: Η απόσυρση του Oruc Reis δίνει χώρο στη διπλωματία

Χώρο στη διπλωματία ήθελε να κάνει η Τουρκία με την απόσυρση του Oruc Reis και τις ενδείξεις αποκλιμάκωσης που αυτή σημαίνει. 

Αυτό αποκάλυψε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με την Ηurriyet, ακυρώνοντας τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου που είχε δηλώσει πως το τουρκικό σεισμογραφικό πλοίο αποσύρθηκε για λόγους συντήρησης και πως θα επαναλάβει σύντομα τις επιχειρήσεις του

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε επίσης έτοιμος για μια επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, είτε δια ζώσης είτε μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ διευκρίνισε πως η απόσυρση του Oruc Reis και ο χώρος που δίνει στις διπλωματικές κινήσεις δεν σημαίνουν με τίποτα πως η Τουρκία παραιτείται των επιχειρήσεών της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. 

Υπενθυμίζεται ότι οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αποτελούν το αντικείμενο της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής που πραγματοποείται την επόμενη εβδομάδα. Στη Σύνοδο θα συζητηθεί η επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. 

Νωρίτερα σήμερα Ευρωπαίος αξιωματούχος ανεφερε πως το «στίγμα» πριν από τη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να δοθεί στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στις 21 Σεπτεμβρίου. Όπως σημείωσε,«η ΕΕ καλεί την Τουρκία σε αποκλιμάκωση και αλλαγή στάσης», ενώ τόνισε ότι «εάν η Τουρκία ξεπεράσει τα όρια θα υπάρξουν συνέπειες». 

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τόνισε, κατά την συνάντησή του στη Λιουμπλιάνα με τον Σλοβένο ομόλογό του, Άντζε Λογκάρ, πως το εάν θα εφαρμοσθούν οι κυρώσεις εξαρτάται από τη συμπεριφορά της Τουρκίας. «Ελπίζω πάντα ότι δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε σε αυτό το σημείο», διευκρίνισε. 

Για το θέμα των κυρώσεων τοποθετήθηκε επίσης σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. «Ο κατάλογος των κυρώσεων που έχει υιοθετηθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο τέλος Αυγούστου θα υιοθετηθεί και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Το θέμα είναι πότε θα εφαρμόζεται, ποιο θα  είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν όλες ή κάποιες από τις κυρώσεις. Μακάρι να μην φτάσουμε ποτέ στην ενεργοποίηση.  Πρέπει όμως να υπάρχει μία αξιόπιστη απειλή. Αν είναι προσχηματικό αυτό το οποίο κάνει η Τουρκία τις τελευταίες 10-15 μέρες τότε οποιαδήποτε κλιμάκωση μετά τη λήξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα πρέπει να οδηγεί σε κάποιας μορφής ενεργοποίηση των κυρώσεων», υποστήριξε. 

Να σημειωθεί ότι χθες, ο εκπρόσωπος και σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε πως η «Τουρκία πιστεύει ότι οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την επανέναρξη συνομιλιών με την Ελλάδα». «Ο πρόεδρός μας έδωσε και πάλι μια ευκαιρία στη διπλωματία» είπε ο Καλίν. «Ελπίζουμε ότι η ελληνική πλευρά θα χρησιμοποιήσει αυτή την ευκαιρία για να προωθηθούν οι συνομιλίες. Θα ξαναρχίσουμε τις διερευνητικές συνομιλίες σύντομα», διαβεβαίωσε.

naftemporiki.gr