Skip to main content

Ρατσισμός στη διατροφή;

Από την έντυπη έκδοση

Πριν από λίγο καιρό ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, είχε μιλήσει για «απαρτχάιντ των τροφίμων», ο Ούγγρος ομόλογός του, Βίκτορ Όρμπαν, για «το μεγαλύτερο σκάνδαλο του πρόσφατου παρελθόντος» και ο Σλοβάκος, Ρόμπερτ Φίτσο, για «μεγάλη ντροπή».

Τι ήταν αυτό που έχει προκαλέσει την οργή τους; Η πρακτική μεγάλων βιομηχανιών τροφίμων να αντιμετωπίζουν τους καταναλωτές ορισμένων μελών της Ε.Ε. -και ιδιαίτερα εκείνους στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ- ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, προωθώντας στις αγορές αυτές προϊόντα χαμηλότερης ποιότητας. Το brand, η συσκευασία, τα σλόγκαν των διαφημίσεων παραμένουν για όλους τους Ευρωπαίους ίδια και απαράλλακτα. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με την ποιότητα των συστατικών, όπως καταγγέλλεται. Μη βιαστείτε να πείτε ότι πρόκειται για θεωρίες συνωμοσίας.

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει εδώ και καιρό στο μικροσκόπιό της την υπόθεση και ετοιμάζεται να λάβει σκληρά μέτρα. Στην πρόσφατη ομιλία του για την «κατάσταση της Ένωσης» ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δεσμεύθηκε να βάλει τέλος στα τρόφιμα «διπλής ποιότητας», διαμηνύοντας πως η προστασία των καταναλωτών περιλαμβάνεται στις κορυφαίες προτεραιότητες της Κομισιόν. Προχθές, η επίτροπος Δικαιοσύνης, Βέρα Γιούροβα, επανέφερε το θέμα στο προσκήνιο, ανακοινώνοντας ότι πολύ σύντομα θα εκδοθούν σχετικές κατευθυντήριες γραμμές προς τα κράτη-μέλη. Απέφυγε να αποκαλύψει τις ταυτότητες των εταιρειών ή να αναφερθεί σε συγκεκριμένα προϊόντα. Δεσμεύθηκε όμως πως όταν έχει στα χέρια της απτές αποδείξεις, δεν θα διστάσει να καλέσει τους Ευρωπαίους καταναλωτές να προβούν σε μποϊκοτάζ. 

Ν. ΣΤ.