Skip to main content

Η ψηφιακή πολιτική και το μέλλον της Ε.Ε. στο επίκεντρο της Συνόδου στο Ταλίν

Ο διάλογος για το μέλλον της Ε.Ε. αναμένεται να επισκιάσει τη συζήτηση για την ψηφιακή πολιτική, που βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη των σημερινών εργασιών της Συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών στο Ταλίν της Εσθονίας.

Μεταξύ των θεμάτων της σημερινής Συνόδου Κορυφής είναι η κυβερνοασφάλεια και η ελεύθερη μεταφορά δεδομένων, τα οποία η Εσθονία θεωρεί ότι πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για την Ε.Ε..

Το απόγευμα θα συζητηθεί η πρόταση του Μακρόν για τη φορολόγηση στην Ευρώπη των μεγάλων εταιρειών του Διαδικτύου, όπως η Apple ή η Google, που κατηγορούνται ότι φοροαποφεύγουν.

Πέρα από το θέμα της ψηφιακής πολιτικής, η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης αναμένεται να απασχολήσει τους ηγέτες των χωρών-μελών και σήμερα, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητεί έναν νέο δρόμο μετά το Brexit.

Κατά το χθεσινό άτυπο δείπνο οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν για τις προτάσεις του Μακρόν, ο οποίος την Τρίτη στη διάρκεια ομιλίας του από τη Σορβόννη τάχθηκε υπέρ μιας Ευρώπης «πολλών ταχυτήτων» γύρω από έναν ισχυρό γαλλογερμανικό δίδυμο.

Ο Μακρόν συζήτησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για ένα ημίωρο, χωρίς ωστόσο να εισέλθουν στις λεπτομέρειες των γαλλικών προτάσεων, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, κυρίως σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, που είναι και οι πιο ευαίσθητες για το Βερολίνο.

Όπως επισήμανε μια ευρωπαϊκή πηγή, μετά το δείπνο οι Ευρωπαίοι επανέλαβαν «την ισχυρή και κοινή επιθυμία να διασφαλίσουν την ενότητα» της Ε.Ε., προσθέτοντας παράλληλα ότι είναι «ανοικτοί» σε «νέες προτάσεις».

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συμμετείχε στο άτυπο δείπνο, αν και η χώρα της, που έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την αποχώρησή της από την Ε.Ε., δεν είχε συμμετάσχει στις προηγούμενες άτυπες συναντήσεις για το μέλλον της Ένωσης. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, σήμερα η κ. Μέι πρόκειται να συναντηθεί με την κ. Μέρκελ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP