Skip to main content

ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί κάνουν το πρώτο βήμα για την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ

Στελέχη κυρίως της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών το ζητούσαν επιτακτικά εδώ και μήνες. Ωστόσο από τις καταγγελίες για τις προεκλογικές επαφές της εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ με παράγοντες της Ρωσίας έως τις αποκαλύψεις ότι ο πρώην δικηγόρος του Μάικλ Κοέν είχε πληρώσει γυναίκες για να μην μιλήσουν για τη σχέση μαζί τους, τίποτα δεν είχε κριθεί ικανό να αποτελέσει τη βάση παραπομπής του Αμερικανού πρόεδρου. Ήταν μία επικοινωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο στην οποία φέρεται να πίεσε να ανοίξει έρευνα εις βάρος του γιου του πολιτικού του αντιπάλου, Τζο Μπάιντεν, εκείνη που λίγο περισσότερο από ένα χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές, έδωσε στη Νάνσι Πελόζι τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει τη διαδικασία. 

Πρόκειται για μία απόφαση με αβέβαιες πολιτικές συνέπειες, την οποία ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε ως «ανόητο κυνήγι μαγισσών» και «σκουπίδι». Έρχεται δε την ώρα που οι τελευταίες δημοσκοπήσεις ήθελαν την πλειονότητα της αμερικανικής κοινής γνώμης να διαφωνεί με την έναρξη μίας τέτοιας διαδικασίας κατά του εκλεγμένου προέδρου. Ωστόσο οι Δημοκρατικοί πιστεύουν ότι η κίνηση κατά του Μπάιντεν- που εν πολλοίς παραδέχθηκε ο Τραμπ, τονίζοντας ωστόσο ότι στηρίχθηκε σε βάσιμες υποψίες διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας εκ μέρους του αντιπάλου του- αλλάζει τα δεδομένα. 

Αξίζει να επισημάνουμε ότι είναι η πρώτη επίσημη έρευνα στο Κογκρέσο για παραπομπή Αμερικανού προέδρου, μετά από την έρευνα το 1998 εις βάρος του τότε προέδρου Μπιλ Κλίντον με κατηγορίες για ψευδορκία και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης αναφορικά με την σχέση που διατηρούσε με την Μόνικα Λιουίνσκι. Η Βουλή τον Δεκέμβριο του 1998 ψήφισε υπέρ της παραπομπής του Κλίντον, αλλά ο Δημοκρατικός πρόεδρος αθωώθηκε δύο μήνες μετά από την Γερουσία και παρέμεινε στο αξίωμα του.

«Σήμερα ανακοινώνω ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων ξεκινά μια επίσημη έρευνα επί της διαδικασίας παραπομπής» του κ. Τραμπ δήλωσε αργά χθες το βράδυ η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι, έπειτα από συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών που είχε με τους βουλευτές του κόμματος. «Οι ενέργειες του Τραμπ φέρεται ότι υπομόνευσαν την εθνική ασφάλεια και παραβίασαν το Σύνταγμα των ΗΠΑ» υπογράμμισε η Πελόζι και διεμήνυσε: «Ο πρόεδρος πρέπει να λογοδοτήσει. Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου». 

Αναφερόμενη στην τηλεφωνική επικοινωνία του Τραμπ με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην οποία σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal, o Aμερικανός πρόεδρος ζήτησε οχτώ φορές από τον ομόλογό του να ανοίξει έρευνα για τον γιο του Μπάιντεν, που εργαζόταν σε ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου, η Πελόζι έκανε λόγο για ένα επαίσχυντο γεγονός, με το οποίο ο Τραμπ πρόδωσε τον όρκο του. 

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα στηρίξει τη διαδικασία παραπομπής του αν Τραμπ δεν να συμμορφωθεί πλήρως με τις έρευνες που διεξάγονται στο Κογκρέσο σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι.

Η πλειονότητα των υποψηφίων Δημοκρατικών για το χρίσμα των εκλογών του 2020 στηρίζουν τη διαδικασία παραπομπής του προέδρου. Ανάμεσα τους, οι γερουσιαστές Ελίζαμπεθ Γουόρεν, Μπέρνι Σάντερς, Κάμαλα Χάρις, Κόρι Μπούκερ.

Η έρευνα για την παραπομπή θεωρητικά μπορεί να οδηγήσει εν τέλει στην αποπομπή Τραμπ από την εξουσία. Ωστόσο, ακόμη και αν η Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, ψηφίσει υπέρ της παραπομπής του Ρεπουμπλικανού προέδρου, η Γερουσία, στην οποία πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικανοί, θα χρειαστεί να επικυρώσει την διαδικασία για την απομάκρυνση του από την εξουσία, έπειτα από δίκη. Να σημειωθεί ότι κανένας πρόεδρος στην αμερικανική ιστορία δεν έχει καθαιρεθεί.

naftemporiki.gr