Skip to main content

Κατά της διεξαγωγής νέων εκλογών το 71% των Ισπανών

Την κόπωση των Ισπανών εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας στη χώρα τους και της αδυναμίας των πολιτικών τους ηγετών να συμφωνήσουν για τον σχηματισμό κυβέρνησης καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρείας Metroscopia που δημοσιεύθηκε στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας EL PAÍS.

Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση, το 71% των Ισπανών τάσσεται κατά της διεξαγωγής νέων εκλογών, ενώ το 58% επιρρίπτει την ευθύνη για το αδιέξοδο στην ανικανότητα των ίδιων των πολιτικών να έλθουν σε συνεννόηση, αφήνοντας κατά μέρους τις προσωπικές τους φιλοδοξίες. Ενδεικτικό της κόπωσης είναι ότι κατά της προοπτικής νέων εκλογών τάσσεται και το 58% των ψηφοφόρων των Unidos Podemos, που ίσως θα ήταν η μόνη πολιτική δύναμη που θα μπορούσε να αναμένει οφέλη από μία τρίτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε ένα χρόνο.

Επιπλέον, το 67% των ερωτηθέντων δηλώνει την προτίμησή του σε ένα πολυκομματικό κυβερνητικό σχήμα, αποδεικνύοντας πως το εκλογικό σώμα έχει πλέον συμβιβασθεί κι αποδεχθεί το τέλος του δικομματισμού (μόνη και φυσιολογική παραφωνία οι ψηφοφόροι του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος ΡΡ, που κατά το 59% τους θα επιθυμούσαν το προηγούμενο δικομματικό status quo). Το 44% του δείγματος της δημοσκόπησης απαντά πως το πρώτο συναίσθημα που του γεννάται από την παρούσα κατάσταση είναι «απογοήτευση και δυσαρέσκεια».

Ακόμη το 37% των ερωτηθέντων απαντά πως σε περίπτωση νέων εκλογών δεν πρόκειται να προσέλθει στις κάλπες, αυξάνοντας τους φόβους για μία νέα αυξημένη αποχή. Εκείνοι που φαίνεται ότι θα πληρώσουν περισσότερο το τίμημα μίας αποχής είναι οι Σοσιαλιστές του PSOE κι οι Ciudadanos (Πολίτες), των οποίων το 46 και 45% των ψηφοφόρων αντίστοιχα δηλώνουν ότι δεν προτίθενται να ψηφίσουν. Στον αντίποδα, στο ΡΡ καταγράφεται μεγαλύτερη συσπείρωση (81%) και στους Unidos Podemos 79%.

Δεν είναι τυχαίο πως τα δύο αυτά κόμματα συγκεντρώνουν τα περισσότερα βέλη της κριτικής για την στάση που τηρούν απέναντι στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Μαριάνο Ραχόι του ΡΡ για να σχηματισθεί η πολυπόθητη κυβέρνηση.

Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ θεωρείται από το 51% ως ο κύριος υπεύθυνος για το κυβερνητικό αδιέξοδο, καθώς εμμένει στη θέση του ότι «το όχι είναι όχι» και αποκλείει κάθε συζήτηση ακόμη και για αποχή σε κρίσιμες κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες, που θα διευκόλυναν την ψήφιση ζωτικών νομοσχεδίων.

Η στάση του Σάντσεθ κι η γενικότερη κατάσταση μετά το αποτέλεσμα των δεύτερων εκλογών, έχει ανοίξει ξανά τα μέτωπα στους Σοσιαλιστές, που είναι το κόμμα με τους μεγαλύτερους εσωκομματικούς κλυδωνισμούς. Οι «βαρόνοι» του PSOE, που ευελπιστούσαν ότι μία ηχηρή αποτυχία του Σάντσεθ στις εκλογές θα αποτελούσε το κύκνειο άσμα του στην εξουσία, διαψεύσθηκαν από την πολιτική αντοχή του, καθώς το κόμμα ναι μεν έπεσε σε ιστορικά χαμηλά ποσοστά, πλην όμως δεν κατρακύλησε τόσο ώστε να καθίσταται αυτόματη η διαδικασία αντικατάστασης ηγέτη.

Τώρα, όπως σημειώνει η εφημερίδα El Público, τα στελέχη του κόμματος είναι έτοιμα να παραδώσουν το κόμμα στον Ραχόι, με αντίτιμο ακόμη και τη διάσπαση του κόμματος, προκειμένου να ξεφορτωθούν τον Σάντσεθ. Εγχείρημα αρκετά δύσκολο, καθώς η αρνητική στάση του τωρινού ηγέτη σε μία συνεργασία, τον έχει καταξιώσει στα μάτια των συνειδητών ψηφοφόρων του κόμματος και της αριστερής βάσης του.

Παρόλα αυτά ήδη ο ιστορικός ηγέτης της παράταξης και σκιώδης ρυθμιστής των παρασκηνίων Φελίπε Γκονθάλεθ έχει εκφρασθεί υπέρ «της αλλαγής υποψηφίων σε περίπτωση νέων εκλογών», ώστε να υπάρχει ‘νέο’ αίμα που θα προσελκύσει τους ψηφοφόρους που ζητούν αλλαγές προσώπων και πολιτικού σκηνικού.

Εν όψει τις κρίσιμης Κεντρικής Επιτροπής του PSOE τον Οκτώβριο, οι εσωτερικές διεργασίες στο εσωτερικό του κόμματος αναμένονται θερμές.